VALENCIA | MEDI AMBIENT

València tindrà 120 nous espais en els seus barris per a la conservació de la flora i fauna nativa

ELPERIODIC.COM - 21/03/2024

“Renaturalització València” compta amb una subvenció de més de 3,8 milions d'euros procedent de fons europeus Next Generation

El segon tinent d'alcalde i regidor de Parcs i Jardins, Juanma Badenas, ha presentat juntament amb la directora de la Fundació Biodiversitat (MITECO), Elena Pita, i el cap del Servici de Parcs i Jardins, Ignacio Lacomba, el projecte “Renaturalització València” que preveu la creació d'un jardí mediterrani en el solar de Jesuïtes, una prada mediterrània als jardins del Túria i horts urbans al barri d’Orriols.

La posada en marxa d'estos espais de biodiversitat està integrada en el projecte “Renaturalització València”, el pressupost de la qual supera els 3,8 milions d'euros. Estes actuacions formen part de la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat per a fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation EU).

Segons ha explicat Badenas, València comptarà amb “120 nous espais de biodiversitat a la ciutat. Estes actuacions inclouran també accions per a recuperar la naturalesa a la ciutat a través de la sembra de flora nativa, nius per a aus insectívores i estanys permanent i temporals, entre altres iniciatives”.

L'objectiu principal d'esta línia de subvencions és la recuperació de la naturalitat de les ciutats mitjançant una naturalesa accessible i integrada a la ciutat que permeta garantir ecosistemes urbans sans i funcionals. Es tracta doncs de recuperar els servicis ecosistèmics i la biodiversitat, fomentant les solucions basades en la naturalesa, per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

El pressupost total del projecte és de 3.858.591,31 euros i l'aportació corresponent a la Fundació Biodiversitat del 95 % del pressupost efectivament executat, la qual cosa implica una ajuda màxima de 3.665.661,74 euros. El pressupost total es distribuïx en 3.030.022,01 euros per a l'execució d'actuacions de renaturalització; 680.161,94 euros per a despeses de personal; i 148.407,36 euros per a despeses generals. Cal assenyalar que l'àmbit de personal s'inclou la contractació de personal tècnic tant en participació com en comunicació del projecte, aspectes de particular rellevància en esta convocatòria de subvencions per a la renaturalització de ciutats amb càrrec als fons europeus Next Generation.

La proposada “Renaturalització València”, que va ser aprovada per resolució de la Direcció de la Fundació Biodiversitat el 21 de juny de 2023, va ser presentada per l'Ajuntament en consorci amb altres tres entitats: el Jardí Botànic de la Universitat de València, la Fundació Global Nature (FGN) i SEU-BirdLife. Per part del consistori, l'execució de la proposta serà a càrrec del Servici de Parcs i Jardins i l’OAM de Parcs, Jardins i Biodiversitat.

Per entitats, a l'Ajuntament de València (Servici de Jardineria i l’OAM) corresponen 3.641.924,65 euros, al Jardí Botànic de la Universitat de València (UV) 108.333,34 euros, a la Fundació Global Nature 54.166,66 euros i a la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU/BirdLife) 54.166,66 euros.

Quant a les accions de renaturalització, l'execució de la qual correspon al Servici de Parcs i Jardins, el projecte inclou les següents: un nou jardí mediterrani, una prada mediterrània al Jardí del Túria, un nou hort urbà a Orriols, a més del centenar d'accions per al foment de la biodiversitat en els espais verds de la ciutat.

El projecte inclou també la redacció i execució d'un pla de governança i participació, d'un pla de comunicació i sensibilització, i d'un pla de mesurament i seguiment d'indicadors, que permetran quantificar i verificar el compliment dels objectius inicialment previstos. Quant al seu termini d'execució, haurà d'estar totalment executat a la fi de 2025.

La directora de la Fundació Biodiversitat, Elena Pita, ha felicitat l'Ajuntament de València per l'“excel·lència” dels projectes presentats i ha destacat que la sostenibilitat en el temps va ser un dels aspectes més valorats. “El projecte de València és molt ambiciós que incrementarà la presència de la naturalesa a la ciutat”, ha subratllat. Ha afegit que “més del 80 % de la població viu en ciutats i a vegades no s'han tingut en compte els aspectes relacionats amb biodiversitat”.

Per part seua, el regidor de Parcs i Jardins, Juanma Badenas, ha destacat que una de les principals prioritats del departament és “millorar l'entorn de convivència amb els parcs i jardins. Els jardins són una de les façanes més importants de la ciutat”, ha destacat.

MÉS FOTOS