València trepitja l'accelerador amb l'ampliació de Marina d'Empreses perquè “tot se soluciones amb rapidesa”
ESMERALDA SERNA - 21/02/2023Ribó, ha recordat que la situació “deriva d'un destarifo de l'anterior govern; però la nostra voluntat és que es quede en La Marina de València”
L'Ajuntament de València ha trepitjat a fons l'accelerador perquè l'ampliació de Marina d'Empreses siga una realitat al més prompte possible i que, la llançadora d'empreses de Juan Roig no es veja temptada per altres ciutats com Barcelona o Alacant, on haurien rebut diferents ofertes per a continuar amb la seua activitat.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat aquest dilluns la voluntat del Govern Municipal que la Marina d'Empreses es quede en la Marina de València. Precisament, el Ple de l'Ajuntament aprovarà aquest dijous, de manera inicial, el document de Correcció d'Errors del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de València de les fitxes referides als embulls 2, 4 i 5 de la Marina de València. Es tracta d'una proposta dirigida reparar les discordances respecte als usos permesos en els embulls de la Marina, que es van produir en els anys 2014-2105, de cara a afavorir el desenvolupament d'iniciatives d'emprenedoria, innovació i promoció laboral, cultural i empresarial.
Tal com ha explicat l'alcalde aquest matí, una vegada que la Corporació aprove aquest document, aquest passarà a la Conselleria d'Urbanisme per al seu estudi i ratificació. Ribó ha manifestat el seu “desig, esperança i petició que tot això se solucione amb la màxima rapidesa”.
Aquesta discordança en els models dels diferents embulls de la marina de València està afectant la implantació de la iniciativa impulsada sota el nom Marina d'empreses, un fet que l'alcalde ha lamentat, i sobre el qual ha manifestat el seu desig de ràpida solució. La circumstància de diferències en el catàleg ve, tal com ha recordat l'alcalde, “d'un destarifo que va fer l'anterior govern, del PP, en els anys 2014/2015, en dotar als embulls números 2, 4 i 5 amb dos tipus de protecció diferent”. Una de les fórmules de protecció era la mateixa que té tota la que estava per a la Marina en principi, la que tots coneixíem, que és la que permet efectuar obres a l'interior de l'espai. “I en funció d'això, és com es va oferir a l'empresari Juan Roig la possibilitat d'augmentar i actuar en les instal·lacions per a habilitar la iniciativa denominada Marina d'empreses”, ha explicat Ribó.
“Però llavors –ha continuat- va ser quan es va revelar una protecció aprovada anys arrere, que impedia aquestes accions. I aqueixa discordança és el que hem de resoldre, perquè si no, no es podrà avançar”, ha explicat Joan Ribó, qui ha avançat que el pròxim ple municipal abordarà i resoldrà aquesta discrepància en el que competeix al municipi, i l'assumpte passarà a la Conselleria d'Urbanisme.
“Esperem, desitgem i demanem que tot tire avant amb la màxima rapidesa”, ha manifestat l'alcalde de València, qui ha insistit en la voluntat del Govern Municipal que “la marina d'empreses se situe en la Marina de València, perquè pensem que és el seu lloc natural”. Ribó ha subratllat la importància de les “iniciatives de Juan Roig com a mecenes en diferents accions de la ciutat”, i ha expressat el desig de l'Ajuntament que la Marina d'Empreses puga habilitar-se pròximament en l'Embull número 4 de La Marina.
“No hi ha cap dubte que es quedarà en la Marina de València”
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha declarat que “l'objectiu és, d'una banda, deixar les normes clares sobre el que es pot fer i el que no, en aquests espais i, en segon lloc, donant seguretat jurídica tant a l'Ajuntament com als qui estiguen interessats a desenvolupar els seus projectes”.
Una vegada aprovades les fitxes, està previst que La Marina d'Empreses que puga fer les consultes prèvies pertinents a la comissió de Patrimoni per a estudiar l'encaix del projecte. “Per a l'àrea d'Urbanisme és un projecte rellevant i treballarem perquè els projectes tinguen possibilitat de situar-se en els diferents espais que tenim disponibles, però especialment en La Marina”, ha remarcat.
En el cas de la Llançadora, ha indicat que es tracta de “un projecte que té una necessitat d'espai important” i ha assegurat que “no hi ha cap dubte que es quedarà ací i es quedarà, a més, en la Marina de València”.
Sandra Gómez ha fet una crida a “posar les coses fàcils perquè La Marina siga un pol d'atracció d'empreses. És una de les zones amb major protecció més capacitat d'atraure inversions i empreses per a instal·lar-se en ella i pel que hem de posar les coses fàcils i arribar a acords definitius sobre la dissolució del consorci”. Igualment, ha manifestat la seua “voluntat d'arribar a consensos amb totes les parts per a arribar a un acord definitiu que evite que hi haja bloquejos per al que hem de passar pàgina a l'època del Consorci i de l'ens liquidador i buscar una solució de futur”.