VALENCIA | MEDI AMBIENT

València, primera ciutat espanyola a reciclar l'alumini i acer lleuger

ELPERIODIC.COM - 22/07/2020

Es podran tirar des de hui al contenidor groc amb l'objectiu que es puguen tornar a utilitzar

Els valencians i valencianes podran a partir de hui dipositar diferents productes d'alumini i acer lleuger en els més de 2.500 contenidors grocs repartits per la ciutat. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha estat l'encarregat de presentar hui en roda de premsa la campanya de reciclatge “En València, si és lluent va al groc” que suposa una innovació mediambiental amb la qual la capital del Túria es converteix en la primera ciutat d'Espanya que reciclarà estos productes. El projecte és una col·laboració públic-privada entre l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i Nespresso. Campillo ha remarcat que “l'objectiu és que estos materials tornen a ser reutilitzats ja que són eternament reciclables i fer tot el possible perquè no acaben en l'abocador”.

Este projecte pilot per a la recollida, classificació i reciclatge de l'alumini i acer lleuger conforma una col·laboració públic-privada entre l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i l'empresa Nespresso, que al mateix temps ha impulsat la creació de COAALI (coalició pel reciclatge d'alumini i acer lleuger). Els operaris estan des de hui col·locant un nou vinil explicatiu dels diferents productes que els ciutadans i les ciutadanes podran dipositar en els més de 2.500 contenidors grocs situats a la ciutat de València. “En València, si és lluent va al groc” suposa una campanya d'informació i conscienciació a la ciutadania que comptarà amb diversos suports de comunicació a la ciutat. Així mateix, s'està treballant en un programa d'activitats de divulgació i pedadogía per a explicar als veïns i veïnes de València com es facilita encara més el reciclatge gràcies a esta innovació mediambiental.

El vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha reconegut “l'interès i la voluntat de Nespresso”, que sufraga el cost total de la campanya d'informació i conscienciació a la ciutadania, i la seua “facilitat a l'hora de donar-nos una eina que col·loca a València com a primera ciutat d'Espanya que permetrà dipositar els productes d'alumini i acer lleuger en el contenidor groc”. Campillo ha manifestat que encara que “molts veïns i veïnes ja tiraven en el contenidor groc molts destos productes per lògica”, el problema residia en què “estos residus no eren captats en el procés de separació per la planta perquè tenen una composició que la planta no era capaç de separar a diferència d'altres productes”.

Per a solucionar-ho, Campillo ha explicat que “hem adaptat el contenidor groc perquè estos residus puguen dipositar-se i que en la planta puguen ser separats adequadament i ser recuperats i introduir-los en el sistema”. “Cal evitar que estos productes acaben al final en l'abocador, que és el que està ocorrent actualment”, ha afegit Campillo, qui ha incidit que este projecte suposa “un fet sense precedents a Espanya, sent València la primera ciutat que fa efectiva l'obertura del contenidor groc per a esta mena de productes”.

NOUS PRODUCTES EN EL CONTENIDOR GROC

A part de les càpsules de cafè d'alumini, motiu de la col·laboració amb Nespresso, es podran dipositar productes com a bosses de snacks; paper d'alumini; tulipes d’alumini; tapes d’obri-fàcil; bosses de café; tapes de iogurt; safates d’alumini; gots de veles; morrons de vi i cava; tubs de pasta de dents; tubs de metall; i safates d'alumini; entre altres. D'esta manera l'Ajuntament de València impulsa una campanya de conscienciació i divulgació ciutadana, al costat de COAALI i la Conselleria de Transició Ecològica, que s'iniciarà el 24 de juliol i que sufraga per complet Nespresso. Campillo ha assenyalat que “es contractarà un equip professional d'educació ambiental que visitarà diverses zones de la ciutat com a platges i piscines per a donar a conèixer als veïns i les veïnes que ja poden dipositar-se estos productes en el contenidor groc”.

Per la seua part, la secretària autonòmica de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón, ha posat en valor la coincidència en el temps de la presentació de la campanya amb la crisi sanitària perquè “d'alguna manera este projecte intenta combinar i preservar la salut sociosanitària amb la salut ambiental”. En este sentit ha recordat que “els residus són també una font de transmissió del coronavirus i tot el que fem en separativa contribueix enormement al fet que la seguretat es preserve, fins i tot en les plantes”. Tuzón ha indicat que el passat 15 de juliol es van realitzar les primeres proves en la planta de Vaersa, que és una empresa pública gestionada per la Conselleria de Transició Ecològica, i els resultats de la qual “van ser reeixits”. La secretària autonòmica ha destacat que “València és la primera ciutat a Espanya a implementar este projecte, perquè és molt important que ens situem en estemarc exemplaritzant i que tant de bo puguem exportar a la resta d'Espanya”.

El director general de Nespresso a Espanya i portaveu de COAALI, Thomas Reuter, ha enaltit un projecte “d'innovació mediambiental que posa a València com a referent en la gestió eficient de residus i que es dirigeix cap a models més circulars i sostenibles”. Així mateix ha reivindicat “la col·laboració i el compromís de la ciutadania perquè este projecte no es quede debades” i ha remarcat que “volem que els valencians i les valencianes sàpiguen els beneficis que suposa este projecte per al medi ambient, un projecte pioner a Espanya que segur que serà un èxit”. Reuter ha agraït a l'Ajuntament de València que “ha cregut des del primer dia en este projecte”.

DADES RECICLATGE VALÈNCIA I CONTENIDOR GROC

Per a acabar, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha ressaltat algunes dades de reciclatge de la ciutat de València. Respecte a l'alumini lleuger, l'estimació dels servicis tècnics del consistori valencià és que “hi ha entre 500 i 1.000 tones a l'any potencialment reciclables a la ciutat de València” i que “gràcies a este nou sistema no arribaran a l'abocador si es despositan en el contenidor groc i podran ser reintroduïts”. Pel que fa al contenidor d'envasos en general, Campillo ha assenyalat que “hi ha entre un 23-26% de residus impropis que haurien de col·locar-se en un ecoparc que és més adequat”. A més, d'estos recursos impropis “calculem que entre un 10 i un 15% són actualment residus d'alumini i acer lleuger, és a dir, que entre el 2,3 i 3,9% del total del contenidor dels envasos seria el percentatge d'alumini i acer lleuger”.

Els servicis tècnics de l'Ajuntament de València també estimen que “entorn del 90% de la producció anual d'acer i alumini lleuger acaben en abocadors perquè encara que Nespresso té a les seues botigues la possibilitat de retornar les càpsules d'alumini, però no la resta de productes, a banda de tots els ecoparcs fixos i móbils de l’Ajuntament i de l’EMTRE, molta gent no hi va”. “Per tant este projecte entronca perfectament la política de gestió de residus de l'Ajuntament de València, que pretén en primer lloc minimitzar la producció de residus i en segon lloc el reciclatge de tots estos residus que són potencialment reciclables i evitar que acaben en l'abocador”, ha subratllat Campillo.

Per a acabar, el vicealcalde ha fet referència a algunes dades sobre els contenidors grocs. “Mentre que en 2015 teníem 1.795 contenidors grocs, ara en 2020 tenim 2.530, la qual cosa suposa un increment del 40,95%”, ha apuntat Campillo, quant a les tones recuperades gràcies a este contenidor el vicealcalde ha assenyalat que “en 2015 recuperem 7.671 tones i en 2020 13.999, la qual cosa es tradueix en un augment de més del 82%”.

MÉS FOTOS