VALENCIA | SANITAT I SALUT

Més verdures fresques i menys pizza als menjadors escolars municipals de València

ELPERIODIC.COM - 01/06/2022

El Consell Alimentari de València aconsegueix incorporar productes locals, frescos i ecològics als menús dels centres escolars de l'Ajuntament de València

Els més de 1.000 escolars que assisteixen a les escoles municipals de València estan d'enhorabona: El nou plec de condicions aprovat per l'Ajuntament de València obligarà a incorporar als menús dels col·legis i escoles infantils productes locals, frescos, ecològics i de proximitat.

Les noves condicions de contractació incorporen nombroses millores nutricionals a l'alimentació dels xiquets i xiquetes que assisteixen als centres escolars municipals. Es fomenta especialment la utilització de varietat de verdures de temporada, peix fresc i es redueix el consum de carn, que haurà de ser preferentment blanca, a un màxim de dues vegades per setmana. Els menjadors escolars limitaran l'ús tant de carn roja com d'aliments processats com ara croquetes, pizzes, etc. pels seus impactes negatius en la salut de les persones i del planeta.

S'ha posat especial interès a assenyalar que totes les verdures serán fresques i de temporada, amb un mínim del 50% de producció ecológica, que arribarà al 100% quan es tracte de taronges i mandarines. D'aquesta manera, es contribuirà a reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle alhora que es posa en valor l'agricultura local i es fomenten els aliments de proximitat i produïts de manera agroecològica.

La creació d'un sistema alimentari municipal sostenible, inclusiu, resilient, segur i diversificat, ha estat un dels objectius perseguit pel Consell Alimentari Municipal de València (CALM), un òrgan de participació i governança pioner a l'estat espanyol que ha impulsat la implantació d'aquestes mesures des de fa uns anys.

Una història de democràcia alimentària

La signatura de l'històric Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes, el 2016, va ser el punt de partida perquè la Delegació d'Agricultura i Horta impulsés la creació del CALM, un espai per a la participació ciutadana municipal que fomenta l'impuls de polítiques agroalimentàries sostenibles, saludables, i justes.

“Si volem una horta viva i productiva, ens l'hem de menjar cada dia a casa nostra, als nostres centres de treball i sobretot, als llocs on es formen i alimenten les futures generacions.” manifesten des del CALM . Apostar per aliments més saludables, frescos, de proximitat i ecològics, es una manera d’afavorir la producció local, fomentar l'ocupació, al mateix temps que es minimitza l'impacte sobre el planeta, protegint el territori així com el patrimoni agrari i millorant la nostra salut.

Justicia Alimentaria forma part i coordina el Grup de treball de Compra Pública del Consell Alimentari, creat a l'any 2019. Una de les primeres missions d'aquest grup de treball, en què participen més de 40 entitats i organitzacions valencianes, va consistir en la realització d'una revisió exhaustiva dels plecs i les condicions dels menjadors escolars que depenen de l’Ajuntament de València. Les seues conclusions han permès redactar noves condicions que tinguen cura de la salut dels menuts i menudes i del planeta.

Entre els aspectes més destacables d'aquest plec nou, estaria la disminució de la importància de l'oferta econòmica. Les ofertes seran valorades per la qualitat tècnica i no per les rebaixes en el preu del servei, les quals van en detriment d'una alimentació de qualitat. Fins ara, l'adjudicació del contracte a l'oferta més barata perjudicava sistemàticament les petites i mitjanes empreses, que no podien competir amb les economies d'escala de les grans corporacions.