València participa en un estudi per a mesurar la qualitat de l’aire amb plantes de maduixes
L’alumnat de la Universitat de València s’encarrega del manteniment de 300 maduixeres per a conèixer la concentració de metalls pesants en l’aire
L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València participa en un estudi desenvolupat en punts de tota Espanya per a mesurar la qualitat i la contaminació de l’aire a través de plantes de maduixes. Uns 300 alumnes de diferents titulacions universitàries, com ara el Grau en Ciència de Dades de la UV, s’encarreguen de la conservació de les maduixeres, les quals funcionaran durant tres mesos com a estacions ambientals a través de les quals es podrà conèixer la concentració de metalls pesants en l’aire.
L’estudi, batejat com ‘Vigilantes del aire’, es lidera des de Saragossa a través de la fundació Ibercivis i de l’Institut Pirenaic d’Ecologia del CSIC. En ell, participen 17 col·lectius –els ambaixadors regionals– de punts de tota Espanya. L’objectiu final és elaborar un mapa de la qualitat de l’aire de tot el país a partir de les dades que proporcionen les fulles de les maduixeres. La branca valenciana del projecte serà presentada el 29 d’octubre a les 19:00 a l’Institut Municipal de Cultura de Meliana, en el marc de la Setmana de la ciència i del medi ambient del municipi (Setciències 2020).
En aquesta segona edició de ‘Vigilantes del aire’, s’han distribuït unes 5.000 plantes, 330 d’elles a València, repartides principalment a l’estudiantat universitari, tot i que també hi participen altres centres educatius, i associacions culturals i falleres. D’aquesta forma, el projecte és un exemple més del que es coneix com a ciència ciutadana, ja que és un estudi que requereix la participació de persones que no compten necessàriament amb coneixements específics previs. Aquests voluntaris no només contribueixen a la investigació, sinó que tenen l’oportunitat d’aprendre noves habilitats cientificotècniques.
Altres projectes participatius empren tecnologies o estacions adients per a recollir aquestes dades. En canvi, en ‘Vigilantes del aire’ s’aposta per omplir la ciutat de plantes per a contribuir a la sostenibilitat mediambiental. I per què precisament les maduixeres? Aquestes plantes són de cultiu fàcil i compten amb fulles rugoses a les quals s’enganxen les partícules contaminants suspeses en l’aire. Per tant, a través de les seues fulles es poden detectar les substàncies nocives en l’aire que respirem.
Aquestes plantes s’han lliurat als participants a principis d’octubre. Amb elles, s’inclou una fitxa tècnica que recull les cures que necessita la planta. Les persones voluntàries hauran d’encarregar-se del manteniment de la maduixera i controlar-ne el creixement. El 23 de desembre hauran d’enviar dues de les seues fulles juntament amb un qüestionari que recollirà l’evolució de la maduixera durant aquests tres mesos (localització, exposició al sol, alçada, aspecte, etc.). Aquest qüestionari ha estat dissenyat pels mateixos estudiants de Ciència de Dades de l’ETSE-UV.
Així, aquest projecte uneix el component científic amb la possibilitat que l’alumnat participe en tot el procés investigador: és l’estudiantat qui dissenya les preguntes i la hipòtesi; recopila les dades i, finalment, les analitza a partir del qüestionari elaborat. A més, les 330 plantes estan repartides tant per diversos barris de València com per altres municipis de comarques veïnes. Això permetrà elaborar un mapa més complet de la qualitat de l’aire al territori.
La iniciativa ‘Vigilantes del aire’ compta amb el finançament de la Federació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i defensa el valor de la transparència de les dades. Per aquesta raó, una vegada es coneguen els resultats de l’estudi, es publicaran en obert perquè la ciutadania siga conscient de la qualitat de l’aire que respira. Tota la informació estarà disponible en la web https://vigilantesdelaire.ibercivis.es/.