Valenciaport du a la UPV l’exposició de plànols que repassa la historia gràfica del port
El director general de l'Autoritat Portuà ria de València, Francesc Sánchez, ha presentat l'exposició âPlà nols, Maquetis i Mestres dâ*Aixa del Port de Valènciaâ en el transcurs de l'acte d'inauguració de la XXIV Setmana de l'Enginyeria Civil i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports.
La part grà fica d'esta exposició, conformada per 10 grà fics, plà nols i fotografies, s'ha inaugurat este matà amb la presència del rector magnÃfic de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora; la presidenta de la Confederació Hidrogrà fica del Xúquer, Mª Angeles Ureña; el sotssecretari de la ConsellerÃa d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Francesc Signes; el diputat de l'à rea de Carreteres i Infraestructures de la Diputació de València, Pablo Seguà i el director de lâETSI de Camins, Canales i Ports, Eugenio Pellicer.
Durant la seua intervenció en este acte, el director de lâAPV ha assenyalat com âestes deu imatges mostren inequÃvocament la creació, evolució i espectacular transformació que ha experimentat entre 1563 i 2018 el Port de València, la major infraestructura civil portuà ria de la Comunitat Valencianaâ. Segons ha destacat Francesc Sánchez, âel port de València és la font del 2â5 per cent de tota l'ocupació de la Comunitat Valenciana. Unes instal·lacions que generen llocs de treball directes, indirectes i induïts per a prop de 40.000 personesâ.
El director de lâAPV ha assegurat que âel port té la responsabilitat d'explicar quina ha sigut la seua activitat al llarg de la seva història i, d'esta forma, rebrà el suport de la ciutadania. Cada canvi, cada nou moll, cada nova grua o cada ampliació de terminal són respostes dels gestors del recinte portuari a la demanda de la societat civil i empresarial, que sempre ha exigit unes instal·lacions més modernes, eficients, competitives i ambientalment sosteniblesâ
Francesc Sánchez també ha aprofitat la seva intervenció per agrair a la Universitat Politècnica de València haver ofert a lâAPV la possibilitat d'acollir l'exposició grà fica del port de València que, ha destacat, âtant èxit va tenir a l'Edifici del Rellotge el passat Nadal, on van ser 5.000 les persones que van visitar esta col·lecció. Ens van faltar dies per atendre l'interès mostrat pel públic. Amb esta exhibició aconseguirem satisfer esta demanda d'informació i, sens dubte, acostarem la història i el coneixement de la importà ncia del nostre port a les aules on es formen els enginyers i tècnics que en un futur tindran molt que aportar a un dels centres logÃstics amb major projecció del Mediterraniâ.
L'exposició que des de hui es pot visitar en la Universitat Politècnica de València permet conèixer els usos canviants que ha experimentat la façana litoral de València des de l'esquemà tic dibuix de la Vilanova del Grau traçat en 1563 per Antoni Van Donin Wijngaerde per a Felip II, passant per les obres del port que es van realitzar a la platja de València en 1800 o les d'eixample i millora de 1894. L'última imatge aèria està presa a l'octubre de 2017; una contundent fotografia zenital que contrasta amb el que era la lÃnia de costa de la València romana âsituada dos quilòmetres a l'interior de la lÃnia actual, a l'altura de la Font de Sant Lluis-, i que mostra la importà ncia actual del port, la principal plataforma logÃstica de la Comunitat Valenciana.