VALENCIA | FALLES

VÍDEO | “Germanor”, emoció i centenars d'històries protagonitzen la primera gran mascletà de Falles

ESMERALDA SERNA - 01/03/2023

Your browser doesn't support HTML5 video.

Així ha sigut el primer “Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà” del mes de març

Les Falles són molt més que unes festes, són il·lusió, esperança, alegria, llum, color, i pólvora, sobretot molta pólvora. Aquest 1 de març han començat les mascletàs diàries des de la plaça de l'Ajuntament i milers de persones han acudit a gaudir amb el retronar dels primers coets i traques del mes més faller de l'any.

I és que en aquests dies de “germanor” es desenvolupen multitud d'històries al voltant de la catedral de la pólvora, esperant aqueixos minuts eixordadors en els quals tot el sòl tremola als peus dels amants de les Falles. Per exemple, la de Mayka i Dani, els qui són “amics de mascletá”. Es van conéixer fa uns anys durant l'espera per al començament dels trets i des de llavors sempre intenten veure'ls junts. Ella acudeix sobre les 11 “a agafar lloc” i ell arriba una mica després, però ja sap on ha d'anar.

Per a Mayka són moments molt emocionants perquè “el meu pare era cohetero, i això a mi m'ompli”, per això per a ella la mascletá “és el més”. Tots dos destaquen que “ser faller s'emporta en la sang”.

Ramón als seus 90 anys ha viscut moltes Falles i no es perd ni una mascletà

Ramón i Inés formen part del grup “Amics de la Mascletà”, i com el seu propi nom l'indica, gaudeixen d'aquests dies com els que més. Ramón, als seus 90 anys ha viscut moltes Falles però no es vol perdre ni una, perquè segons ens indica “no és el mateix veure-les des de la televisió que en directe”. Recorda que “al principi posaven un filat i ara fixa't” en relació al recinte dels trets. Ramón també s'acorda quan l'ara plaça de l'Ajuntament “era la plaça de Castelar, però llavors no feien mascletàs, posaven un globus, el pujaven i l'explotaven”.

Aquest grup d'amics es reuneix de l'1 al 19 de març, sempre en el mateix lloc. Inés acudeix la primera perquè els altres tinguen lloc en primera fila “tots els anys aquest és el punt de trobada, com sempre ens veiem hem fet una colla i hi ha gent de totes les edats”.

Per a Inés el moment en el qual finalitza la macletà “és com soltar tota la tensió” i sobre què esperava d'aquest primer tret, ens comptava decidida que “Peñarroja no falla”.

Per part seua, Carmen i Toni són joves, fallers i amb ganes de viure aquestes festes "de la normalitat", a més què pot haver-hi millor que et coincidisquen les teues vacances amb les Falles?, aqueix ha sigut el cas de Carmen, qui treballa en un espai de restauració pròxim a la plaça de l'Ajuntament i ens conta que després de l'últim coet "esperem que arribe l'allau de gent". Toni és estudiant, entra a les 15 i va amb la motxilla preparada per a anar directe a classes des de la mascletà, que per al "és la meua vida, comença març i ja vaig amb la il·lusió de les Falles, les visc com el que més".

Antonio, Miguel i Juanjo són "més de gaudir les Falles a la nit i les mascletàs", però aquest primer tret suposa "el començament d'una etapa, sembla una ximpleria però et fa il·lusió pel que comporta, les festes i passar-ho bé".

Però què ha de tindre una bona mascletà per als valencians? "que et deixe sord el final i que tremole el sòl" subratllen els tres.

Alba i Rebeca viuen les Falles amb molta emoció i ganes, i esperen les d'aquest 2023 amb molta il·lusió perquè “per fi tornem a la normalitat completament”. D'enguany esperen “tranquil·litat, molta tranquil·litat, tant climàtica com sanitària, perquè les últimes dues han sigut devastadores climàticament també”.

Peñarroja encén la metxa de les Falles des de la catedral de la pólvora

Pirotècnia Peñarroja ha sigut l'encarregada d'aquest tret, i ja van 28 anys. Des de fa algun temps, aquesta empresa de la Vall d'Uixó és l'encarregada d'encendre la metxa de la primera gran mascletá de les Falles. I com de costum no ha defraudat amb 120 quilos de pólvora llançats de manera tradicional, i amb un terratrémol final eixordador que ha fet esclatar d'emoció a tots els assistents.

“El més especial d'aquesta mascletà”, ha assenyalat Nebot, “és que estem a 1 de març en la Plaça del Ajuntament de València i en Falles, que és millor festa del món”. El pirotècnic, que porta més de 30 anys venint a aquestes festes, ha afirmat que la de hui ha sigut “una mascletà clàssica, perquè ja sabem el que els agrada als valencians i no volem arriscar”. Per a Nebot “l'important és que estiga ben disparada, si ho aconseguim segur que hi haurà un bon espectacle. Esperem connectar amb la gent i emocionar-los”.

La mascletà està dedicada a totes les festes populars de la Comunitat Valenciana, i a les persones que les gaudeixen i les duen a terme. Es tracta de productes 100% locals.

Ha començat amb tres avisos i un degoteig de trons aeris. Ha continuat amb tres fases aèries i sis retencions terrestres amb acompanyament aeri. Ha seguit un terratrémol terrestre amb bombardeig aeri amb serpentines, carcasses, volcans, descàrregues i carcasses de tro, que han donat pas a un final amb colp tancat i volcà de cigales.

Entre les persones convidades al balcó principal de l'Ajuntament per a veure la mascletà de hui, destaquen el Conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent , la Vicepresidenta 1a de la Mesa de les Corts, María José Salvador i els Diputats de les Corts Jesús Salmerón i Sunsi Sanchís. També ha comptat amb la presència de l'activista pels drets civils, Carla Anteolelli;

Les mascletàs es poden seguir en directe diàriament a través d'elperiodic.com.