VALENCIA | MEDI AMBIENT

Valenciaport vol aconseguir la seua autosuficiència energètica a partir de 2025

ELPERIODIC.COM - 13/08/2019

L’APV construirà una subestació elèctrica al port de València perquè els vaixells pareixen els seus motors durant les seues escales en el recinte

Per a aconseguir l'autosuficiència energètica, l’APV està impulsant l'ús d'energies renovables com l'eòlica i la fotovoltaica així com combustibles fòssils més nets com el GNL o l'hidrogen

L'Autoritat Portuària de València (APV) s'ha marcat com a principal repte mediambiental aconseguir l'autosuficiència energètica del port de València a partir de 2025. Este repte s'emmarca en la seua estratègia d'avançar cap a la descarbonització de les seues instal·lacions a través de l'impuls de les energies renovables. Amb això, l’APV busca ser pionera a nivell europeu en el compliment del Full de ruta per a l'Energia 2050 establida per la Comissió Europea.

Per a aconseguir este repte, entre altres mesures, el port de València vol disposar de la seua pròpia subestació elèctrica. Esta infraestructura permetrà que els vaixells paren els seus motors i es connecten a la xarxa en les seues escales en el recinte, disminuint considerablement les emissions durant la seua estada en el port de València. Esta subestació elèctrica, la licitació de la qual està prevista per a l'últim trimestre d'enguany, comptarà amb una potència de fins a 40 MW en total, si bé es realitzarà en dues etapes de 20 MW cadascuna, i suposarà una inversió d'aproximadament 8 milions d'euros.

Així mateix, l’APV està realitzant una important aposta per substituir progressivament l'ús de combustibles fòssils convencionals en els seus recintes per uns altres més nets, com el Gas Natural Liquat (GNL) o l'hidrogen. Pel que respecta al GNL, el port de València, de la mà del Grup Molgas Energy, està construint una gasinera que permetrà, a partir del pròxim mes de novembre, oferir serveis de proveïment de carburant a vaixells de GNL des d'instal·lació fixa. Esta instal·lació li convertirà en el primer port espanyol a oferir este tipus de proveïment de carburant des de terra a vaixells propulsat per GNL. Quant a l'hidrogen, l’APV està participant actualment en el projecte H2PORTS que ha permés demostrar la viabilitat de l'ús d’este combustible en instal·lacions portuàries, en concret, en les terminals de MSC i Grimaldi del port de València.

Aposta per les energies renovables

Per a poder complir l'objectiu de ser autosuficient energèticament, l’APV està realitzant una aposta decidida per l'ús d'energies renovables en els seus recintes com l'eòlica i la fotovoltaica. En concret, l’APV està treballant en un projecte per a la instal·lació d'una planta eòlica que constaria de voltant 7 generadors que, en una primera fase, podrien generar entre 12 i 16 MW. El cost d’esta instal·lació ascendiria a 1,1 milions d'euros per megavat instal·lat. A Espanya, ports com el de Bilbao ja compten amb aerogeneradors en les seues instal·lacions.

En el cas de l'energia fotovoltaica, l’APV té previst licitar una instal·lació d'aproximadament 800 Kwh d'energia solar en el port de València amb un cost estimat de prop de 600.000 euros.

L'estratègia mediambiental de Valenciaport

La lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO2 i d'altres partícules contaminants estan centrant bona part de les inversions i de les actuacions en matèria mediambiental de l'Autoritat Portuària de València (APV). En els últims anys (entre 2008 i 2016) la Petjada de Carboni del port de València ha acumulat una disminució del 17% passant de 3,12 a 2,58 t CO2 per tona mogudes, mentre que el tràfic del port ha experimentat un creixement del 24% durant el mateix període.

L’APV va ser la primera autoritat portuària d'Espanya a inscriure la Petjada de Carboni d'un recinte portuari en el registre de Petjada de Carboni creat pel Ministeri de Transició Ecològica, obtenint el segell “Calcule”.

El de València és també port pioner a nivell mundial a mesurar la seua Petjada de Carboni sota l'estàndard de l'ISO 14064-1.2006. Una metodologia emprada per al mesurament que inclou quatre nivells: el port en el seu conjunt, les activitats portuàries, els serveis i processos i l'equipament.

MÉS FOTOS