València realitza un estudi per fomentar la participació de la població migrant en les associacions de la ciutat
L’anàlisi, a petició del Consell Local d’Immigració, se centra en els barris de la Creu del Grau i Marxalenes
L’Ajuntament ha realitzat un estudi, a petició del Consell Local d’Immigració, per conéixer el grau de participació de la població d’origen migrant en les associacions de la ciutat i dissenyar un pla que l’afavorisca. L’anàlisi s’ha centrat en els barris de la Creu del Grau i Marxalenes i es traslladarà pròximament al consell sectorial. La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, i la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Immigració, Maite Ibáñez, han presentat este matí el document, que posa de manifest que, “en contra del que sovint s’afirma, la població d’origen migrant sí que participa en aquells barris on s’asseu de manera preferent i es concentra en entitats pròximes a la vida quotidiana, com les AMPAS, equips esportius i, en menor mesura, entitats religioses”.
Durant la roda de premsa, la regidora Maite Ibáñez ha detallat algunes de les conclusions de l’informe. Així, del teixit associatiu local “estan emergint diferents lideratges de persones d’orígens diversos, que estan encapçalant eixes associacions”. A més, “la investigació posa en relleu la importància de polítiques públiques per afavorir l’intercanvi i participació intercultural”. En eixe sentit, la regidora ha destacat el programa municipal Xarxa Apuja el to contra el racisme per previndre el racisme i la xenofòbia, que es desenvolupa en 33 centres educatius públics i concertats de la ciutat i en què participen cinc entitats d’iniciativa social. D’altra banda, “un altre aspecte que destaca l’estudi és que una de les barreres que perceben els veïns i veïnes d’origen migrant per participar en les xarxes socials és el desconeixement de l’idioma del país d’acolliment”. Així mateix, existixen barreres indirectes, ha puntualitzat l’edil, com “no considerar la participació dels ciutadans i ciutadanes d’altres orígens com un fet rellevant per a l’entitat, quan s’hauria de posar en relleu en generar riquesa intercultural i afermar la convivència dins dels barris”.
A partir dels indicadors de l’estudi s’ha elaborat un mapa on s’identifiquen les associacions i servicis públics (sanitat, educació, centres esportius, etc.) de cada barri, que s’actualitzarà periòdicament, amb la intenció que siga “una eina útil per posar en el mapa els recursos comunitaris” i “conéixer com evoluciona i es desenvolupa” la partipació. D’altra banda, Maite Ibáñez ha avançat que una de les primeres aplicacions pràctiques de l’informe és el projecte col·laboratiu anomenat Diversitours o tours de la diversitat, que l’Ajuntament està duent a terme juntament amb València Acull i la ciutat de Bilbao, amb la implicació de la Xarxa Apuja el to contra el racisme. Diversitours compta amb finançament del Consell Europa i “permetrà crear una memòria de barri, que sobretot tinga un sentit intercultural vinculat al context educatiu” i que “contribuirà a la construcció intercultural dels barris”.
Durant la compareixença, la regidora Elisa Valía ha explicat que el document naix arran d’una proposta aprovada per unanimitat pel Consell Local d’Immigració, amb la finalitat de realitzar un diagnòstic sobre el grau de participació de la població d’origen migrant en el teixit associatiu local, a partir de la qual dissenyar un pla d’intervenció. L’anàlisi s’ha centrat en la Creu del Grau, en el districte de Camins al Grau, i Marxalenes, en el districte de la Saïdia, i inclou “una guia de propostes d’acció, que podria extrapolar-se a altres barris de la ciutat”. Ara el document es traslladarà al consell sectorial.