València traslladarà les mascletaes als barris però mantindrà les de la plaça de l'Ajuntament
A més de les 19 mascletades compromeses per a les properes festes de Falles, l'Ajuntament de València vol ampliar els trets als barris
A més de les 19 mascletaes compromeses per a les pròximes festes de Falles, l'Ajuntament de València vol ampliar les disparades als barris, segons l'experiència de les passades festes. Les Falles 2021, celebrades de manera extraordinària al setembre a causa de la pandèmia, van permetre que, per primera vegada, les tradicionals mascletaes arribaren a nombrosos punts de la ciutat. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha informat els mitjans de comunicació sobre estos assumptes, després de la reunió amb l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana, Piroval.
Galiana ha reafirmat, al final de la trobada, el “compromís del Govern Municipal amb el sector pirotècnic, tal com es va anunciar dies arrere en l'Assemblea de presidents de Falles, i la decisió de mantindre eixe programa de pirotècnia, en principi amb les 19 mascletaes en la plaça de l'Ajuntament, a més d'altres convocatòries”. Però a part d'això, ha afegit el regidor, “volem continuar amb les mascletaes en els barris, que va ser un compromís que va realitzar l'alcalde, Joan Ribó, en les passades festes, i que volem mantindre”. Galiana ha recordat que, malgrat la situació actual de l'evolució de la pandèmia, “encara queda molt temps d'ací a març, i esperem que la ‘sisena ona’ baixe i puguem gaudir de la pirotècnia”.
No obstant això, ha afegit l'edil, “si per les circumstàncies sanitàries, les disparades de les mascletaes no pogueren realitzar-se a la plaça de l'Ajuntament, el nostre compromís és gastar en esta activitat el mateix pressupost que altres anys. Tenim un pressupost destinat a pirotècnia i passe el que passe, continuarà destinat a pirotècnia. Si arribat el moment no es poden fer disparades a la plaça, parlarem amb Piroval per a veure com i on es poden fer, però eixos recursos no es derivaran a altres conceptes”, ha afirmat el regidor. Segons ha indicat, el pressupost de la Junta Central Fallera previst per a este concepte ascendeix als 305.000 euros.
Galiana ha anunciat també l'obertura d'una línia de subvencions per a aquelles comissions de gasten pirotècnia en les seues Falles, i així mateix ha afegit que s'incrementarà el pagament que fa l'Ajuntament per cada mascletà, que passarà dels 7.500 euros per tret abonats al setembre a 8.000 euros. “A València –ha afirmat Carlos Galiana- hi ha pirotècnia en qualsevol festa i en qualsevol acte festiu, i nosaltres volem continuar protegint-la, i apostant per ella”.
A preguntes dels mitjans de comunicació, el regidor de Cultura Festiva ha recordat que “ara mateix estem en una situació radicalment diferent a l'any passat per estes dates, amb un gran percentatge de vacunats, i una gravetat i ingressos menor”. L'edil ha explicat que, segons les indicacions que les autoritats sanitàries realitzen a cada moment, es convocarà la Mesa de seguiment, “però ja tenim l'experiència de les Falles de setembre –ha subratllat- en les que les comissions falleres es van comprometre del tot amb un comportament exemplar, i la celebració no va tindre efectes sobre la pandèmia. Eixa experiència –ha afegit- ens serveix per a actuar segons el que les autoritats sanitàries ens plantegen”.
Respecte al pròxim Nadal, el regidor de Cultura Festiva ha recordat que “des de l'Ajuntament complirem rigorosament qualsevol mesura que propose la Conselleria de Sanitat: si cal anul·lar, retardar o modificar qualsevol acte, així ho farem, pel bé comú”.
Per part seua, la presidenta de Piroval, María José Lora, ha agraït a l'Ajuntament l'atenció i el compromís per a ajudar al sector, i ha assegurat que este és “un treball de continuïtat”. Quant a la proposta d'ampliar les disparades als barris, la representant de l'associació de pirotècnics, ha assegurat que és “una gran oportunitat per al sector i una molt bona idea: tot el que siga disparar més és una bona notícia”, ha conclòs.