VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Els veïns podran proposar disenys per a la futura plaça de l'Ajuntament

ELPERIODIC.COM - 10/09/2019

Associacions, col·lectius afectats i plataformes veïnals podran aportar les seues idees a partir d’octubre

La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha anunciat que el mes d'octubre arrancarà el procés de participació previst per a la remodelació de la plaça de l'Ajuntament que desenvoluparà la Regidoria de Desenvolupament i Regeneració Urbana.

En aquests termes s'ha pronunciat Vàlua després de la reunió que ha mantingut la regidora amb l'empresa Paisaje Transversal, que és l'encarregada de coordinar el treball per a recollir l'aportacions ciutadanes al projecte que transformarà la plaça més emblemàtica de la ciutat.

El procés participatiu compta amb un pressupost de 50.000 euros i l'objectiu que s'ha marcat la regidoria és que les conclusions estiguen llestes en quatre mesos. Conclòs aquest procés, arrancarà la segona fase que correspon a la presentació d'idees per al concurs de remodelació.

Tal com els va avançar elperiodic.com, hi ha tres criteris per a la remodelació de la plaça d'Ajuntament: En primer lloc, ha d'haver-hi una conversió en zona de vianants planificada perquè deixe de ser una rotonda i un espai d'estacionament. De fet, es pretén que es convertisca en una espècie de connexió que permeta donar continuïtat a la plaça de la Reina, la plaça de Bruixes i La Llotja, de manera que hi haja un itinerari per a vianants i ciclistes que permeta connectar aquestes tres places emblemàtiques de la ciutat.

La regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez va subratllar que això “permetrà fer el primer pas definitiu per a la conversió en zona de vianants del centre històric i impulsar aqueixa València amable, sostenible i lliure de contaminació”. Aquesta acció preveu el pas del transport públic per aquest eix, així com les zones de càrrega i descàrrega, i l'accés dels vehicles d'emergència, del veïnat, i de serveis d'hostaleria, entre altres, però eliminarà el pas del trànsit privat.

El segon dels criteris ha de recollir el caràcter que la plaça de l'Ajuntament ha adquirit aquests últims quatre anys com a espai de referència per al desenvolupament de la cultura, festivals, concerts i activitats generalistes per a tota la ciutadania. A més, el disseny haurà de contemplar al seu torn la seua funció com a epicentre de l'activitat festiva i especialment fallera, i mantindre la ubicació de la mascletà i la Falla Municipal.

Finalment, el tercer criteri recull els principis de sostenibilitat i qualitat mediambiental, la qual cosa significa que integrarà espais verds, paviment, mobiliari urbà, enllumenat i eficiència energètica, espècies vegetals adequades a les condicions climàtiques de la ciutat adaptades al baix consum d'aigua, reutilització d'aigües pluvials, i especial cura amb les afeccions per presència de restes arqueològiques.