València reforça la neteja fins a finals de 2020 per a previndre el covid
ELPERIODIC.COM - 04/09/2020L'Ajuntament estima que l'any es tancarà havent invertit sis milions d'euros en neteja i desinfecció de la via pública
El vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha sigut l'encarregat d'informar este matí en roda de premsa de la nova programació de desinfecció i neteja de la ciutat com a conseqüència de l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 i “l'agreujament dels casos a la nostra ciutat”. Una reorganització que Campillo ha explicat que s'estendrà fins al 31 de desembre i que suposa un increment dels equips encarregats d’este treball. El consistori valencià estima que a la fi del 2020 i, des que començara l'actual crisi sanitària, s'haurà invertit en neteja i desinfecció en via pública i en parcs i jardins prop de 6 milions d'euros. “Des de l’equip de govern volem que la gent se senta segura en la via pública”, ha manifestat Campillo.
Campillo ha posat en valor el treball realitzat per l'Ajuntament de València en matèria de desinfecció i neteja des que començara la crisi sanitària, del qual ha explicat que “hem anat compassant-lo en funció de l'evolució de la pandèmia a València”. En este sentit i com a conseqüència de “l'agreujament dels casos a la nostra ciutat en les últimes setmanes”, s'ha realitzat una reprogramació de desinfecció i neteja que començarà immediatament i finalitzarà el 31 de desembre de 2020. El dispositiu preveu 16 equips mecànics de neteja i desinfecció de contenidors; 48 rentavoreres i camions cisterna de neteja amb aigua i lleixiu per a desinfecció de carrers; i 56 operaris amb motxilla per a desinfecció de contenidors, papereres, bancs, baranes i un altre tipus de mobiliari urbà. A estos cal sumar els 31 operaris que es dediquen a la desinfecció dels més de 600 parcs infantils que hi ha a la ciutat. Tot este dispositiu a banda del dispositiu diari de neteja i recollida de residus que tenim a la Ciutat de manera habitual, i que està al 100% operatiu.
El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha apel·lat a “la responsabilitat dels veïns i les veïnes de la nostra ciutat així com dels visitants” i ha incidit que “allò que realment estableixen les autoritats sanitàries com a mesures efectives per a previndre el contagi del coronavirus són les mesures d'autoprotecció: desinfectar-se les mans, portar mascareta i guardar la distància social”. Així i tot, Campillo ha remarcat el paper que ha d'exercir l'Ajuntament de València i ha assegurat que “evidentment des de l'equip de govern volem que la gent se senta segura en la via pública i per això hem anat compassant el sistema de desinfecció i neteja a l'evolució de la pandèmia”.
DESINFECCIÓ ZONES JOCS INFANTILS I PRESSUPOST
Així mateix, en esta nova programació es contempla la desinfecció de les zones dels jocs infantils de la ciutat de València que ja s’està fent a diari. 31 persones amb vehicles i equips de neteja composaran este dispositiu. Estos equips suposen un cost mensual d'aproximadament 133.000 euros només en la desinfecció de zones infantils. Sobre elles, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha recordat que “la neteja és a càrrec de tres servicis diferents: el Servici de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l’Espai Públic, el Servici de Jardineria Sostenible i l'Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars”.
Respecte al pressupost, el vicealcalde ha recordat que “s’ha fet una modificació de crèdit d'aproximadament 1.100.000 euros per a fer tasques de desinfecció deixant un pressupost global de neteja i recollida de residus de 76 milions d’euros i, també, hem reassignat aproximadament 2 milions d'euros de tasques que estaven programades i no hem fet com per exemple el dispositiu especial de Falles”. Unes reestructuracions que també afecten com ha assenyalat Campillo al pressupost destinat per a la implantació de l’última fase de la recollida de l’orgànica a València, de 343.273 euros, que haurà d’ajornar-se ja que “volem que tots els nostres recursos es dirigisquen a reforçar la neteja i desinfecció de la nostra ciutat per a previndre el contagi de coronavirus”. “Esta és una decisió difícil que hem hagut de prendre perquè la situació actual de la pandèmia a la nostra ciutat ens obliga a destinar els majors recursos possibles a combatre esta situació. Preveiem que la implantació definitiva de la recollida de la matèria orgànica als barris que falten a la nostra ciutat serà l’any vinent, en què esperem que la situació epidemiològica estiga totalment normalitzada”, ha declarat Campillo.
D'esta manera, des que va començar la pandèmia i fins que finalitze esta nova reprogramació (31 de desembre) l'Ajuntament de València contempla que la despesa en desinfecció ascendirà a més de 5 milions d’euros en el servici de neteja i de més de 700.000 euros en el Servici de Jardineria, segons les previsions dels dos servicis. En total el consistori invertirà prop de 6 milions d'euros en tasques de desinfecció i neteja de via pública, mobiliari urbà i parcs i jardins.