VALENCIA | SANITAT I SALUT

València prohibeix l'accés a les seues platges i parcs

ELPERIODIC.COM - 15/03/2020

L'alcalde Joan Ribó ha firmat este matí la Resolució que, de conformitat amb el Reial Decret del Govern d’Espanya, assegura el manteniment dels servicis a la ciutadania

Este matí s’han reunit a l’Ajuntament de València l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, els vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo, i els secretaris municipals per tal d’adequar al funcionament municipal el Reial Decret del Govern d’Espanya, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19. L’alcalde ha firmat una Resolució en eixe sentit que “garanteix la seguretat ciutadana, els servicis de transport, els servicis socials i l’assistència a les persones més vulnerables, el comerç i l’abastiment d’aliments i d’aigua potable, la neteja o els treballs de manteniment, com a servicis essencials per al correcte funcionament de la ciutat, a pesar de les especials circumstàncies que vivim” ha explicat Joan Ribó.

Després de la publicació del Reial Decret del Govern d’Espanya, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, l’Ajuntament de València ha adaptat les mesures en ell incloses a la ciutat de València. Al llarg del matí, l’alcalde Joan Ribó, ha reunit els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo i, junt amb els secretaris, ha abordat la implementació de tals mesures. La Resolució de servicis essencials dictada per l’alcalde Joan Ribó inclou:

-        La Policia Local;

-        Bombers, Prevenció, Intervenció en Emergències i Protecció Civil;

-        Comerç i Abastiment, ja que es garanteix l’obertura dels mercats municipals, així com l’abastiment per part de Mercavalència;

-        El Cicle Integral de l’Aigua, que garanteix l’abastiment d’aigua potable;

-        El servici de Sanitat;

-        El servici de Salut Laboral i Prevenció de Riscos Laborals;

-        El servici de Mobilitat Sostenible, quant al Centre de Gestió de Trànsit. A més, l’EMT reduirà el nombre d’autobusos en circulació, en atenció al que dicta el Reial Decret del govern central, i en funció de les necessitats de la població.

-        Els servicis de Benestar Social i Integració, per tal d’atendre els col·lectius especialment vulnerables;

-        Els servicis de Cooperació al desenvolupament i Migració, també per tal d’atendre aquelles persones amb una especial vulnerabilitat;

-        Gestió sostenible de residus urbans i neteja de l’espai públic;

-        Jardineria sostenible, per tal de garantir la neteja dels espais enjardinats i la seguretat de les persones pel que fa al manteniment de l’arbrat;

-        Cementeris i servicis funeraris;

-        Coordinació de la Via Pública i Manteniment d’Infraestructures;

-        Servici de Tecnologia de la Informació i Comunicació, per tal que les xarxes i la infraestructura tecnològica continue en funcionament;

-        Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics, encarregats també de moltes tasques de manteniment;

-        Disciplina Urbanística; i

-        La Secretaria Municipal.

L’atenció al públic es farà telemàticament o per telèfon

En l’Ajuntament de València se suspén l’atenció al públic. L’alternativa a l’atenció al públic es farà per la via telemàtica o per telèfon, així com a través de l’AppValència, que permet fer tot un seguit de tràmits evitant la presència física dels veïns i veïnes en les dependències municipals.

L’Ajuntament de València intensifica a partir de demà el teletreball, i queden dispensats d’acudir al seu lloc de treball tots aquells funcionaris i funcionàries amb xiquets menors de 12 anys al seu càrrec, així com amb persones majors i depenents al seu càrrec. També aquells treballadors i treballadores públics amb quadres clínics vulnerables i aquells que conviuen amb persones especialment vulnerables.

La totalitat de la plantilla dels servicis essencials marcats estarà plenament operativa. En el cas dels servicis tancats com a conseqüència del Reial Decret que marca l’estat d’alarma en tot l’Estat (principalment aquells vinculats amb la cultura, els esports i les persones majors), els treballadors i treballadores queden dispensats de l’assistència al seu lloc de treball, però hauran d’estar disponibles per a incorporar-se en el moment en què calguera.

