València recupera 8,2 milions d'euros del frau fiscal en tan sols un any
Per cada euro que l'Ajuntament inverteix en inspecció, obté 8 per al pressupost municipal
La inspecció municipal de tributs ha recuperat 8.202.767 euros en situació de frau fiscal en 2020. La major part correspon a la gestió de plusvàlues (3,5 milions d’euros) i l’Impost sobre Activitats Econòmiques (3,2 milions d’euros), que s’ha incorporat recentment a les actuacions de control i on s’ha detectat un 58 % d’irregularitats. El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha donat a conèixer este matí estes xifres i ha destacat que “per cada euro que l’Ajuntament invertix en inspecció, obté huit per al pressupost municipal”. L’edil ha anunciat que, “a través de la gestió del conveni cadastral que estem impulsant”, està previst que el pla d’inspecció del pròxim any incloga l’Impost de Béns Immobles (IBI), la principal font de recursos de l’Ajuntament.
El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha donat compte del pla d’inspecció corresponent a 2020, “un any particular” perquè es van haver de paralitzar i reorientar les activitats a causa de la pandèmia. Tot i això, l’edil ha qualificat el resultat “d’excepcional”, ja que s’han aconseguit rescatar per a les arques municipals 8.202.767 euros en frau fiscal. D’ells, 3,5 milions d’euros corresponen a la gestió de plusvàlues; 3,2 milions d’euros, a l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE); 800.000 euros, a l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO); 500.776 euros, a sancions tributàries, i “una xifra quasi residual a causa de la covid-19”, a la taxa d’ocupació del domini públic. Sanjuán ha recordat que l’Ajuntament ha incorporat l’ICIO i l’IAE a la inspecció en els últims anys i “fins l’any 2016 la recaptació per inspecció de l’IAE era de zero euros”.
Pel que fa a la recaptació relativa a l’IAE, les actuacions de control s’han centrat en servicis recreatius, com ara els salons de joc; el sector del transport i les comunicacions; el sector de l’energia i l’aigua; el sector del comerç, especialment a grans superfícies i supermercats, i el sector de la fabricació, fonamentalment polígons industrials. El percentatge de frau detectat en estes inspeccions és del 58 %, “una xifra molt elevada que posa de manifest la bona elecció dels sectors per part del personal tècnic”, segons ha apuntat Sanjuán. El regidor ha indicat que des que es va incorporar l’IAE a la inspecció, els sectors que més recaptació han proporcionat són l’hostalatge, l’activitat del port de València, que comporta el 13 %, i els servicis recreatius i culturals, como ara els salons de joc.
Pel que fa als 800.000 euros de l’ICIO, s’ha experimentat una baixada respecte dels ingressos de 2019, perquè “cada volta milloren més les liquidacions voluntàries dels obligats tributaris” i perquè “l’amenaça de la inspecció produïx els efectes desitjats, que no és recaptar més, sinó que cada any hi haja menys frau fiscal”. Tenint en compte l’evolució de les tasques municipals d’inspecció, a partir de 2016 “hi ha un creixement exponencial de les quantitats recaptades amb un lleu descens al 2020 pel coronavirus”. “L’objectiu és reduir esta quantitat i eradicar el frau fiscal”, ha insistit l’edil.
Borja Sanjuán ha assegurat que “s’ha demostrat que invertir diners en inspecció i combatre el frau fiscal és molt rendible per a este Ajuntament i aporta rendiment en terme de justícia fiscal”, i ha anunciat que s’està treballant, “a través de la gestió del conveni cadasdral que estem impulsant”, perquè el pla d’inspecció del pròxim any contemple el control sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI), la principal font de recursos de l’Ajuntament.