VALENCIA | POLÍTICA

València s'adhereix a l'acord europeu per una ciutat verda que reduïsca la contaminació, fomente l'economia circular i augmente la biodiversitat

ELPERIODIC.COM - 25/03/2021

L'Ajuntament prepara la candidatura de la nostra ciutat per a la Capitalitat Verda Europea de l'any 2024

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat l'adhesió de València a l'Acord per una Ciutat Verda, un moviment de ciutats europees compromeses amb la preservació del medi ambient en matèries com la qualitat de l'aire, l'ús de l'aigua, la conservació de la biodiversitat urbana, l'economia circular i la reducció de la contaminació acústica.

L'acord plenari ha sigut presentat a la Corporació per l'Equip de Govern, en una proposta que ha defensat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo. La moció ha eixit endavant amb el suport de pràcticament la totalitat dels membres del Ple. Han votat a favor els grups de Govern (Compromís i PSPV-PSOE), el Grup Popular i el Grup Ciutadans, i únicament ha votat en contra el Grup Vox. Tal com subratlla l'acord, València es compromet amb esta adhesió a definir, “en el termini de dos anys, una sèrie de metes en cinc àmbits d'acció, i a fixar uns nivells de referència com a punt de partida en cadascun dels àmbits a la ciutat”. A més, el compromís recull també l'obligació de “planificar polítiques i programes de manera integrada per a aconseguir les metes establides en 2030, així com presentar informes cada tres anys sobre el progrés realitzat a la ciutat”.

El vicealcalde, Sergi Campillo, ha explicat que l'Acord per una Ciutat Verda “ampliarà la visibilitat de València en tota Europa pel reconeixement a les mesures ambientals aplicades, i permetrà a la ciutat contribuir a l'elaboració de les polítiques ambientals de la Unió Europea i unir-se en una comunitat de ciutats afins que impulsen la transició cap a una Europa més neta i saludable, a més de participar en activitats que faciliten la creació de xarxes i accedir a informació sobre oportunitats de finançament comunitari, entre altres beneficis. De fet, València prepara la seua candidatura a la Capitalitat Verda Europea per a l’any 2024.

Igualment, l’Hemicicle ha votat també en contra de la proposta de pla verd presentada per VOX. El regidor Vicente Montañez considera que la política verda de l’equip de govern “és un pla per muntar paradetes i apujar impostos” i ha sol·licitat “una neteja integral de la Devesa del Saler”. A favor de la moció de VOX no ha votat cap altre grup del Ple. L’equip de govern ha votat en contra i PP i Ciutadans s’han abstingut. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha acusat a VOX de “retornar a tendències urbanístiques de fa 40 ó 50 anys” ja que “la política sostenible que aplica ara València l’estan realizant ja fa molts anys París o Londres”.

AJUDES MUNICIPAL PER A FAMÍLIES NOMBROSES I MONOPARENTALS

En la sessió plenària també s’ha acordat “continuar treballant en l’estudi, valoració i aplicació de noves mesures en l’àmbit municipal beneficioses per a les famílies nombroses o monoparentals de la ciutat de València en l'accés a recursos o servicis, amb criteris de renda per capità i nombre de membres de la unitat familiar”.

Esta proposta, aprovada per unanimitat, ha sigut defensada per la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, com a alternativa a la presentada pel portaveu del Grup Municipal Vox, José Gosábez, qui, ha demanat “bonificacions, concessions i ajudes municipals per a les famílies nombroses” i ha reclamat “concreció en els terminis”.

En el debat també han intervingut en representació de l’Associació de Famílies nombroses, Arancha Martín, per defendre “polítiques que bonifiquen la natalitat i la conciliació real”. En este sentit, la regidora Isabel Lozano ha explicat que la competència de moltes de les qüestions plantejades en la moció són competència de la Generalitat i a més s’està treballant en elles. “Pel que fa a les competències municipals destaquen avanços i mesures ja adoptades com els abonaments especials de l’Empresa Municipal de Transport o les modificacions de fins a un 90% en l'Impost de Béns Immobles (IBI)”, ha aclarit.

