Una vintena d’experts exposen a la Universitat de València l’ús de la Llei de Transparència
La cloenda el congrés, en línia i gratuït, anirà a càrrec de l’activista pels Drets Humans Helen Darbishire
La Universitat de València ha organitzat un doble congrés sobre Govern Obert i Transparència en el qual es reuniran més d’una vintena de responsables de les institucions de transparència d’Espanya i d’acadèmics per a analitzar les polítiques de transparència i bon govern que s’estan desenvolupant en les diferents comunitats autònomes.
Tenint com a eix el desenvolupament de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern s’exposaran les experiències desenvolupades des del model estatal de transparència.
En aquest sentit, hi participen el president del Consell de Transparència i Bon Govern de l’Estat (TBG), José Luis Rodríguez Álvarez; mentre que s’exposaran altres experiències autonòmiques com Andalusia, Madrid, Aragó, Catalunya, Navarra, Castella i Lleó, Canàries i, per descomptat, l’experiència a la Comunitat Valenciana que durà a terme el director del congrés, el catedràtic de Dret Constitucional Lorenzo Cotino.
L’objectiu d’aquest congrés és exposar com actuen els diferents òrgans de transparència i aprofitar l'experiència i les pràctiques d’altres comunitats autònomes per adaptar-les o incorporar-les a la pràctica de la transparència i l'autogovern. La conferència és, sens dubte, el marc perfecte en el qual confluiran les experiències estatals més rellevants per analitzar el model estatal de transparència.
A més de la presentació de les diferents experiències, el congrés també comptarà amb acadèmics de reconegut prestigi en l'àmbit com Manuel Villoria (URJ); Elisabet Samarra, presidenta de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) Catalunya; Concepción Barrero (Univesidad de Sevilla) i Ana Aba (Universidad A Coruña).
En aquest sentit, destaca la participació del catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Sevilla, Emilio Guichot, que dirigeix un important projecte d'investigació en aquesta universitat i finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, "Observatori de transparència" que abordarà la regulació del dret d'accés a la llei de transparència.
La cloenda del congrés anirà a càrrec d’Helen Darbishire, reconeguda activista pels drets humans, especialista en accés a la informació i directora executiva d'Access Infor Europe; Yolanda Gómez, directora del CEPC i catedràtica de Dret Constitucional de la UNED; i, Olivié Bayón, director general del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública.
El congrés, que ret homenatge al recentment desaparegut professor José Molina, President del Consell de Transparència de Múrcia, tindrà lloc els dies 20 i 27 d'abril i 4 de maig. Serà en línia -format webinar- i és gratuït, prèvia inscripció.
La seua inauguració anirà a càrrec de rector, Maria Vicenta Mestre; el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente; el degà de la Facultat de Dret, Francisco J. Palao; i el director del Congrés, el catedràtic Lorenzo Cotino.
Matrícula i programa: https://www.uv.es/catedra-pagoda/es/novedades-1286053802801/Novetat.html?id=1286184483389