VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Els veïns suspenen al primer gran projecte de la ‘València ciutat de places’

ELPERIODIC.COM - 14/05/2020

La conversió en zona de vianants de la Plaça de l'Ajuntament no convenç als veïns pel seu disseny i mobiliari

Canviar espais tan transitats com és la Plaça de l'Ajuntament de València no és tasca senzilla, malgrat això el govern municipal no desisteix en la idea i després de cinc anys en el consistori aquest mes de maig ha arrancat la conversió en zona de vianants del cor de la ciutat.

Es tracta de la primera gran obra del projecte ‘València, ciutat de places’ en el qual des de la coalició Compromís-PSPV porten treballant des que començaran la seua marxa al capdavant de l'Ajuntament. Des de llavors, i fins ara, el procés ha sigut llarg amb alguns sots i fins i tot amb una pandèmia mundial pel camí.

L'objectiu és recuperar espai per al vianant i deixar en un segon pla tot el que tinga a veure amb el trànsit rodat, a excepció del transport públic el qual també s'ha vist modificat canviant els recorreguts de diverses de les seues línies de l'EMT. Una meta a la qual encara li queden molts passos i a la qual s'arribarà quan es convertisquen en zona de vianants altres grans places, com són la de Bruixes o la de la Reina.

“Les obres començaran el 20 de març de 2020” anunciava fa uns mesos l'alcalde de València, Joan Ribó. Una data que es va veure frustrada en un primer intent després de la declaració de l'estat d'alarma al nostre país. Malgrat això, només van haver de passar unes setmanes per a tindre un nou calendari d'actuació sobre la taula: el 4 de maig de 2020 va començar la transformació.

Una transformació que a més de descobriments sota l'asfalt, com van ser les antigues vies del tramvia, també va provocar la indignació de l'oposició. Des del Partit Popular, Ciutadans i VOX no consideren oportú que en un moment on la crisi sanitària fa necessària més inversió en aquesta matèria, es destine pressupost a desenvolupar aquesta obra.

Postura semblant la que comparteixen els veïns de València, els qui ja gaudeixen durant els seus passejos autoritzats de la qual és la primera part de la conversió en zona de vianants de la plaça. De manera general l'opinió coincideix: no era necessària en aquests moments. A més, l'estètica triada – l'actual i la que ve - no acaba de convéncer.

La plaça acordada

Un suspens per part de la ciutadania que crida poderosament l'atenció perquè, cal recordar, que el disseny de la plaça i els elements que en ella es col·locaran van ser decidits a través d'un procés participatiu en el qual van donar la seua opinió 1.800 veïns i 33 entitats de la ciutat.

Entre les idees extretes destacaven els desitjos dels veïns d'augmentar els espais verds, disminuir els elements que empobreixen el paisatge, crear zones d'ombra i restringir la mobilitat de les bicis i els patinets. Aquest últim aspecte contradiu l'actual ordenança municipal pel que el consistori haurà de treballar sobre això.
A més, pràcticament de manera unànime els veïns van demanar que no s'augmente el nombre de terrasses, que no s'eliminen els llocs de flors i que no s'afavorisca l'arribada d'un turisme de masses.

La plaça actual

Sobre el paper les peticions eren clares, però una vegada materialitzades com diem no acaben de convéncer. La primera fase de la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament i del seu entorn – el carrer Colón també ha patit modificacions importants – ha recuperat un total de 12.000 metres quadrats de calçada per a l'ús per als vianants.

El projecte ha sigut dut a terme per l'empresa La Paisatgeria la qual, segons ha denunciat Ciutadans, hauria sigut triada “a dit”: “La importància de la plaça de l'Ajuntament exigeix una licitació en comptes d'un encàrrec a dit. Censurem que es recórrega a un contracte a dit per al disseny i emfatitzem en el seu import: només 50 euros per davall de l'obligació de traure el projecte a concurs” explica el portaveu del grup, Fernando Giner. Unes acusacions sense resposta per part del govern del Rialto.

Aquestes primeres actuacions s'han basat en la reordenació dels usos de l'espai públic i dels fluxos de circulació que han quedat limitats a residents, transport públic i proveïdors comercials. A més, s'ha delimitat l'accés amb mobiliari urbà que podrà ser reubicat per a realitzar en altres emplaçaments una vegada es realitze d'ací a uns anys una reurbanització definitiva de l'entorn, però que en aquests moments ha suposat una versió de 180.000 euros.

Just aqueixos elements provisionals representats amb jardineres de grans dimensions han sigut un dels punts que menys han convençut als veïns. En la seua majoria consideren que no peguen amb l'estètica de la ciutat i que desllueix “el poder” de la plaça.

La plaça que arriba

Amb la primera fase del pla finalitzada, en els pròxims mesos començarà una segona remodelació encara sense data d'inici anunciada per l'Ajuntament. Aquesta segona part de la conversió en zona de vianants planteja l'asfaltat vermellós de tota la plaça, i nou mobiliari.

A més en la nova intervenció urbanística s'inclouran als voltants de la plaça zones d'ombra i jocs infantils, així com més bancs per a asseure's. De moment, la mítica font romandrà intacta en el seu lloc després d'una primera temptativa d'eliminar-la.

Poc més es coneix del futur de la plaça, i si es modificarà una mica del pla inicial després de les queixes de la ciutadania, més enllà de col·locar amb lletres gegants el nom de València en el centre de tota aquesta nova reestructuració igual que es va fer a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

MÉS FOTOS