VALENCIA | MEDI AMBIENT

La València més verda: es planten més de 2.500 arbres des 2020

ELPERIODIC.COM - 17/06/2021

El vicealcalde Sergi Campillo ha anunciat la rehabilitació imminent integral de Parc Gulliver

La ciutat compta amb 2.594 exemplars d’arbres més que s’han plantat des de gener de 2020 fins ara. En l’últim any, s’han plantat 4.546 exemplars nous i encara que s’han perdut 1.949 en el mateix període, el saldo és positiu i ara mateixa València té 2.594 arbres més. Són dades que ha donat a conéixer el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, en la Comissió Informativa d’Ecologia Urbana i Emergència Climàtica. El vicealcalde ha valorat “l’esforç en recuperar els arbres perduts en els últims anys”, i ha anunciat que “el nou contracte de reposició de més de 1.000 arbres a la ciutat es licitarà en breu”.

Pel que fa a les dades del 2021, un total de 661 exemplars s’han sumat al patrimoni arbori de la ciutat, tot i que també s’han perdut 611 arbres que han caigut o estaven en risc de caiguda, per desafeccions per obres o bé han hagut de ser abatuts per estar secs o malalts, amb el risc de caiguda. El vicealcalde ha posat en valor “el treball dels equips, tant del Servici Municipal de Jardineria Sostenible com de l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars, que es dediquen a mantindre i conservar el patrimoni arbori de la ciutat, una tasca fonamental per avançar en una ciutat verda i sostenible”.

Sergi Campillo ha explicat que la major plantació l’ha dut a terme l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars (AOM), que ha sembrat 359 unitats d’arbres. Així mateix, segons les dades facilitades per esta entitat encarregada de la conservació i gestió dels parcs i jardins singulars de la ciutat, les espècies botàniques més plantades han sigut el plàtan (Platanus hispànica) i el lledoner (Celtis australis). Pel que fa a l’activitat de manteniment del patrimoni arbori que ha desenvolupat el Servici de Jardineria Sostenible, a la zona Sud de la ciutat s’han plantat 121 exemplars i a la Nord 181.

Campillo ha explicat que a l’hora de reposar arbratge, la Regidoria de Jardineria Sostenible opta per plantar unitats de la mateixa espècie que existia fins al moment en la zona, “llevat que es manifeste un problema de manca d’adaptació”. “En eixe cas, se substitueix per una planta d’aclimatació comprovada”, ha aclarit.

El parc del Gulliver es reobrirà després de la rehabilitació integral prevista

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, també ha informat en la Comissió Informativa d’Ecologia Urbana i Emergència Climàtica que s’ha decidit que el Parc del Gulliver romandrà tancat fins la rehabilitació integral, “un projecte que s’està redactant actualment”.

Respecte a les causes de l’últim tancament d’esta instal·lació emblemàtica de jocs infantils arran de les queixes d’algunes famílies de picors i erupcions després de l’ús dels tobogans. “Per prudència”, el vicealcalde va anunciar el seu tancament immediat. “Ara, l’informe encarregat a una auditoria externa conclou que probablement, la degradació s’ha produït per part de la radiació ultraviolada i de la humitat dels materials emprats en la instal·lació, que ha provocat un aflorament de fibres degradades en forma de fragments curts”. “La ràpida acumulació d'estos fragments a la roba de les persones usuàries va provocar irritacions a la pell”, explica el document. A més, assenyala que “les revisions de les fitxes de dades de seguretat revelen la presència de substàncies que, si bé en el seu estat original resulten ser irritants a la pell, este efecte no té lloc en la seua aplicació final. S'ha constatat igualment que les restes de fibra emprada en l'actuació de manteniment mantenen la seua integritat al complet. Per tant, tot i que és accessible, no és la causant de les irritacions”.

Tal i com el vicealcalde ha informat als membres de la comissió, “la causa més probable d’este fenomen d’irritació cutània no va ser com pensàvem al principi per les reparacions fetes durant el tancament al període d’estat d’alarma sinó més bé conseqüència de la pròpia evolució de la figura, que ja té més de 30 anys i que necessita una reforma integral. El projecte per a esta reforma està pràcticament finalitzat i licitarem les obres a més tardar en la pròxima tardor, així que ben prompte els xiquets i xiquetes de la nostra ciutat podran tornar a gaudir de l’espai de joc infantil més important de la ciutat i un símbol del jardí del Túria.”