VALENCIA | ESPORTS

Els valencians del Dakar, una història de superació

ELPERIODIC.COM - 13/01/2020

Quatre alumnes de la UPV ajuden al pilot de motos valencià amb diabetis, Daniel Albero, a completar la carrera

Va ser un autèntic enamorament sobtat. Jordi Company va acudir aL ral·li Baja Aragón, l'anomenat Dakar espanyol, i va llegir en una furgoneta la inscripció "Un diabètic al Dakar". En aquell moment, Jordi estudiava segon curs de Grau en Comunicació Audiovisual, a la Universitat Politècnica de València, al campus de Gandia.

La seva passió per les motos i el cuquet per ajudar els altres forjar l'amistat amb Daniel Albero, el pilot de motos de Carcaixent i propietari de la furgoneta. "Valent és un adjectiu que es queda curt per definir a Albero", explica Jordi Company. "És un exemple de lluita, tenacitat i superació, que ha fet història per ser el primer pilot amb diabetis tipus 1 que participa en el ral·li més dur de l'món: el Dakar".

En aquesta edició, Daniel Albero competeix amb el dorsal número 105 i la seUa moto "Azucarilla". El seu lema Gas i insulina! està fent història. L'any passat, el pilot de Carcaixent ja va prendre l'ixida en l'edició celebrada a Perú, però va haver d'abandonar després de tres etapes per culpa d'una avaria a la moto, les nafres dels seus peus i les seqüeles d'un trencament de canell ocorreguda setmanes abans del viatge.

Companys de classe

L'any 2017 Jordi Company, Jairo González, Alberto García i Carlos Roso estudiaven a la mateixa classe i es van embarcar en el projecte. Van aconseguir donar-li "un punt de professionalitat" a la gesta, explica Jordi Company, perquè Dani "no podia arribar a tot". Aquests quatre estudiants van buscar patrocinadors, van crear la marca, van dissenyar la web i van aconseguir repercussió nacional i milers de seguidors a les xarxes socials. Tot això sense deixar de banda els seus estudis universitaris, tot i que Company reconeix el suport de professorat, sobretot quan arribaven els ral·lis. "Han tingut molta paciència amb nosaltres", reconeix.

Amb la col·laboració de la Càtedra d'Innovació de la UPV

A més, la Càtedra d'Innovació de la UPV es va implicar en el projecte, el que es va traduir no només en suport econòmic, sinó també en la possibilitat d'utilitzar els mitjans audiovisuals de la Universitat per a la gravació i edició dels vídeos. "Tenim el suport de grans farmacèutiques i empreses valencianes, però la Universitat aporta rigor i credibilitat a el projecte. El suport de la UPV mola", confessa Company.

La iniciativa d'aquest grup d'estudiants és voluntària i Jordi reconeix que el projecte ha suposat un autèntic rodatge professional per a ells. Tres d'ells ja estan treballant. Jairo González acompanya actualment a Daniel Albero al Dakar perquè està preparant un documental sobre "com es gestiona la diabetis tipus 1 en la cursa més dura de l'món", explica Company.

Aquest any, a més, s'ha produït una innovació important. "Amb l'ajuda de grans farmacèutiques, Dani corre el Dakar amb una bomba d'insulina, el que li permet estar més controlat i tranquil". La seua experiència esportiva i com reacciona el seu cos a aquesta aventura extrema són factors que també interessen des del punt de vista mèdic.

El millor, per a Jordi Company és que "som una xicoteta família, estem molt involucrats en el projecte. Aquest no és el somni de Dani, és el somni d'aquesta comunitat de dakarians que hem creat ".

Exemple motivador

L'exemple de lluita i superació de l'pilot de Carcaixent deixa a les xarxes socials històries, tan entranyables, com la d'una mare que explica el canvi que va experimentar el seu fill. El nen no volia eixir de casa quan li van diagnosticar la diabetis. "Però li encanten les motos, va conèixer el cas de Dani i, ara, és el seu referent. Només vol pujar a una moto i competir al Dakar ", explica Jordi Company.

Són històries de vida que reforcen i fan creure encara més en la importància de la difusió de la campanya "Un diabètic al Dakar". Perquè Daniel Albero és una "bona persona, un ésser valent i paternal", diu Company. Als 8 anys va superar 1 meningitis que el va mantenir 20 dies en coma; poc després li van diagnosticar la diabetis tipus 1 i, sent adult, va perdre al seu tercer fill amb només tres mesos d'edat. Ell és un exemple de resiliència i superació. I vol complir el seu somni. Demostrar que l'aventura del Dakar també és possible amb insulina.

MÉS FOTOS