VALENCIA | EDUCACIÓ

València presenta un nou model de referència estatal per a l'atenció a persones joves extutelades

ALBA PÉREZ - 14/06/2024

Té com a objectiu posar fi a la situació de desemparament que viu la joventut que ha estat en el sistema de protecció de menors en complir la majoria d'edat

El pròxim 19 de juny, l'entitat de referència a Espanya de la joventut sense suport familiar,  FEPA, presentarà el nou model de referència estatal per a la desinstitucionalització en l'atenció a persones joves extutelades. Té com a objectiu posar fi a la situació de desemparament que viu la joventut que ha estat en el sistema de protecció de menors en complir la majoria d'edat, proporcionant-los un acompanyament integral i personalitzat, i facilitar així el seu trànsit cap a la vida adulta.

La presentació tindrà lloc de 9.30 a 14.30 hores en la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València, i comptarà amb la presència de la directora General de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic de la Generalitat Valenciana, Elena Albalat. Este projecte s'està desenvolupant a través del Projecte IMEX d'innovació social, finançat amb fons europeus Next Generation (2022-2024).

Segons dades del Ministeri de Drets Socials, en 2022 hi havia a Espanya al voltant de 36.000 menors sota la tutela de l'Estat, 4.466 a la Comunitat Valenciana. I anualment, més de 4.000 deixen d'estar en el sistema de protecció amb motiu de complir la majoria d'edat.

Tal com ha explicat la referent d'emancipació de Fundació FISAT de València, Cristina Martínez, “el model d'intervenció desenvolupat es basa en la posada en marxa d'una nova figura professional, el referent d'emancipació, que ja s'ha testat en diferents entitats. De fet, s'ha comprovat que la joventut que compta amb esta figura de suport experimenta millores en totes les dimensions de vida analitzades, millora l'accés a recursos i s'aconseguix una major implicació en el procés”.