Finalment, pel que fa la resta de servicis de l’Ajuntament, es faran torns de treball, amb un màxim del 50% de la plantilla de cada servici treballant de manera presencial, sempre que entre els llocs de treball físics hi haja possibilitat de mantindre una distància d’1’5 metres. En cas que no fora possible, es reduirà la quantitat de persones treballant en cada departament fins que s’aconseguisca eixa distància mínima.

Prohibit l'accés a les platges i als parcs públics

D’altra banda, i més enllà de la Resolució de servicis essencials, l’Ajuntament de València insisteix, en atenció al Reial Decret aprovat pel govern central, que l’accés a les platges i parcs públics (incloent el Jardí del Túria) queda prohibit. En el seu article 6é, el Reial Decret aprovat pel Govern d’Espanya estableix la limitació a la llibertat de circulació, a peu o en qualsevol vehicle, per la via pública, a no ser que es tracte de desplaçaments per a l’adquisició d’aliments o productes farmacèutics o de primera necessitat, l’assistència a centres sanitaris, el desplaçament al lloc de treball, el retorn a la residència habitual, l’assistència a persones majors, menors, discapacitades, especialment vulnerables o depenents, el desplaçament a entitats bancàries, o per alguna causa de força major o situació de necessitat, o degudament justificada. Per això, i per tal de frenar l’expansió del Covid-19, l’accés a les platges de València i als seus parcs queden prohibits.

Fins al moment, l’Ajuntament de València ha resolt, entre altres mesures, el tancament de centres culturals, museus, teatres, biblioteques, sales d’exposicions... així com el tancament d’instal·lacions esportives i de tota activitat esportiva, pública i privada, el tancament dels centres de majors així com de centres de dia de persones majors i discapacitats, i tallers ocupacionals. Les persones depenents o amb malalties que van a centres de dia, i que així ho sol·liciten, disposaran del servici de Teleassistència, el Servici d’Atenció Domiciliària i el programa Menjar a Casa. De la mateixa manera, hi ha aprovada la restricció de visites i eixides de les residències, la suspensió d’activitats en les Universitats Populars, dels cursos de València Activa i dels mercats ambulants.

S’ha previst per a les persones sense sostre, continuar la seua atenció en els centres públics d’atenció a persones sense llar, i les entitats privades conveniades amb l’Ajuntament també seguiran la seua tasca, però amb previsió de no juntar en un mateix espai físic a nombres elevats de persones. De fet, es concertarà la contractació d’habitacions d’hostals o hotels per a albergar a les persones que ho puguen necessitar.

Pel que fa als autobusos de l’EMT, es fa obligatori el pagament amb abonament (no en metàl·lic), i s’ha reforçat la desinfecció. Igualment, s’ha fet un reforç de desinfecció en les instal·lacions municipals. Per últim, es restringeix l’assistència a bodes civils.

Nivell 1 d'emergència i recomanaciones

En compliment del Pla Territorial d’Emergències de València amb l’activació del Nivell 1, l’Ajuntament de València ha constituït el Centre de Coordinació Operativa Local (CECOPAL), encarregat de vetlar per la seguretat en la ciutat davant de qualsevol contingència. L’alcalde Joan Ribó ha explicat que “sense caure en alarmisme, però amb diligència, l'Ajuntament de València està treballant per a garantir en tot moment la seguretat i el funcionament dels servicis a la ciutadania”.

La vicealcaldessa Sandra Gómez també ha fet una crida a la “serenitat” i ha abundat “en la seguretat que l’abastiment d’alimentació i aigua potable en la ciutat estan garantits”. També ha destacat “la coordinació entre totes les administracions implicades en fer front a esta alerta sanitària, de la qual hem d’eixir reforçats com a ciutadania”. Per últim, el vicealcalde Sergi Campillo ha recomanat a la població “informar-se a través dels organismes oficials, i usar els procediments telemàtics, telefònics o l’AppValència per a posar-se en contacte amb l’administració”. Així mateix, ha recordat “la importància de cuidar la higiene personal, amb mesures tan senzilles, com ara rentar-se les mans amb assiduïtat, i vetlar especialment per les persones més vulnerables: majors i amb malalties prèvies”.

MÉS FOTOS