elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Youtubers i memòria històrica: els grans protagonistes de la segona jornada de la Fira del Llibre de València

Youtubers i memòria històrica: els grans protagonistes de la segona jornada de la Fira del Llibre de València
    MÉS FOTOS
    Youtubers i memòria històrica: els grans protagonistes de la segona jornada de la Fira del Llibre de València - (foto 2)
    Youtubers i memòria històrica: els grans protagonistes de la segona jornada de la Fira del Llibre de València - (foto 3)

    Hui divendres, 28 d’abril, la segona jornada de la 58a edició de la Fira del Llibre de València ha donat espai a la memòria històrica, a l’aportació intel·lectual, artística i cívica de les dones i a reflexions sobre el poder i la política de la mà de les obres Cuando ya no quede nadie, d’Esther López Barceló, Donasses, de Marta Pessarrodona i Las 50 leyes del poder en 'El Padrino', d’Alberto Mayol.

    Després d’un matí en què escolars d’arreu de les comarques valencianes han visitat en excursió la Fira per a gaudir de les activitats infantils matinals, la vesprada ha començat amb la signatura de llibres dels youtubers Trolerotutos i Hardy. Desenes de seguidors dels creadors de continguts han pogut desvirtualitzar el autors de la tetralogia Trolardy.

    Tot seguit, l’escriptor i sociòleg Alberto Mayol, ha presentat el seu llibre Las 50 leyes del poder en 'El Padrino'. L’acte, que ha tingut format de conversa entre l’autor de l’obra i l’escriptor Emili Piera, ha brindat també als lectors i lectores l’oportunitat de compartir reflexions tant filosòfiques com polítiques sobre el poder en la societat tot analitzant El príncep de Maquiavel i El Padrí, de Mario Puzo. Autor i entrevistador s’han referit a l’existència de 50 lleis del poder que subratllen el caràcter amorf, nocturn i il·lògic del funcionament del poder, així com al caràcter domèstic de la política i dels jocs electorals. Tal com ho veu Mayol, “el poder no suposa només la creació de monstres de força i d’arbitrarietat, sinó una advertència a les persones corrents que poden ser atropellades, anihilades, pel mateix poder”.

    Paral·lelament, Esther López Barceló ha presentat la seua primera novel·la, Cuando ya no quede nadie, en una taula redona que ha comptat amb la participació de la periodista Elena Tamarit i de Maria Navarro, presidenta de l’Associació de Familiars de la fossa 126 de Paterna. L’autora ha compartit amb el públic d’on sorgeix la necessitat de publicar l’obra, que busca “fer una èpica de les vençudes i contar la història de les dones de qui mai s’ha parlat, d’aquelles dones que hagueren de quedar-se a casa, tirar tota la família endavant amb els escassos recursos de què disposaven i compartir la quotidianitat amb els botxins dels seus familiars.”
    Com a cloenda, la prolífica autora Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019 i traductora d’altres grans autores com Susan Sontag, Doris Lessing o Virginia Woolf, ha presentat el seu llibre Donasses en companyia de Manol Gil, director artístic de la Fira del Llibre de València. En la presentació, Pessarrodona ha posat en relleu que “creu que el segle de les dones és el XX, però que al segle XXI s’ha de fer revisió de totes les que faltaven”. Finalment, ha desvetlat que en la segona entrega de Donasses hi haurà noms valencians.

    Pujar