València recupera nou milions d'euros de multes a infractors de fora de la ciutat
La col·laboració amb l'Agència Tributària Valenciana ha permès embargar els comptes a persones que realitzaven la seva infracció a València però vivien fora
València l'hi ho posa encara més difícil als infractors. Des de fa uns anys ja es va establir un acord entre l'Ajuntament de València i l'Agència Tributària Valenciana perquè les multes de trànsit i de l'ORA que hagueren de pagar els infractors, arribaran a casa sense importar el lloc en què resideixen. Això significava que si un veí de Torrent es portava una multa per no pagar la zona blava, per exemple, l'ATV, la pagaria com qualsevol veí de València.
Però des d'ara s'afegeixen més dificultats per a qui vulga escapar de complir ja que es van a afegir taxes i impostos com clavegueram, guals, grua, sancions, IAE, diferents tipus d'IBI: "A partir d'ara ningú es va a lliurar de pagar els impostos i taxes que deu a València. Volem transmetre la tranquil·litat a la ciutadania que ningú, visca ací o no, es va a lliurar de pagar el que li toca ", ha explicat el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, en una roda de premsa junt a la directora general de l'agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz Espanyol.
La majoria dels infractors, ha explicat el regidor, són persones que viuen a l'àrea metropolitana de València i treballen a la capital o es desplacen fins ací per motius d'oci. En 2017 el consistori i l'ATV van establir un conveni de col·laboració per recuperar els ingressos per multes impagades de trànsit i ORA i s'han aconseguit recuperar 9 milions d'euros: "El balanç és molt positiu", han detallat les dues parts, motiu pel qual es va a ampliar el radi d'acció.
I és que fins ara els que vivien fora de València tenien la concepció que la multa mai arribaria a casa: "D'aquesta manera s'incentivaven comportaments poc cívics i es deixaven de recollir ingressos municipals". "Però aquesta situació ha canviat radicalment: des que vam començar a treballar amb l'ATV qualsevol resident a la Comunitat Valenciana que té una sanció de l'ORA o una multa a València ja està pagant com qualsevol ciutadà de València".
Segons les dades de l'ATV sobre els resultats del conveni fins ara, dels 56,9 milions d'càrrega corresponents a impagaments de multes, ja s'ha aconseguit cobrar 9 milions d'euros. Díaz ha explicat que als quatre anys la multa prescriu però es pot recuperar si hi ha hagut una interrupció temporal amb coneixement d'ambdues parts. De fet, s'està treballant per recuperar multes que van des del 2012 a al 2016, fa gairebé deu anys. Amb això, s'aconseguiria recuperar gran part dels 46 milions d'euros que el consistori ha deixat d'ingressar.
En aquests moments l'eficiència del cobrament és del 16% però s'espera millorar aquest índex ja que s'estan acostant al cobrament de deutes dels anys 2018, 2019 i 2020.
Ampliar el rang d'acció
Amb aquesta nova mesura de cobrament d'impostos i taxes que fins ara no es feien, es pretén augmentar la recaptació sense apujar impostos. Ja s'ha provat amb un mostreig i s'ha vist que és eficaç: "Podem ser raonablement optimistes sobre la quantitat d'ingressos que fins a la data es perdien, però que des d'ara podrà recuperar l'Ajuntament", ha explicat Borja Sanjuán. Segons el regidor d'Hisenda, "avancem en l'objectiu d'augmentar la recaptació sense haver de recórrer a la pujada de tipus, igual que fem, per exemple, amb la inspecció municipal fent que tot el que hagi de pagar pague, i que ningú es lliure de fer-ho en detriment de la gent que està complint rigorosament amb les seues obligacions ".
A més de l'cobrament, l'objectiu és que el comportament de la ciutadania "vaja tendint a actituds més responsables i més cíviques respecte al pagament de les seues sancions: si saben que la multa acabarà arribant a casa, s'incrementa el pagament de manera voluntària, és a dir, es produeix un incentiu a millorar els comportaments".
El delegat ha assenyalat que de 977.000 euros de valors llançats en actuacions embargades (tributs, taxes i alguna sanció tributària) s'ha pogut embargar el 16,48% dels valors llançats corresponents a l'IBI de naturalesa urbana; o el 54,55% dels valors de l'IAE. "És a dir, que quan seguim llançant els embargaments, els resultats seran molt positius", ha conclòs.