El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València presenta 4 publicacions en la Fira del llibre
Aquestes obres tracten diferents temàtiques, com la vertebració territorial, festes populars, patrimoni… des d'una perspectiva territorial. Són llibres corals on han participat nombrosos autors i autores, en la seua gran majoria investigadors de la Universitat de València.
Aquest divendres 3 de maig, a les 12.20 hores, a la Sala Museu 2, s'han presentat les novetats editorials del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat. Amb els títols Festes, danses i processons als arxius de la Casa Insa. La Ribera del Xúquer, dels autors Enric Olivares i Oreto Trescolí; El patrimoni natural de la Ribera del Xúquer. Coneixement, conservació i posada en valor, coordinat per Emilio Barba; Reptes de la vertebració territorial valenciana; i Aproximacions de context al Castell Palacio d'Alaquàs, coordinat per Luis Arciniega.
Han intervingut en la presentació Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat; Mercedes Berenguer, diputada de Benestar Social de la Diputació de València; Mar Mestre, directora de Comunicació de Caixa Popular; Josep Vicent Frechina, president de la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals Valencians (FIECOV) i membre del comité científic de la publicació Reptes de la vertebració territorial valenciana; i els professors de la Universitat de València Emilio Barba, Luis Arciniega i Enric Olivares.
Festes, danses i processons als arxius de la Casa Insa. La Ribera del Xúquer
A aquesta publicació s’analitzen de forma detallada les festes patronals en les diferents poblacions riberenques registrades en els arxius de la roberia Insa de València, negoci familiar que durant els segles XIX i XX ha vestit les festes de nombroses localitats valencianes. A través d’aquesta investigació, els autors pretenen que reflexionem sobre la importància i repercussions d'aquesta riquesa patrimonial immaterial, la qual, hui dia, necessita d'un coneixement precís i exhaustiu com a pas previ a la seua revaloració i difusió com a senyal d'identitat de la cultura popular valenciana.
El patrimoni natural de la Ribera del Xúquer. Coneixement, conservació i posada en valor
La present obra és una col·lecció de 6 capítols en els quals es descriu el patrimoni natural de la comarca de la Ribera del Xúquer, i es tracten claus per a la seua conservació i posada en valor. Es detalla el patrimoni paisatgístic, la geodiversitat, la biodiversitat de la comarca, la importància dels espais naturals protegits i el valor educatiu i turístic de tots els components del patrimoni natural.
Reptes de la vertebració territorial valenciana. Trobada 2019 Universitat de València-Instituts d'Estudis Comarcals
El llibre recull les reflexions sobre la vertebració territorial valenciana que es van presentar en la trobada celebrada al febrer de 2019 entre especialistes de la Universitat de València, investigadors dels Instituts d'Estudis Comarcals (IDECOS) i representants polítics de l'administració pública local. L'obra aborda qüestions molt rellevants per a la societat valenciana, com l'efectivitat dels actuals models d'ordenació del territori, les desigualtats entre litoral i interior, la prestació de serveis indispensables en les àrees rurals, etc.
Aproximacions de context al Castell Palau d'Alaquàs. Sang, tinta i pedra
El castell-palau d'Alaquàs és una de les obres més destacades de l'arquitectura renaixentista valenciana. En el centenari de la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural (1918), aquest llibre acull una sèrie d'estudis sobre alguns dels aspectes històrics, culturals, arquitectònics i artístics que emmarquen i estableixen la singularitat d'aquest immoble.