VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

València recupera dos fumerals industrials de les primeries del segle XX

ELPERIODIC.COM - 24/11/2023

Formaven part de la zona fabril que va haver-hi en la marginal esquerra del llit del Túria, entre l'Albereda i l'avinguda de Balears

Reuneixen valors històrics, estètics i culturals i es troben catalogades i declarades com a Bé de Rellevància Local (BRL)

El regidor José Luis Moreno explica que l'Ajuntament ha restaurat estos elements simbòlics amb caràcter preventiu i per a preservar estos símbols del passat industrial de la ciutat

 

València ha recuperat dos fumerals industrials que formaven part de la zona fabril que va tindre la ciutat a principis del segle XX en la marginal esquerra del llit del Túria, entre l'Albereda i l'avinguda de Balears. L'Ajuntament ha restaurat estos dos Béns de Rellevància Local (BRL) “amb la finalitat de reparar els danys patits en el seu més d'un segle d'història, previndre deterioracions irreversibles, i preservar estos elements històrics i simbòlics vinculats al passat industrial de la nostra ciutat”. “I també ha millorat la seua il·luminació ornamental i ha instal·lat senyalística amb caràcter divulgatiu”, tal com ha explicat hui el regidor delegat de Cultura, José Luis Moreno, en comprovar el resultat d'esta intervenció que s'ha executat amb un pressupost superior als 300.000 euros.

José Luis Moreno ha visitat hui estos dos monuments, construïts en el seu moment per a evacuar el vapor que utilitzaven per a generar energia una antiga destil·leria i una extinta fàbrica de paper, i ha destacat que, actualment, “són dos elements amb entitat pròpia i amb autonomia expressiva”. En este sentit, el regidor ha recordat que els fumerals industrials a mitjan anys 80 i amb l'aprovació de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià van passar a considerar-se com a patrimoni a conservar per reunir-se en elles valors històrics, estètics i culturals. “A més –ha afegit- estes dos fumerals es troben catalogats i declarats com BRL per la seua referència històrica, valor ambiental i integració urbana i incloses en el catàleg de béns i espais protegits del Pla General de València”.

En primer lloc, el regidor ha visitat el fumeral que va pertànyer a la destil·leria de la Unió Alcoholera Espanyola, que forma part d'un conjunt de dos pertanyents a la citada indústria i construïdes en la dècada de 1920-1930, als jardins centrals del passeig de l'Albereda, a l'altura del Parc Gulliver. “Les obres en este BRL, que s'han executat en 5 mesos, han reforçat la seua estructura i han permés la recuperació del seu aspecte original, ja que s'han eliminat els elements impropis que havien sigut afegits en les últimes dècades”. “En esta actuació també s'han restaurat les rajoles, que han recuperat el seu cromatisme original que li és característic, i s'ha intervingut, a més, en les causes de la seua patologia per a assegurar el bon estat de l'element durant un llarg període de temps”, ha detallat el regidor.

Seguidament, José Luis Moreno ha visitat el fumeral helicoidal de l'antiga fàbrica de paper Layana situat al carrer d’Octavio Vicent del barri de Penyarroja. “En este cas, els treballs de restauració s'han emportat en sis mesos i han complit els objectius establits en el projecte que eren la de preservar els valors d'este fumeral com a bé patrimonial i realitzar unes labors de conservació preventiva a més de curativa”, ha afegit el regidor després d'aclarir que este fumeral data de 1903, fa 38 metres d'altura i va ser dissenyada pel seu propietari, Luis Layana Alsina, tal com indica la seua placa commemorativa.

“Tots dos processos de restauració han sigut delicats i acurats”, ha ressaltat l'edil, qui així mateix ha indicat que els projectes van ser realitzats pels arquitectes Javier Hidalgo Mora, en el cas del Fumeral Alcoholera, i Raquel Giménez Ibáñez, en el del Fumeral Layana, i que la licitació d'estes obres es va realitzar per procediment obert en dos lots, un per cada fumeral que es van adjudicar tots dos a l'empresa especialitzada en esta mena de restauracions, Altures de la Manxa S.L, per un import de 148.466,72 euros (amb IVA inclòs) per al Fumeral Alcoholera Nord i de 178.696,90 euros (amb IVA inclòs) per al Fumeral industrial Layana.