VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

València organitza la Trobada Estatal d'Empleades de la llar i de les cures

ELPERIODIC.COM - 29/03/2019

La ciutat de València acull este cap de setmana la segona Trobada Estatal d'Empleades de la llar i de les cures, que se celebrarà en el Palau de l'Exposició durant el cap de setmana. Les jornades comptaran amb la participació de l'alcalde Joan Ribó i la regidora d'Immigració i Cooperació Neus Fàbregas Santana.

Esta Trobada Estatal part de la realitat que «la responsabilitat del treball de la llar i les cures és imprescindible per a la vida de les persones en qualsevol societat», tal i com ha ressaltat l’alcalde, Joan Ribó, i que són les treballadores de la llar les que s'encarreguen de molts d'estes cures, com el de la infància o de les nostres majors, bàsics en el desenvolupament d'un Estat del Benestar. «No obstant això, existix una vulneració de drets i discriminacions cap a les persones que ho realitzen, especialment quan ho fan en el marc d'una relació laboral».

«Visibilitzar la realitat de les dones que treballen com a empleades de la llar i les cures així com la defensa dels seus drets laborals, jurídics i socials» serà un dels objectius de la Trobada de Treballadores de la Llar i de les Cures que se celebra a València i que ha sigut organitzat per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, juntament amb el Grup de Treball de Gènere del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat.

La regidora de migració i cooperació, Neus Fàbregas Santana, ha explicat que «els treballs de la llar i les cures són imprescindibles per a la nostra societat, però és la labor menys valorada i, actualment, la professió amb menys drets laborals. Com a societat hem de reconèixer la seua enorme importància. A les persones ocupadores hem de demanar-los que reconeguen i respecten tots els seus drets, laborals i humans. I com a institució pública instem al canvi legislatiu immediat i la seua incorporació plena en el Règim General de la Seguretat Social».

Cal destacar també que aproximadament un 88% de les dones que treballen les cures i la llar, són dones migrants. «Això suposa que a la vulneració dels drets laborals i a la discriminació classista se li suma el racisme tant social com institucional doncs, pel fet que moltes d'elles es troben en situació administrativa irregular – degut també a la falta dels contractes laborals en aquest àmbit – no poden denunciar els abusos i la falta de drets laborals i humans”, ha expressat la regidora.

Estes jornades són, també, fruit de la moció sobre les treballadores de la llar i les cures que es va aprovar en el ple de desembre de 2018, en la qual l'Ajuntament de València es comprometia a realitzar accions de visibilització i de conscienciació de la realitat de les dones que treballen en la llar i les cures així com de defensa dels seus drets laborals, jurídics i socials.