VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Vicent Flor presenta a La Nau el seu llibre, que analitza la relació entre el futbol, les identitats col·lectives i el poder

ELPERIODIC.COM - 18/09/2020

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà dimarts que ve, dia 22 de setembre, a les 19 hores, la presentació del llibre ‘Nosaltres som el València. Futbol, poder i identitats’ (Afers, 2020), de Vicent  Flor. En aquest acte, que tindrà lloc al Paranimf, intervindran l’autor; la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra; el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, i l’editor Vicent Olmos. Per a complir les condicions sanitàries derivades de la Covid-19, les places són restringides i es requereix inscripció a través de reservesnau@uv.es.

El llibre analitza la relació entre el futbol i les identitats col·lectives i el poder, amb un èmfasi en la societat valenciana i, en concret, en el València CF. No està, doncs, destinat només als seguidors d’aquest club o d’un altre. En les seues pàgines s’analitza la capacitat del futbol per a identificar molta gent molt diversa, l’ús que en fan els nacionalismes i, en particular, l’espanyol, la construcció del Reial Madrid i del Barça com els grans referents de la Lliga espanyola, la identitat dels principals clubs valencians com el Castelló, el Vila-real, l’Hèrcules, l’Ex i el Llevant, la identificació del València com el «gran club valencià», l’“hooliganisme” i l’extrema dreta , la deriva del futbol «modern» i algunes coses més. Escrit amb un to divulgatiu, el llibre mostra que el futbol no el juguen només onze contra onze, sinó milions de persones que s’identifiquen amb clubs, jugadors o maneres de jugar.

Vicent Flor (València, 1971) és aficionat al futbol i al València CF des de menut. Més tard es va llicenciar en Ciències Polítiques i en Antropologia Social i Cultural, i es va doctorar en Sociologia. Va treballar de gestor cultural al MuVIM de 1998 a 2015. Des de 2000 és professor de la Universitat de València  (ara en excedència) i des de 2015, director de la Institució Alfons el Magnànim. En Afers també ha publicat ‘Noves glòries a Espanya. Anticatalanisme i societat valenciana’ (2011), ‘Societat anònima. Els valencians, els diners i la política’ (2015) i el volum col·lectiu ‘Va nàixer i identitats. Pensar el País Valencià’ (2013).