València reconeix la labor del xef José Andrés com a Ambaixador Internacional de la Paella
L'alcalde, Joan Ribó, ha destacat la promoció del plat més identitari del poble valencià i dels valors de convivència i hospitalitat que el caracteritzen
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha lliurat hui el reconeixement com a Ambaixador Internacional de la Paella al cuiner asturià José Andrés. L'Ajuntament ha acollit l'acte d'homenatge al xef, conegut a nivell mundial tant per la seua tasca creativa en els fogons com per la seua labor en pro de la reforma de la immigració i de suport a les comunitats en dificultats. L'acte ha comptat també amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el regidor de Turisme, Emiliano García, i el diputat provincial de Turisme, Jordi Major.
La distinció de José Andrés com a Ambaixador Internacional de la Paella ha estat promoguda per la Fundació Visit València i s'emmarca en les accions del World Paella Day. L'alcalde Joan Ribó ha agraït la dedicació del xef a la difusió del plat estrela de la gastronomia valenciana i la seua recepta pròpia de la dieta mediterrània, «perquè la paella és un plat humil, de la terra», ha subratllat Ribó «però que s'ha convertit, gràcies a contribucions com la teua, en un motor econòmic d'exportació dels nostres productes i de foment del turisme a València».
L'alcalde ha dit de la paella que és «molt més que un plat: és la nostra manera de ser valencians i valencianes, i forma part de la nostra cultura i de les nostres tradicions més arrelades». «És la nostra recepta més internacional i alhora més popular, que forma part de la nostra convivència i de la manera de relacionar-nos. Per tant és un motiu d'orgull que xefs tan internacionals com José Andrés posen en valor este plat tan nostre». A més, l'alcalde ha destacat el compromís del cuiner «per a erradicar la fam i la pobresa al món a través de l'organització de la World Central Kitchen, impulsada per ell, que dona ajuda i formació a nombroses persones perquè ningú es quede sense un plat calent que portar-se a la boca. La seua lluita per a alimentar les persones que passen fam ha valgut per a la seua candidatura a Premi Nobel de la Pau», ha recordat el primer edil.
Ribó ha subratllat la coincidència entre estos objectius de sostenibilitat i els del Centre Mundial de l'Alimentació Urbana Sostenible, CEMAS, impulsat per l'Ajuntament, «que treballa en la promoció de sistemes alimentaris sostenibles que cuiden de les persones, del territori i del planeta».
En la mateixa línia han intervingut el regidor de Turisme, Emiliano García, que ha definit la gastronomia com «un element essencial en l'estratègia dirigida a aconseguir la sostenibilitat», i ha assegurat que l'homenatge al xef José Andrés «ho és també a les persones dedicades a l'agricultura, producció, ramaderia i pesca, així com als nostres pares, mares i avantpassats». Per part seua, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha subratllat «la transcendència de José Andrés com a fenomen global i persona influent més enllà de la gastronomia, des de la seua labor com a cuiner i impulsor d'accions socials i cíviques als Estats Units».
PROMOCIÓ CULTURAL I OPORTUNITAT ECONÒMICA
El xef ha agraït totes les mostres de reconeixement i s'ha definit com «una persona que he sigut emigrant tota la meua vida». Durant la seua intervenció ha evocat els seus inicis en la cuina en l'entorn familiar i ha assegurat que «per a un poble, entendre qui és també gràcies al que menja i als valors de la seua gastronomia és molt important». «Qui m'havia de dir, a mi, de menut», ha assenyalat, «que al voltant d'una paella aprendria una de les lliçons més importants de la meua vida: que sempre cal saber qui eres i quines són les teues bases».
Andrés ha relatat com va començar a cuinar paella als Estats Units, junt amb el cuiner valencià Rafael Vidal, «i com este plat es va convertir en el cor d'un restaurant; i nosaltres, en una xicoteta ambaixada de la terra valenciana en la meitat de Nevada, a Las Vegas, i fa poc, a Nova York».
El reconegut xef ha conclòs la seua intervenció subratllant que l'oportunitat de donar a conéixer un plat o una gastronomia en l'àmbit internacional «no es pot quedar solament en la promoció cultural, sinó que també ha de ser una oportunitat econòmica: vendre foguers i paelles, exportar arròs, pollastre, conill i garrofó, i ajudar a donar eixida als xicotets productors, que també puguen aprofitar l'impacte de la cuina espanyola a nivell internacional».