València es prepara per a un possible confinament
ELPERIODIC.COM - 11/01/2021L'Ajuntament ha convocat els gabinets de crisi per preparar-se davant futurs escenaris i assegurar els serveis amb garanties
La regidora del Cicle Integral de l'Aigua a l'Ajuntament de València i presidenta de l'Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics (EMSHI), Elisa Valía, ha constituït este matí els gabinets de crisis de proveïment d'aigua potable i de sanejament amb la finalitat d'anticipar-se a possibles futurs escenaris davant l'evolució de la pandèmia i posar en marxa les mesures de contingència adequades per a assegurar el subministrament en condicions òptimes, com ja es va fer al març.
En referència al proveïment d'aigua potable, el comité d'emergència de la qual està format per l'empresa concessionària Global Omnium, l'Ajuntament de València i la EMSHI, Valía ha recordat que es tracta de “un servici absolutament essencial per a la població”, per la qual cosa “hem d'avançar-nos a les circumstàncies que es puguen donar per a garantir-lo”. “L'objectiu és anticipar-nos prenent decisions que eviten que l'evolució de la pandèmia puga afectar el subministrament d'aigua potable de més de 1,6 milions de persones, que són les que viuen a València i la seua àrea metropolitana, als qui donem servici des de les plantes de Manises i Picassent”, ha explicat la regidora.
“Les diferents situacions que es poden donar estan contemplades i porten aparellades una sèrie de protocols i mesures de contingència que ja estan definides en funció de les restriccions que puguen ser imposades i el mateix desenvolupament de la pandèmia. La seua posada en marxa garanteix els mitjans materials i humans per a assegurar la continuïtat del servici amb les majors garanties, en qualsevol context advers”, ha recalcat Vália.
Així, el gabinet de crisi de proveïment d'aigua ha estudiat els diferents escenaris potencials, com a paralitzacions d'obres, la constitució de grups bambolla de les persones que treballen en tot el procés o les dificultats de comunicació que pogueren afectar el subministrament de reactius necessaris per a la potabilització.
“En el Cicle Integral de l'Aigua no hem donat per finalitzada la situació excepcional des que activem els protocols en el mes de març passat amb la finalitat d'assegurar el servici. De fet, hem mantingut alguna de les mesures que adoptarem, com l'apilament de matèries primeres, com són els reactius necessaris per a potabilitzar l'aigua, que ens permeten tindre una autonomia de més de tres mesos; o la instal·lació d'un habitatge en les plantes potabilitzadores per si cal aïllar allí a algun treballador o treballadora i així poder garantir el subministrament en cas de contagis en la plantilla”, ha afirmat.
A més del gabinet de proveïment, la regidora ha convocat el comité de crisi de sanejament de la ciutat de València, format per personal de l'ajuntament i de l'empresa Acciona, actual contracta del servici de neteja, manteniment i conservació de la xarxa de clavegueram de la ciutat.
En el cas del sanejament de la ciutat, els protocols i plans de contingència estan pensats amb l'objectiu de garantir la disponibilitat de materials per a realitzar actuacions d'urgència i conducta a l'aïllament dels grups de treball de manera que un possible contagi en el personal no afecte la continuïtat del servici ni a la qualitat d'este.
“El proveïment i el sanejament d'aigua són indispensables per al benestar de la ciutadania. Són dos servicis essencials que no poden parar i han de mantindre's sempre amb les òptimes condicions higièniques i sanitàries. És precisament per això pel que estem actuant ja, donats les dades que llancen diferents indicadors de la incidència del virus a València i la seua àrea metropolitana, i la previsible evolució d'estos”, ha assenyalat Elisa Valía.