Una València més verda: l'Ajuntament condiciona 200 escocells en set barris de la ciutat
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, anuncia que la plantació de més d’un miler d’arbres s’iniciarà el pròxim novembre
L’Ajuntament de València està realitzant les obres necessàries per a plantar els 1.300 arbres i palmeres previstos al programa Una València més Verda II, sorgit dels pressupostos participatius DecidimVLC. Des del seu inici, el passat mes de setembre, s’han condicionat 200 escocells en set barris de la ciutat: Malilla, Castellar, Forn d’Alcedo, Na Rovella, Jesús, Natzaret i Les Tendetes.
El Servici de Jardineria Sostenible de l’Ajuntament de València va iniciar este programa el setembre, amb la plantació de 40 palmeres, atenent criteris climàtics. La plantació d’arbres començarà a finals de novembre, amb la reducció de les temperatures. Mentrestant, es desenvolupen tasques de millora d’escocells. Durant un mes, s’han realitzat treballs de desfonament –neteja i canvi de terra- en un total de 147 escocells, mentre que s’han ampliat uns altres 53 per arribar a unes dimensions de 2 per 1 metres. Les actuacions també permetran la seua naturalització amb vegetació arbustiva gràcies al subministrament d’una barreja de llavors de plantes herbàcies.
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, destaca “l’inici de l’obra civil del contracte d’Una València més Verda II, a fi de condicionar els escocells per a començar la plantació de diverses espècies d’arbres el pròxim mes de novembre, quan es reduiran les temperatures, ja que fins ara hem pogut plantar palmeres”.
Amb esta actuació de millora dels escocells a la ciutat, Campillo assevera: “Caminem la senda d’una València més verda, ja que plantarem al voltant de 1.300 exemplars, entre palmeres i arbres, de fet, este és un dels punts forts de la nostra candidatura per ser Capital Verda Europea el 2024”, la qual serà defensada per l’Ajuntament de València este dijous a Grenoble. “L’increment d’arbres a la ciutat és un objectiu irrenunciable del Govern de Joan Ribó per avançar cap a una València més amable, més sostenible i més verda”, conclou el vicealcalde.
El programa Una València més Verda II, amb una inversió de 941.600,72 euros, IVA inclòs, permetrà incrementar la infraestructura verda de la ciutat amb 1.294 nous exemplars, entre arbres i palmeres, els quals es sumaran als 3.142 ja plantats durant la primera edició d’esta iniciativa demandada per la ciutadania mitjançant els pressupostos participatius. A més a més, el programa aposta per exemplars d’espècies autòctones de bosc mediterrani, així com unes altres que s’han adaptat a les condicions d’este clima.
La reposició d’arbratge d’Una València més Verda II s’ha dividit en dos lots agrupats per barris i districtes i amb un pressupost equilibrat entre ells. Els dos lots responen a la divisió geogràfica marcada pel Jardin del Túria cap al nord i el sud. El lot nord –adjudicat per 506.227,11 euros, IVA inclòs) integra els districtes de Campanar, Poblats Marítims, Camins al Grau, Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap i Pobles del Nord. El sud, per la seua banda -contractat per 435.373,61 euros, IVA inclòs- integra els districtes de Patraix, Jesús, Quatre Carreres, l’Olivereta i Pobles del Sud.
València, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024
L’augment d’arbres a la ciutat forma part de l’estratègia de renaturalització i millora de la infraestructura verda de València, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024. Este premi, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconèixer els projectes i el compromís per l’ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Esta competició de València per a esdevindre Capital Verda Europea 2024 se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.