VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

World Press Photo 20 València, una mirada global per a reflexionar sobre els esdeveniments del moment

ELPERIODIC.COM - 13/10/2020

La Fundació Xirivella Soriano acull la mostra entre el 17 d'octubre i el 8 de novembre

La Fundació Xirivella Soriano de València acull entre el 17 d'octubre i el 8 de novembre l'exposició World Press Photo 20, en la seua huitena edició a la ciutat. Les fotografies de la mostra, l'exposició de fotoperiodisme més prestigiosa del món, són un testimoni del nostre temps, dels esdeveniments informatius que marquen la història contemporània.

La present edició, organitzada per la Fundació Xirivella Soriano i Doctornopo,  recull els fets més rellevants de 2019. Així, la mostra permet conéixer i reflexionar sobre diferents realitats vitals i fenòmens socials, culturals, econòmics i naturals de racons de tot el món.

D'aquesta manera, les imatges retraten les conseqüències de conflictes armats a Síria, l'Iraq o l'Afganistan, així com les revoltes civils reclamant justícia, democràcia i millores socials a Sudan, Algèria o Xile. O la lluita dels refugiats per tirar avant amb les seues vides en diferents punts del planeta.

També els desastres naturals, les conseqüències de l'emergència climàtica, de la mà de l'home en la naturalesa i del maltractament animal, com ara els incendis a Austràlia, el desglaç a l'Àrtic o el comerç il·legal de pangolins a Zimbàbue, entre d'altres.

Una mirada global organitzada en diferents categories que presenten imatges individuals i sèries sobre temes contemporanis, medi ambient, notícies generals, projectes a llarg termini, naturalesa, retrats, esports i notícies d'actualitat.

En aquest sentit, World Press Photo València posa a l'abast del públic informació per a la reflexió i per a entendre els esdeveniments del moment.

El certamen, organitzat dins dels protocols sanitaris enfront de la COVID-19 per a garantir la seguretat del públic assistent, compta amb la col·laboració de Turisme València, l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana.

World Press Photo 20 València

En la present edició de WPP20 han participat prop de 74.000 forografies de més de 4000 professionals gràfics de tot el món.

La fotografia de l'any

El fotògraf japonés Yasuyoshi Chiba, de l'agència AFP, ha sigut guardonat amb el World Press Photo 2020 per la seua imatge 'Straight Voice' ('Veu directa'), presa durant una protesta ciutadana reclamant un govern civil a Khartum, la capital de Sudan. En la fotografia, un jove, il·luminat per telèfons mòbils durant una apagada de llum, recita poesia com a forma de protesta entre els manifestants.

El moviment civil exigia la fi de la dictadura d'Omar al-Bashir, que havia governat el país durant 30 anys. A l'abril de 2019, un colp militar va enderrocar al-Bashir, establint-ne un govern militar de transició. Les protestes per a reclamar que s'entregara el poder a grups civils van continuar. Finalment, aquest moviment en favor de la democràcia va aconseguir un acord de poder compartit amb el Govern militar.

La sèrie guanyadora

En l'anterior edició, la World Press Photo va presentar un nou premi principal, la història de l'any, per a posar el focus en les sèries fotogràfiques que relaten fets importants.

En aquesta ocasió, la triada ha sigut 'Kho, the Genesis of a Revolt' ('Kho, el Gènesi d'una revolta'), del fotògraf francés Romain Laurendeau, que retrata com es va gestar la revolta de milers de joves de classe treballadora d'Algèria reclamant la renúncia del president Abelaziz Buteflika, que havia ostentat el càrrec durant 20 anys.

Fotògrafs espanyols

Tres fotògrafs espanyols figuren entre els guardonats del certamen.

El català Ricard García Vilanova ha sigut premiat a la secció de Notícies Generals per documentar les conseqüències de les protestes civils contra el govern de l'Iraq.

Per la seda banda, en notícies d'actualitat, el barceloní Ramon Espinosa ha sigut seleccionat per retratar les conseqüències de l'huracà Dorian a les Bahames.

