València posa en marxa un programa d'inclusió soci laboral de la població gitana
La regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, ha firmat un conveni amb la Fundación Secretariado Gitano
L'Ajuntament destinarà més de mig milió d'euros (578.264,50⯀) per a sufragar accions de la Fundación Secretariado Gitano (FSG), entitat soci intercultural que treballa des de fa més de 40 anys per a la inclusió de la població gitana. Així es desprén del conveni de col·laboració que ha firmat hui la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, “amb l'objectiu de promoure diferents iniciatives dirigides a impulsar la igualtat d'oportunitats i la promoció integral del poble gitano, amb especial atenció de joves i dones gitanes”.
Este acord, que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025, “s'emmarca en la política municipal de facilitar l'accés de les persones gitanes als drets, servicis, béns i recursos socials en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania”.
Segons este conveni, aprovat pel govern local el mes de juliol passat, l'Ajuntament i la FSG es comprometen “per a treballar conjuntament per a aconseguir la inserció social i laboral de la comunitat gitana de la ciutat de València”.
Marta Torrado, que ha signat este acord con Isidro Juan Rodríguez Hernández com a representant de FSG, ha recordat que el principal objectiu d'este acord és “augmentar la presència de les persones gitanes en el mercat laboral, la seua contractació i la qualitat de les seues competències”. “A este efecte –ha detallat- realitzarem un diagnòstic de necessitats de la població gitana a València, tenint en compte la població d'esta ètnia provinent de països de l'est”.
“També afavorirem l'accés de les persones gitanes als servicis públics de caràcter educatiu, sanitari, de participació i de vivenda, i fomentarem la seua participació social i comunitària, especialment de les persones joves (16-30 anys) i de les dones”, ha afegit la regidora.
Entre les accions previstes en el conveni es troben la revaloració del comerç ambulant, o la intermediació amb empresa per a fomentar l'ocupació de persones gitanes derivades de recursos socials. “Però també contemplem l'acompanyament a famílies gitanes excloses o la detecció i elecció de persones gitanes com a agents clau”, ha ressaltat l'edil.
Concretament, segons el text del conveni, l'Ajuntament derivarà aquelles persones gitanes usuàries dels centres de servicis socials a programes d'Atenció Primària Bàsica i Especifica tenint en consideració les seues necessitats i demandes d'inclusió soci laboral i participació social. Així mateix, realitzarà itineraris d'inclusió social i seguiment de les persones objecte del conveni, i facilitarà la seua assistència a cursos de formació, i de busca activa d'ocupació.
Per part seua, la Fundación Secretariado Gitano desenrotllarà, entre altres accions, almenys, 400 Itineraris d'atenció específica, així com tallers de comerç ambulant, competències bàsiques pre-laborals i digitals, i col·laborarà en la selecció d'agents clau, el 60% dels quals seran dones gitanes dels barris de València amb major població d'esta ètnia: Malva-rosa, Cabanyal, Natzaret, La Punta, Quatre Carreres, Benicalap, Ciutat Fallera, La Fontsanta, Marxalenes, i Orriols.