VALENCIA | SOCIETAT

València reivindica el paper dels productors locals en el Dia Mundial de l'Alimentació

ELPERIODIC.COM - 16/10/2024

El Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) organitza una jornada de debats sobre el dret als aliments per a una vida i un futur millors

El president del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) i regidor de Millora Climàtica, Carlos Mundina, ha reivindicat el paper dels productors locals i l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques entre els diferents actors de l'ecosistema local valencià, per a aconseguir un sistema alimentari sostenible. En el Dia Mundial de l'Alimentació, que se celebra anualment cada 16 d'octubre, el CEMAS ha organitzat este dimecres una jornada per a reflexionar sobre la importància de l'alimentació sostenible i la lluita contra la fam en el món.

“A València, una ciutat rica en tradició agrícola i amb un profund respecte i coneixement per la terra sabem que l'alimentació no és una mera transacció econòmica. L'alimentació és cultura, és identitat i és tradició. No obstant això, també defenem que hem d'innovar i avançar per a garantir que tots puguen accedir als aliments. Hem de continuar fent costat als nostres agricultors, als productors locals, i fomentar el consum responsable”, ha afirmat el regidor Mundina.

Sota el lema ‘El dret als aliments per a una vida i un futur millors’, les instal·lacions de Bioparc València han acollit dos taules redones, en les quals han participat representants dels sectors implicats a combatre la fam i la malnutrició. En la primera trobada han participat Clara González (Creu Roja), Aurora Aranda (Càritas València), Vicente Bellver (Manos Unidas), Dolores Marco (Acción contra el Hambre) i Jaime Serra (Banco de Alimentos de València).

En la segona taula redona han participat Amparo Aleixandre (Comunitat de Pescadors del Palmar), José Francisco Sales (AVA-ASAJA), Ángeles Hernández (Mercavalència), Alicia García (Confermercats), Lidia García (Observatorio del Derecho a la Alimentación), Luis Cabañas (Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes) i Kilian Zaragozá (NARIA). El debat, que ha girat entorn dels reptes i solucions per a aconseguir el dret als aliments a la ciutat de València, ha sigut moderat per Lola Raigón, doctora en Enginyeria Agrònoma i vicepresidenta de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE).

Sistema alimentari global

El regidor Carlos Mundina, que ha donat la benvinguda a les persones assistents en nom de l'Ajuntament de València, ha recordat que “ens enfrontem a un sistema alimentari global que, malgrat produir més aliments que mai, encara genera desigualtats profundes i un gran impacte sobre el medi ambient. L'alimentació és un dels pilars fonamentals del benestar humà, però sabem que este dret bàsic en massa parts del món continua sent un luxe”.

El president del CEMAS ha destacat el compromís de la ciutat amb l'alimentació i l'agricultura sostenibles i ha afirmat que la commemoració de Dia Mundial de l'Alimentació cobra este any “especial rellevància” per la Capitalitat Verda Europea de València, que ha suposat "un reconeixement de la Comissió Europea a les polítiques verdes que s'han dut a terme des del Consistori, amb independència dels colors polítics, al llarg de molts anys”. La jornada s'ha tancat amb una degustació d'aliments de proximitat i temporada.

Cal recordar que l'elecció d'una ciutat amb el títol de Capital Verda Europea s'avalua sobre 12 indicadors ambientals, molts dels quals estan relacionats amb els sistemes alimentaris i la seua sostenibilitat: ús sostenible de la terra, naturalesa i biodiversitat, residus i aigua, entre altres.

MÉS FOTOS