I el sevillà Antonio Pizarro, finalment, ha sigut reconegut per immortalitzar a dos linxs ibèrics en Doñana, dins de les fotografies de naturalesa.

Temes contemporanis

Dins dels temes contemporanis, els conflictes armats i les situacions de guerra continuen sent una part important de World Press Photo.

En aquest sentit, l'obra guanyadora d'aquesta categoria, “Nothing Personal - the Back Office of War”, del rus Nikita Teryoshin, reflecteix el pes econòmic de la indústria armamentística a Orient Mitjà. La imatge retrata un dels moments de la Conferència i Exhibició Internacional de Defensa (IDEX) a Abu Dhabi, una de les fires comercials d'armes més importants del món amb més de 100.000 visitants.

Els desastres naturals i les conseqüències de l'emergència climàtica que assoten diferents parts del món són unes altres de les qüestions que aborda la mostra.

En aquest cas, l'exposició recull els greus incendis que van arrasar Austràlia el 2019, especialment la regió de Nova Gal·les del Sud. L'australià Siguen Davey, en 'Bushfire Evacuation Center', immortalitza a uns xiquets en un centre d'evacuació temporal en Bega, Nova Gal·les del Sud.

Per la seua banda, el nord-americà Mark Peterson retrata en 'Hitler’s Birthday / Easter Weekend' a un grup de nazis celebrant l'aniversari d'Hitler a Arkansas, EUA. L'extrema dreta ha experimentat un auge als EUA durant l'última dècada, amplificat per l'ús d'Internet i les xarxes socials.

Una de les sèries premiades ('The Longest War, de l'italià  Lorenzo Tugnoli) segueix a un grup de milicians talibans a l'Afganistan, que van aconseguir conquistar territori i augmentar la seua influència al país.

La segona ('The Tigers Next Door', de l'estatunidenc Steve Winter) retrata la situació dels tigres que viuen en captivitat als EUA, es calcula que entre 5.000 i 10.000.

Finalment, Nicolò Filippo (Itàlia) retrata en 'Exodus' com ciutadans veneçolans tracten de travessar la frontera de manera il·legal per a arribar a Colòmbia, fugint de la situació política i socioeconòmica del país.

Medi ambient

L'emergència climàtica és protagonista de moltes de les imatges premiades en la categoria de medi ambient.

'Polar Bear and her Cub', de l'hongaresa Esther Horvath, immortalitza a uns óssos polars a l'Àrtic mentre joguinegen amb l'equip d'un grup científics de Polarstern, una expedició que investiga les conseqüències del canvi climàtic en la zona.

Per la seua banda, 'Battling the Marsh Fire', de Noah Berger (els EUA), retrata el combat contra el foc d'un grup de bombers prop de la ciutat de Brentwood, Califòrnia, a l'agost de 2019. En la zona, la temporada d'incendis sol ser a la tardor, un avançament que els científics atribueixen a la crisi climàtica.

Una altra de les imatges premiades ('Lake Victoria Dying', del francés Frédéric Noy) té lloc en el llac Victòria d'Uganda, on un pescador il·legal reflota el vaixell que manté amagat tot el dia, abans d'anar a pescar. Aquest entorn alberga immensos recursos naturals però està amenaçat per la contaminació industrial, d'aigües residuals i d'agrícoles, juntament amb la disminució de les precipitacions pel calfament global.

Dins de les sèries, *The End *of Trash, Circular Economy Solutions', de Lucca Locatelli (Itàlia), recorre una antiga planta de carbó de Copenhaguen, Dinamarca, on ara s'utilitzen residus per a convertir-los en energia. Aquesta nova planta produeix suficient electricitat per a 60.000 vivendes i n'és un exemple de com l'economia circular pot ser una alternativa al consum de recursos finits.

Per la seua banda, 'Fading Flamingos', de l'alemany Maximilian Mann, recull la vida al voltant del llac Urmia, a l'Iran, que avança cap a la desertització, quan abans va ser un dels llacs salats més grans del món. En la dècada de 1990 tenia el doble de grandària que Luxemburg, però les sequeres i les elevades temperatures de l'estiu han accelerat l'evaporació de les seues aigües. La situació també afecta a ocells migradors com a ara flamencs o ànecs.

