Valenciaport lidera dos projectes europeus per a connectar portacontenidors, ferris i creuers a la xarxa elèctrica de manera simultània
El president de l'Autoritat Portuària de València (APV), presenta en el marc de Forinvest el “Pla Valenciaport 20-30”; el full de ruta per a ser per a ser el primer port del Mediterrani i d'Europa a aconseguir les zero emissions en 2030
Valenciaport pressuposada 16,8 milions d'euros per a accelerar la connexió de xarxa quan obtinga l'Ok de la Generalitat per a construir la subestació elèctrica
Valenciaport lidera dos projectes europeus que permetran accelerar la connexió de portacontenidors, ferris i creuers a la xarxa elèctrica una vegada estiguen atracats en el port. Dos projectes anunciats aquest matí pel president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, en el seminari “Funding systems change for Climate Action” organitzat per EIT Climate-KIC en el marc de Forinvest i que -amb una inversió total de 16,8 milions d'euros- componen el full de ruta de l´APV per a ser el primer port del Mediterrani i d'Europa a aconseguir les zero emissions en 2030. Un “ambiciós” objectiu que com ha subratllat el president de l´APV “s'anticipa a la fulla dels ports europeus -fixada en 2050- i que consolidarà al port de València com a referent en l'àmbit mundial en matèria de sostenibilitat i medi ambient”.
El primer projecte EALING d'eliminació de gasos, OPS (Onshore Power Supply), compta amb una inversió de 8,5 milions d'euros i s'activarà per a donar plena funcionalitat a la futura subestació elèctrica, una vegada obtinga el vistiplau de la Generalitat. Aquesta infraestructura ja va ser aprovada per la Conselleria d'Economia i està a l'espera d'obtindre l'autorització de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. L'objectiu és eliminar totes les emissions de gasos i fums dels vaixells en el moll. Per a això, al costat de la subestació es requereix inversions per a adaptar atracades, homogeneïtzar sistemes de connexions entre embarcacions i ports.
Segons ha detallat el president de l´APV, les adaptacions de molls i terminals de Valenciaport podrien estar llestes per a entrar en funcionament el juny de 2023, i permetran la connexió simultània a la xarxa elèctrica – en el port de València - de fins a 6 portacontenidors, 4 ferries i dos creuers.
El segon projecte EALING, compta amb un pressupost de 7,3 milions d'euros. Aquest liderat també per Valenciaport, i compta amb la participació de fins a 22 ports europeus de 9 països membres de la UE. Aquesta iniciativa permetrà l'harmonització del marc regulador i garantirà la compatibilitat del port al vaixell per mitjà de la posada en marxa d'estudis tècnics.
Està previst que els dos projectes es posen en marxa durant 2020 (abril en el cas de la subestació i juny en el de l'homogeneïtzació legislativa) i que compten amb subvencions de la Unió Europea. No obstant això, el president de l´APV ha defensat que, donada la rellevància de tots dos projectes, “Valenciaport seguirà avant amb o sense subvencions europees”.
Acompanyat pel director general de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa i el director d´EIT Climate-KIC, Jose Luis Muñoz, el president de l´APV ha exposat aquest matí en Fira València la política mediambiental de Valenciaport des que en els anys 90 s'iniciaren els primers mesuraments i s'obtingueren els primers certificats. Des de llavors Valenciaport s'hi ha eregit com a referent europeu en gestió ambiental en l'àmbit portuari i disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), l'ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Eco-Management and Audit Scheme), la certificació més prestigiosa en l'àmbit europeu, entre altres.
Aurelio Martínez ha exposat el “Pla Valenciaport 20-30”; el full de ruta fins a 2030, centrada en l'objectiu de convertir-se en un port “zero emissions” i sustentat en pilars com la investigació (a través d'entitats com la Fundació Valenciaport, Ports 4.0, etc.) i les infraestructures. En aquest sentit, Aurelio Martínez ha recordat que “la nova terminal s'ha compromés per escrit a reduir un 98% de COâ respecte a la que ara ja està operant a pesar que el trànsit passarà d'1,3 milions a 5 milions de contenidors. Serà tota elèctrica, permetrà a tots els vaixells connectar-se a la xarxa elèctrica en tots els seus molls, etc.”. Ha afegit a més que el compromís “és el mateix” en el cas de la nova terminal de passatgers “en la qual hauran de plaques solars i reduir les emissions de CO2, etc.”. Així mateix, ha destacat que en aquest full de ruta està previst l'ús d'energies alternatives com la fotovoltaica, eòlica i hidrogene i ha recordat el projecte H2PORTS amb el qual estudia substituir la maquinària portuària utilitzada en les terminals per maquinària propulsada per hidrogen.
Durant el seminari “Funding systems change for Climate Action” que ha congregat en Fira València a representants de l'àmbit públic i privat amb l'objectiu de construir una comunitat financera que done suport al projecte que desenvolupa EIT Climate-KIC, Antonio Torregrosa ha destacat la labor d'investigació desenvolupada des de la Fundació Valenciaport “que permeten la posada en marxa de projectes de gran envergadura que contribueixen a situar a Valenciaport com a referent en sostenibilitat”.
En la mateixa línia s'ha manifestat el director d´EIT Climate-KIC, Jose Luis Muñoz, reconeixent “l'aposta de Valenciaport per liderar el canvi en matèria de sostenibilitat”. “Els ports – ha assenyalat José Luís Muñoz - són llocs en els quals col·lideixen múltiples sistemes: transport marítim, energia, residus, turisme i altres tipus de transport. Però per aquesta mateixa raó, el seu potencial per a realitzar un canvi de gran abast és enorme. De manera escalonada, EIT Climate-KIC demostrarà des del SuperLabPorts situat en Valenciaport com els centres marítims poden ser catalitzadors per a invertir el ràpid creixement de les emissions del transport marítim i el comerç internacional.