VALENCIA | SOCIETAT

Les víctimes de violència de gènere podran demanar ajuda a través d'un xat d'Intel·ligència Artificial a partir de 2025 a València

ELPERIODIC.COM - 25/11/2024

Es tracta d'un projecte europeu pioner que disposarà d'un bot perquè les víctimes d'esta xacra reconeguen la seua situació i acudisquen als recursos disponibles

La Policia Local de València comptarà en 2025 amb un programa informàtic pioner que utilitzarà la Intel·ligència Artificial (IA) per a millorar l'atenció a les víctimes de violència de gènere. Concretament este Bot Aino Aid, que actualment es troba en proves, ajudarà de forma poc intrusiva i anonimitzada a les víctimes que encara no s'han decidit a fer el pas, perquè reconeguen la seua situació i acudisquen als recursos policials i assistencials disponibles. A més podrà ser consultat per professionals o pels propis ciutadans per a saber com actuar o documentar un cas de violència de gènere.

Ho ha anunciat hui l'alcaldessa de València, María José Catalá, en el marc de la commemoració del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones i durant la inauguració de la Jornada “20 anys de la Llei orgànica 1/2004, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere” en què també ha participat la magistrada vocal del CGPJ, Esther Rojo Beltrán, i s'ha escoltat el testimoni d'una víctima de violència de gènere, atesa i objecte de seguiment del Grup Gamma.

En esta jornada, que forma part del programa d'activitats organitzades per l'Ajuntament amb motiu del 25N, l'alcaldessa ha explicat que la Policia Local de València innova amb este projecte, que es posarà en marxa l'any vinent, “perquè no es conforma amb complir, sinó que sempre busca anar un pas més enllà”. “I amb esta ferramenta innovadora, que serà complementària al treball dels agents, no es pretén substituir l'atenció humana, personalitzada i especialitzada, però sí que augmentar la detecció de casos i la seua prevenció”, ha assegurat, després de recordar “una dada escruixidora: que el 60% de les víctimes mortals no havien denunciat”. “A més, s'estima que el 80% de dones víctimes de violència de gènere (mortals o no) no denuncien estes agressions”, ha afegit.

La Policia Local de València és l'única força de seguretat espanyola que forma part de la iniciativa europea que ha desenrotllat esta ferramenta. Concretament, participa en el Projecte Improve, al costat d'altres 16 entitats de 7 països (Alemanya, Àustria, França, Finlàndia, Hongria, Portugal i Espanya), des d'octubre de 2022, i per al desenrotllament del bot ha rebut una subvenció de 203.125 euros.

El prototip, que ha sigut presentat hui en les instal·lacions de la Policia Local, en primera instància estarà disponible en cinc idiomes (espanyol, anglés, alemany, francés, finés), i durà a terme una avaluació de riscos per a adaptar-se a cadascuna de les diferents situacions. El rendiment del bot es millorarà constantment mitjançant aprenentatge automàtic, gràcies a les interaccions amb víctimes i persones usuàries, i donada la seua funció d'assistència, el robot no sol·licitarà cap mena d'identitat, telèfon o domicili de qui recórrega a ell ni tampoc serà necessari descarregar-se cap aplicació o realitzar cap mena de crida: únicament navegar en internet i xatejar. A més, treballarà amb dades d'una base tancada i oficial.

El Grup Gamma ha protegit 27.201 víctimes de violència de gènere

L'alcaldessa, que ha celebrat que “amb esta ferramenta la ciutat se situa, de nou, a l'avantguarda en innovació i atenció a les víctimes de violència de gènere”, ha aprofitat la seua intervenció per a expressar el dolor provocat per la dana, i per a reconéixer “a l'extraordinari paper que ha desentelat i exercix la Policia Local de València en moments d'emergència”.

“Gràcies a la seua dedicació i valentia, moltes persones afectades han trobat consol, ajuda i seguretat, a València i en altres municipis on han sigut presents”. “Si bé –ha continuat- totes les labors de vigilància i protecció a les víctimes de violència de gènere i als seus fills s'ha realitzat amb normalitat i amb la mateixa intensitat que sempre durant les setmanes posteriors a la dana. Des de les instàncies judicials i per part de la Policia Local de València”.

D'esta manera, Catalá ha al·ludit a la labor del Grup GAMMA, unitat específica creada fa 21 anys de manera pionera a Espanya per a atendre les víctimes de violència de gènere, que actualment integren 36 agents “que simbolitzen el millor de la nostra ciutat: empatia, professionalitat i determinació per a protegir als qui més ho necessiten”.

Des de la seua creació, 27.201 víctimes de violència de gènere han sigut protegides des de llavors a la nostra ciutat, 1.725 en el que portem d'any. “I cadascuna d'eixes xifres representa a una dona que va trobar suport, seguretat i l'oportunitat de reconstruir la seua vida”, ha afirmat l'alcaldessa que ha conclòs amb paraules d'agraïment per a les dones, “les veritables protagonistes d'este avanç i la raó per la qual seguim avant”.

“Vull acabar reconeixent la valentia de totes les dones que han alçat la veu, que han denunciat, i que han tirat avant malgrat les adversitats, i emfatitzant l'el lema de la campanya municipal d'este 25 de novembre: ‘Unim-nos en la denúncia de la Violència contra les Dones’”, ha conclòs Catalá.

MÉS FOTOS