Finalment, 'The Carbon Threat', de Katie Orlinsky (els EUA), viatja fins al cràter Batagaika, prop de la ciutat siberiana de Batagay, Rússia. El cràter, creat per la fosa del permafrost, va aparéixer per primera vegada en la dècada de 1960. Ara en té quasi un quilòmetre de llarg, 86 metres de profunditat i creix a un ritme d'entre 10 i 30 metres a l'any, més ràpid del que van predir els experts.

Notícies generals

El conflicte armat a Síria continua i està representat per 'Russian Mother and her Child at Al-Hol Camp', d'Alessio Mame (Itàlia), obra que retrata a una dona russa i el seu fill en un hospital de campanya en el camp de refugiats d'Al-Hol, en el nord de Síria.

El fotògraf català Ricard García Vilanova, per la seua banda, reflecteix en 'Unconscious Protester during the Tishreen Revolution' les conseqüències de les protestes civils contra el govern de l'Iraq per la situació d'atur, la corrupció i la falta de serveis públics bàsics.

Pel que fa a les sèries, 'Hong Kong Unrest', del danés Nicolas Asfouri, recull les protestes ciutadanes a Hong Kong contra les lleis d'extradició del govern i a favor del sufragi universal.

Per la seua banda, 'The Rebellion Against Neoliberalism', de Fabio Bucciarelli (Itàlia), retrata els disturbis civils més importants en la història recent de Xile en protesta contra la desigualtat econòmica. I 'ISIS and its Aftermath in Syria', d'Ivor Prickett (Irlanda), recorre també Síria per a ser testimoni de la guerra.

Projectes a llarg termini

A més de la sèrie guanyadora de Romain Laurendeau sobre Algèria, en aquesta categoria han sigut premiades 'Hafız: Guardians of the Qur’an', de la turca Sabiha Çimen, sobre les escoles d'Alcorà de Turquia, a les quals moltes joves assisteixen durant tres o quatre anys per a aprendre el text sagrat; i 'Ixil Genocide', de Daniele Volpe (Itàlia), que documenta la recerca dels familiars de les víctimes del genocidi de l'ètnia *Ixil a Guatemala, durant la Guerra Civil, per a trobar els cossos dels seus sers estimats i poder enterrar-los de manera digna.

Naturalesa

En fotografies individuals de naturalesa, 'Final Farewell', d'Alain Schroeder (Bèlgica), reflecteix la situació dels orangutans a Sumatra, Indonèsia, que es veuen obligats a abandonar el seu hàbitat natural per l'auge de les plantacions d'oli de palma, la tala i la mineria. L'autor ha sigut premiat en aquesta categoria també per una sèrie sobre aquest tema.

Per la seua banda, 'Roadrunner Approaching the Border Wall', d'Alejandro Prieto (Mèxic), retrata a un correcamins en el mur fronterer d'Arizona, els EUA, amb Mèxic. El projecte de Trump per a augmentar aquesta construcció interrompria corredors naturals de milers d'espècies animals.

El sevillà Antonio Pizarro, finalment, immortalitza a dos linxs ibèrics en 'The King of Doñana', l'espècie felina més amenaçada del món.

La millor sèrie de naturalesa de la present edició és 'Pangolins in Crisi', de Brent Stirton (Sud-àfrica), sobre la situació dels pangolins a Zimbàbue, els animals que més es comercialitzen de manera il·legal el món.

Finalment, la sèrie 'Wolverine, Arctic Snow Machine', de Peter Mather, documenta els passos dels goluts a Alaska (els EUA).

Retrats

El premi al millor retrat del certamen és el d'una jove armènia de 15 anys que acaba de despertar de l'estat catatònic provocat per la síndrome de resignació, en un centre de refugiats de Polònia. Aquesta malaltia provoca que xiquets refugiats deixen de parlar, menjar i moure's. L'obra, 'Awakening', és del polonés Tomek Kaczor.

