VALENCIA | SANITAT I SALUT

Decisió històrica: Ajornades les Falles i la Magdalena de Castelló

LAURA HERRERAS - 10/03/2020

Ximo Puig anuncia que s'ajornen les festes a causa de la crisi sanitària pel coronavirus

Decisió històric, amb pocs precedents, i amb unes conseqüències difícils de quantificar social i econòmicament. Ximo Puig anunciava aquest dimarts a la nit que s'ajornen les Falles i les festes de la Magdalena. "És una decisió per responsabilitat i pensant en l'interés general" i d'aplicació en tota la Comunitat Valenciana. Per tant, les falles se suspenen no sols a València sinó en altres ciutats que celebren aquesta festa.

Una decisió que es pren fins que la situació d'emergència sanitària provocada pel coronavirus permeta la seua celebració, seguint les instruccions donades pel Ministeri de Sanitat i amb la premissa de la "prioritat absoluta" de protegir la salut de la ciutadania i de minimitzar riscos de contagi, assegurava Puig en un comunicat llegit en el Palau de la Generalitat després de la reunió d'urgència i al més alt nivell celebrada a la nit.

Puig demana "comprensió de tota la ciutadania valenciana" i recalca la coordinació que s'està mantenint en tot moment amb el Govern d'Espanya. Aquesta decisió s'ha pres, ha explicat Puig, després de la recomanació de Sanitat: "Els responsables del Ministeri (de Sanitat) han donat una instrucció clara: la conveniència de no celebrar els actes festius de les Falles i la Magdalena en les dates previstes", ha detallat.

"La responsabilitat és el primer requisit de qualsevol govern i hem seguit els criteris científics i tècnics per a protegir la salut de la ciutadania", defensa el *president de la Generalitat. Es retarden i no se suspenen, ha dit Ximo Puig.

Uns minuts abans havíem conegut la decisió en el cas de la Magdalena. Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ho deia en el seu compte de Twitter: "M'acaba de dir el President, Ximo Puig, per a comunicar-me la decisió de suspensió de les Festes de la Magdalena", deia l'alcaldessa.

"La crisi del coronavirus ens situa davant d'un repte global. Hi ha una nova situació. Hem defensat que no calia fer alarmisme i actuar amb prudència", justificava Puig la decisió. El president ha volgut defensar que "tenim un dels millors sistemes de sanitat del món. Als 64000 treballadors de la sanitat valenciana vull fer-los un reconeixement públic: gràcies".

Puig explicava, amb semblant seriós i visiblement afectat per una jornada llarga de reunions i presa de complicades decisions, que la recomanació venia directament de Sanitat: "Hem de minimitzar elements de risc per al contagi, com són les aglomeracions humanes o els desplaçaments massius de persones procedents d'altres zones", ha indicat el president, que també ha mantingut contacte amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La sanitat valenciana està preparada Malgrat el greu de la situació, Puig assegura la garantia del sistema sanitari: "És important subratllar que tenim un dels millor sistemes sanitaris del món, i que també comptem amb uns excel·lents professionals; a ells, als 64.000 treballadors de la sanitat pública valenciana, vull fer-los un reconeixement pel compromís que han assumit en benefici de tota la població", ha subratllat també el president.

El president de la Generalitat recorda que aquesta mesura es pren per responsabilitat i prevenció: "Existeix una prioritat absoluta de protegir la salut dels valencians i les valencianes, especialment d'aquells grups més vulnerables", amb decisions que "responen a criteris sustentats en l'evidència científica i el criteri dels experts".

"Evitem l'alarmisme, evitem el contagi de la por, confiem en els experts sanitaris i extremem, tots i totes, les precaucions, perquè estic segur que, davant aquest repte col·lectiu, la unitat, l'esforç i la responsabilitat de cadascun de nosaltres contribuirà a la volta de la normalitat", ha conclòs.