REQUALIFICACIÓ EN PENYAROJA

D'altra banda, en matèria d'Urbanisme, el Ple ha debatut “a instàncies de Ciutadans la proposta de revisar i suspendre la requalificació de sòl públic del barri de Penyaroja”, en el districte de Camins al Grau. El regidor d'esta formació Narcís Estellés han instat el govern local “perquè busque una solució consensuada amb el veïnat d'este barri”. En la mateixa línia, s’ha manifestat el portaveu de la Plataforma Salvem Penyaroja, José Salvador Tárrega, qui ha parlat de “la valentia i coratge del veïnat que ha mostrat la seua més ferma oposició a la requalificació del seu sòl públic, perquè suposaria una pèrdua insubstituïble per a un barri que manca de dotacions públiques essencials”.

La proposta ha sigut rebutjada perquè tal com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, “esta requalificació ha sigut motivada per la necessitat de fer front a una sentència que va condemnar la intervenció urbanística amb què el Partit Popular va executar Tabacalera”.

DIA INTERNACIONAL DE L'ELIMINACIÓ DE LA DISCRIMINACIÓ RACIAL

Finalment, durant la sessió plenària, la Corporació ha aprovat també una moció de l'Equip de Govern, que ha presentat la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, en el marc de la celebració del 21 de març Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, proclamat per l'Assemblea General de Nacions Unides en memòria de la Matança de Sharpeville (Sud-àfrica, 1960) contra manifestants que protestaven per l'aplicació de l'Apartheid a les mans de la policia sud-africana. Tal com ha subratllat la regidora, “la celebració del 21 de març ens impulsa a continuar lluitant per eliminar de la nostra societat la discriminació racial i la xenofòbia, encara presents, hui dia, en diferents formes”.

En este context, el Ple de l'Ajuntament de València ha subratllat el seu compromís per “continuar adoptant mesures a través de programes específics i activitats per a contribuir en la lluita contra totes les formes de racisme i discriminació racial, especialment en el Pla Municipal de València contra la discriminació i el Discurs d'Odi, que desenvoluparà l'Oficina de No Discriminació i l'Observatori Municipal contra la Discriminació i l'Odi. Posant aquests recursos a l'abast de les víctimes en el racisme”. La moció ha tingut el suport dels grups de Govern (Compromís i PSPV-PSOE), grup Popular i grup Ciutadans, mentre que Vox ha votat en contra perquè, han explicat, s'oposen “a tota mena de discriminació”, no sols a la manifestada a l'acord plenari.

El Ple ha subratllat que “tal com va afirmar l'Assemblea Nacional de Nacions Unides, emfatitzem que totes les doctrines de superioritat racial són científicament falses, moralment condemnables, socialment injustes i perilloses i han de rebutjar-se, igual que les teories amb què es pretén determinar l'existència de races humanes separades”. “I en este sentit –conclou l'acord- l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, i la Regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, continuaran desenvolupant diferents projectes de sensibilització contra el racisme, la discriminació i la intolerància, com el programa Apuja el To Contra el Racisme, els cursos de formació en drets humans, etc”.

CONDEMNA A LA VIOLÈNCIA A MYANMAR

El plenari ha condemnat el colp d’estat a Myanmar i la violència militar cap als ciutadans que es manifesten per la restitució de la democràcia, i ha expressat la seua solidaritat amb el poble del país asiàtic. Tots els grups municipals excepte Vox han votat a favor d’esta iniciativa que Ciutadans ha presentat a través d’una moció d’urgència.

CAMPANYA ‘CAP XIQUET SENSE FAMÍLIA’

Finalment, València s’ha adherit a la campanya ‘Cap xiquet sense família’, impulsada per l’Asociación Estatal de Acogimiento Familiar (ASEAF) i l’ONG Mamás en Acción, per promoure l’acolliment familiar dels menors tutelats per la Generalitat. El compromís de la corporació per visibilitzar i fomentar les famílies d’acollida s’ha plasmat en una declaració institucional promoguda pel grup Ciutadans.