Per la seua banda, 'Black Drag Magic - Portrait of a Drag Artist and Activist', de la sud-africana Lee-Ann Olwage, fotografia a una activista drag amb motiu de la discriminació que el col·lectiu LGBTQ+ pateix en la seua vida quotidiana de Sud-àfrica. El també sud-africà Alon Skuy, així mateix, presenta en 'Musa’s Struggle and Search for the Stage' a una ballarina professional que dansa amb crosses.

Les sèries premiades en la secció de retrats han sigut 'The Haunted', d'Adam Ferguson (Austràlia), sobre persones yazidites desplaçades i d'altres minories que havien patit violacions de drets humans per part d'Estat Islàmic a l'Iraq; 'Between Right and Shame', de Tatsiana Tkachova (Bielorússia), que fotografia a dones bielorusses que han considerat o s'han sotmés a un avortament, pràctica que continua sent un tabú per a moltes dones del país; i 'Between Two Shores', de Tadas Kazakevičius (Lituània), sobre diferents persones en l'istme de Curlàndia, que separa el llac de Curlàndia de la mar Bàltica, territori que pertany a Lituània i a Rússia.

Esports

El canadenc Mark Blinch ha sigut reconegut amb el primer premi per 'Kawhi Leonard’s Game 7 Buzzer Beater', fotografia d'un tir sobre la botzina de Kawhi Leonard, dels Toronto Raptors, en un partit de play-off contra els Philadelphia 76ers.

Així mateix, la peruana Silvia Izquierdo, ha sigut seleccionada per 'Cheering the Goal', en la qual els seguidors de l'equip de futbol Flamengo del Brasil celebren un gol contra el River Plate de l'Argentina en la final de la Copa Llibertadors, que van acabar guanyant els brasilers. El futbol també protagonitza la imatge d'Oli Scarff (UK), 'Liverpool Champions League Victory Parade', que retrata les celebracions del Liverpool després de guanyar la Champions League.

Dins de les sèries, el jurat ha reconegut les obres de Wally Skalij (els EUA) que formen 'Rise from the Ashes', sobre un equip de futbol de la xicoteta comunitat rural de Paradise, Califòrnia, els EUA; '*The Gouandé Gazelles', d'Olivier Papegnies (Bèlgica), que segueix a un equip de futbol femení de Benín; i 'Japan’s Veteran Rugbi Players', de Kim Kyung-*Hoon (Corea del Sud), que retrata als jugadors d'un club de rugbi per a majors de 40 anys a Tòquio, el Japó.

Notícies d'actualitat

La imatge guanyadora de la categoria de notícies d'actualitat és 'Clash with the Police During an Anti-Government Demonstration', Farouk Batiche (Algèria), que fotografia a un grup d'estudiants enfrontant-se a la policia antidisturbis durant una manifestació contra el govern a Alger, Algèria.

Per la seua banda, 'Nairobi DusitD2 Hotel Attack', de Dai Kurokawa (el Japó), capta un dels moments de l'atac del grup radical islamista al-Shabab a l'hotel de luxe i complex comercial DusitD2, a Nairobi, Kenya. Finalment, el barceloní Ramon Espinosa, retrata en 'Dorian’s Devastation Freepor't les conseqüències de l'huracà Dorian en Gran Bahama, una de les illes més al nord de les Bahames.

Sobre les sèries, les obres que formen 'Ethiopian Airlines Flight 302 Crash Site', de Mulugeta Ayene (Etiòpia), han sigut seleccionades amb el primer premi. Les fotografies retraten la tragèdia d'un vol de *Ethiopian Airlines que es va estavellar poc després d'enlairar a Addis Abeba, Etiòpia, matant a 157 persones.

En aquesta secció, també han sigut seleccionades 'Austràlia’s Bushfire Crisi', de Matthew Abbott (Austràlia), sobre els greus incendis a Austràlia, i 'Deadly Bomb Blast in Cairo', d'Oliver Weiken (Alemanya), que documenta un atac terrorista al Caire, Egipte, en el qual almenys 20 persones van morir i 47 hi van resultar ferides.