VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

València inverteix més de 100 milions d'euros en 3 anys en millorar la xarxa de l'aigua a la ciutat

ELPERIODIC.COM - 09/07/2021

Important mobilització de recursos, en pràcticament tots els districtes i pobles de la ciutat

La Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua ha invertit més de 100 milions d'euros en tres anys en obres de millora de la xarxa de proveïment i sanejament de la ciutat de València. La inversió municipal ascendeix a 85, 6 milions d'euros en el servici de subministrament d'aigua potable i a 15,7 milions d'euros en la xarxa de clavegueram. Suma un total de 101,27 milions d'euros.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha donat compte hui d'estes dades “per a compartir amb la ciutadania els criteris de les inversions realitzades” i ha ressaltat la “important mobilització de recursos públics en un període tan curt de temps amb el propòsit de renovar les infraestructures en tots els districtes i pobles de la ciutat, millorar les potencialitats de la xarxa d'aigua i la qualitat del servici, així com de donar resposta a les noves demandes i atendre problemes enquistats en el temps”. A més, ha explicat, “s'han introduït elements que optimitzen el servici i possibiliten que la nostra xarxa siga més sostenible, tan econòmicament com mediambientalment, amb estratègies per a la reutilització d'este recurs escàs”. Elisa Valía ha recordat que “les xarxes de proveïment i sanejament són servicis essencials per a la població i per al correcte funcionament de la ciutat, que s'han d'abordar de forma planificada amb inversions en el curt, mitjà i llarg termini segons les prioritats”. I ha assegurat que "esta renovació continuada d'infraestructures, a més de la millora de les prestacions per als veïns i veïnes, suposa també reactivació econòmica i generació d'ocupació, especialment en un context de crisi econòmica i social derivada de la pandèmia sanitària de la covid, que ha assotat des de fa més d'un any a tot el planeta".

D'altra banda, la regidora ha destacat “la visió integral del servici del Cicle Integral de l'Aigua que atén una millora de la gestió en tot el cicle de l'aigua, des que es capta el recurs en la naturalesa, el seu tractament potabilitzador, fins a la seua distribució a les llars, i també en el sentit invers, en el qual es reintegra convenientment depurada en la naturalesa i es reutilitza per a altres usos”. Y també ha parlat de la gestió integral de les infraestructures de la xarxa de sanejament i proveïment “concebudes com un tot, amb actuacions en tota la ciutat, amb inversions i obres d'envergadura en la totalitat dels districtes i pobles de València perquè les inversions arriben a tots els racons de la ciutat i la millora del servei revertisca en la qualitat de vida en tots els barris”.

En l'àmbit del proveïment d'aigua, amb una inversió total de 85, 6 milions d'euros, ha ressaltat la millora de la xarxa arterial i de distribució de l'aigua potable, les millores en les plantes potabilitzadores, així com les estratègies per a millorar el sabor de l'aigua de l'aixeta, amb el qual es contribueix a reduir el consum d'aigua embotellada en les llars de la ciutat. Entre les obres, per la seua envergadura ha destacat la renovació per fases de la xarxa arterial en el marge esquerre de l'antic llit del Túria des de la Ciutat de les Arts i les Ciències fins al parc de Capçalera que dona servici a tota la ciutat, les intervencions en la xarxa en Pobles del Sud, especialment als pobles de Pinedo i El Perellonet, les de l'avinguda Peris i Valero, Benimàmet o Malilla. Així, “també s'han invertit més de 30 milions d'euros en les plantes potabilitzadores del Realón i La Presa, i altres 4 milions d'euros en instal·lacions fotovoltaiques en les plantes i infraestructures del Cicle”, ha detallat.

Elisa Valía també ha explicat que “la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, “aborda la gestió del servici millorant les prestacions de la xarxa des d'un prisma verd, amb actuacions que ens permeten proveir d'aigua potable a València alhora que reduïm la petjada de carboni i contribuïm a la transició ecològica dissenyant una ciutat descarbonitzada”.

En l'àrea de sanejament, amb una inversió total de 15,7 milions d'euros, destaquen obres com la renovació i nous col·lectors arterials en el Cabanyal-Canyamelar amb quasi 2,5 milions d'euros, les obres de desconnexió d'abocaments d'aigües residuals a séquies en diversos punts de la ciutat amb més de 2,3 milions d'euros o els 4,2 milions d'euros d'inversió per a la solució del sanejament municipal en nuclis d'habitatges consolidats en sòls no urbanitzables a Castellar-L’Oliveral. En este apartat també ressalten els més de 900.000 euros dels treballs de redacció de projectes constructius de sis depòsits de tempestes en diferents punts de la ciutat, en execució en l'actualitat. Per a la regidora, “este tipus d'instal·lacions ens permeten emmagatzemar grans quantitats d'aigua en episodis de pluges torrencials, sobretot les més contaminants que són les primeres, i millore la nostra resposta davant efectes del canvi climàtic que lamentablement no sembla que puguem revertir i que hem de mitigar. Una xarxa de depòsits que, al costat de l'augment de sistemes urbans de drenatge sostenible a la ciutat, ens permeta gestionar de forma més eficient aquest recurs escàs i que puga ser reutilitzat”.