VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

València presenta la “Guia de preguntes i respostes sobre emprenedoria i principals aspectes de la normativa europea d'IA”

ELPERIODIC.COM - 03/12/2024

L'estudi ha sigut elaborat per Javier Plaza, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València

La regidora d'Emprenedoria, Cecilia Herrero, ha explicat que “la intel·ligència artificial (IA) és una ferramenta molt valuosa per als emprenedors perquè en el seu projecte de desenrotllament i consolidació poden valdre's d'esta ferramenta per a diverses funcions i activitats”.

Herrero ha presentat esta guia que “pretén donar resposta de les complexes qüestions legals als emprenedors i startups que utilitzen o implementen un sistema IA en la seua activitat quotidiana, sinó que també pretén orientar a aquells que pretenguen desenrotllar sistemes d'intel·ligència artificial donat el creixent interés i demanda en este camp que és amplíssim i està en constant evolució, així que s'ha d'estar sempre en un procés de contínua revisió i adaptació a les últimes tendències i tecnologies, la qual cosa serà crucial per a l'èxit de l'emprenedoria”.

El responsable de l'estudi és Javier Plaza, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, qui ha afirmat que “la missió d'esta guia, no és una altra que orientar als emprenedors i facilitar en la correcta aplicació del Reglament IA, especialment per a aquells que volen emprendre en el sector del desenrotllament de la IA, però també per a aquells que volen usar de manera útil i responsable les noves possibilitats que oferix la IA en la seua empresa o startup”.

En la presentació de la guia s'ha detallat el Reglament UE sobre IA (o l'AIA Artificial Intelligence Act). En eixe sentit, la Unió Europea ha desenrotllat un marc regulador específic per a la IA, que inclou prohibicions i requisits de transparència, gestió de riscos i drets dels usuaris, segons el tipus de sistema intel·ligència artificial que es desenrotlle. “Per això, és important conéixer i aplicar correctament estes normatives, ja que poden influir en el desenrotllament i comercialització dels productes”, ha matisat el catedràtic.

L'edil ha exposat que “la IA permet a empresaris i autònoms processar grans volums de dades per a identificar patrons, tendències i oportunitats de mercat, la qual cosa afavorix i ajuda en el procés de presa de decisions informades”.

Plaza ha detallat en el seu estudi “l'automatització de processos, estalvia temps i recursos, la IA oferix diverses ferramentes d'optimització del màrqueting, que poden analitzar el comportament del consumidor i orientar de manera eficaç les campanyes publicitàries, la IA pot ajudar a identificar necessitats no satisfetes en el mercat o realitzar simulacions per a millorar productes abans del seu llançament”.

Esta guia és necessària perquè l'emprenedor conega les obligacions legals que té qualsevol proveïdor (o desenrotllador de sistema IA) i les obligacions que té qualsevol persona que vulga implementar un Sistema IA en la seua activitat empresarial o professional.

“També és important que l'emprenedor siga coneixedor les pràctiques que qualsevol sistema IA té prohibit realitzar alguna de les conductes prohibides pot comportar multes de 75 milions d'euros i obligarà a més a retirar el sistema IA del mercat únic digital”, ha conclòs Cecilia Herrero.

MÉS FOTOS