VALENCIA | AGRICULTURA

València reobri entre este dissabte i dilluns els horts urbans amb condicions d’entrada i ús durant l’Estat d’Alarma per la COVID-19

ELPERIODIC.COM - 02/05/2020

El Consistori tracta d’evitar que els usuaris d’estos horts perden les seues collites i puguen abastir-se dels productes de primera necessitat que han conreat

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que esta reobertura dels horts urbans d’autoconsum ve precedida per l’autorització del Govern central, tal i com publica el BOE, per a un mínim manteniment i collita. D’esta manera, tal i com destaca Campillo «poden ser visitats però amb precaució». Ha recordat que «encara estem en estat d’alarma sanitària i hem de seguir totes les mesures de seguretat per la salut de tots els veïns i veïnes». En este sentit, segons ha assenyalat el regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramón, l'Ajuntament ha elaborat un protocol "perquè la tornada als horts siga ordenada i escalonada".

Es tracta d’horts urbans d’autoconsum que són gestionats per entitats sense intenció de guanys i estan oberts a persones i organitzacions socials. A la València hi ha actualment 4 d’estos espais que són municipals: 3 que depenen de Jardineria Sostenible i són els de Rambleta, Malilla, i Patraix; i també estan els horts de Sociòpolis que depenen del Consell Agrari.

Les normes d’accés i ús als horts urbans de València durant l’estat d’alarma han sigut elaborades per la Regidoria de Jardineria Sostenible i la d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta. Un protocol que, com ha assenyalat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, s’ha enviat a les entitats que gestionen estos espais, en el cas de Rambleta, Malilla i Patraix. Estos tres horts urbans seran oberts a partir de dilluns pròxim.

Entre altres normes, s’estableix que només podrà accedir una sola persona per parcel·la. També que l’accés a l’hort serà possible sempre i quan la presència estiga justificada per feines estrictament de collita o manteniment mínim, i s’haurà de mantindre una distància de seguretat mínima d’almenys dos metres entre les persones de cada parcel·la. En este sentit, l’aforament màxim dels horts queda limitat a un nombre de persones equivalent al 30 per cent del nombre total d’horts de cada zona de manera simultània. A més, cada usuari, seguint els protocols generals establerts, haurà de portar guants i mascareta durant tota la seua estada a l’hort.

Per a poder transitar d’anada i tornada als horts cal portar el document de l’entitat gestora que indique Nom, Cognom i DNI del titular de la parcel·la i el dia i horari que li toca anar segons el quadrant d’horaris que ha de fer la pròpia entitat gestora dels horts urbans. S’haurà d’enviar des de les entitats gestores de les zones d’horts urbans al servici municipal de Jardineria Sostenible els quadrants on s’indique els usuaris que han d’anar cada dia, amb l’horari de treball al correu electrònic planificacionjardineria@valencia.es. Precisament este és el motiu pel qual estos horts urbans s’obriran a partir de dilluns, per permetre a les entitats gestores fer els quadrants d’horaris per als usuaris al llarg d’este cap de setmana.

En el cas dels gestionats per la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, que estan ubicats a Sociòpolis i que ja obriran des d’este dissabte, serà el Consell Agrari municipal l’encarregat d’indicar l’horari en què els usuaris han d’anar cada dia. El regidor d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha explicat que la consideració d'estos espais és clau a l'hora de permetre l'accés a ells, ja que "no considerem que siguen un espai simplement d'oci sinó que este govern els entén preferentment com a espais de producció agrícola destinada a l'autoconsum, espais productius d'aliments". En este sentit, ha ressaltat el que hauria suposat no permetre l'accés als horts urbans, amb el conseqüent "malbaratament dels productes que s'han conreat durant les últimes setmanes" i ha valorat molt positivament que ara les persones que els treballen "podran collir tot el que han cultivat en les setmanes anteriors a la pandèmia i també podran preparar els cultius de cara al que seran les collites d'estiu".

Alejandro Ramón ha destacat que "no sols és important consumir productes de proximitat sinó que també ho és que la gent els puga produir, que puguen conrear els seus propis aliments", una qüestió que al seu parer "ajuda a sensibilitzar a la població en el valor i la feina que suposa conrear tomaques, una collita de carxofes, etc." i s'ha felicitat pel nou escenari que permetrà recuperar l'activitat, encara que limitada a feines imprescindibles, en estos espais de la ciutat.