VALENCIA | POLÍTICA

València impulsarà un projecte educatiu per a transmetre els valors de l'Albufera

ELPERIODIC.COM - 27/02/2020

Una vegada s'elabore s'impartirà en els centres d'educació infantil i primària de la ciutat

L'Ajuntament ha acordat, amb el suport de tots els grups polítics, instar al servici de Devesa Albufera, en col·laboració amb el servici d'Educació, perquè “es dissenye un projecte educatiu de diversos cursos de durada sobre els valors del Parc Natural de l’Albufera, per a ser implementat en el menor temps possible, en els centres d'educació infantil i primària de la ciutat”.

Tal com ha explicat el vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, l'Ajuntament traslladarà este projecte educatiu a totes les administracions, entitats i associacions que potencialment puguen estar interessades a aprofitar la iniciativa educativa a les 12 poblacions limítrofes del Parc Natural i a la Generalitat Valenciana, com a administració competent en matèria mediambiental i educativa.

SITUACIÓ ECONÒMICA I AGILITACIÓ CONCESSIÓ LLICÈNCIES

El Ple ha aprovat la moció presentada per la regidora d'Espai Públic, Lucía Beamud, i la vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, per a “continuar el treball que es ve desenvolupant per part de l'equip de govern, encaminat a reduir, com de fet s'ha produït, els terminis temporals d'atorgament de llicències”. “En este equip de govern ens preocupen les llicències d'obres i activitats perquè sabem que és el que dóna riquesa i ocupació a esta ciutat, per això estem amb mesures per a reactivar-les com toca”, ha remarcat Beamud. Per la seua part, Gómez ha comparat les dades des que “vàrem arribar a esta corporació, i el treball que s'ha desenvolupat és més que satisfactori”. “S'ha fet un esforç molt important per a dotar de recursos humans al servici de llicències, no és suficient, per això este govern va proposar una modificació per a desembossar la tramitació de llicències i buscar col·laboració públic-privada que ens permetrà agilitzar estes llicències”, ha prosseguit Gómez, qui ha recordat que “la pròxima primavera s'aprovarà un Decret al qual només li falta la llum verda del Consell Jurídic Consultiu”.

Una moció alternativa a la presentada per la portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, i els regidors Paula Llobet i Juan Giner, en la qual reclamaven que “en el termini improrrogable d'un mes el Consell aprovara el Decret d'agilització de llicències”; que “s'incremente el nombre de funcionaris destinat en els servicis municipals encarregats de resoldre llicències”; i que “s'implantara un sistema de traçabilitat que permeta que qualsevol ciutadà puga fer un seguiment de l'estat de tramitació”, entre altres.

Així mateix, s'ha rebutjat la moció presentada pel regidor de Ciutadans, Rafa Pardo, sobre la “agilització en la concessió de llicències” que demanava, entre altres coses, que “tots els tècnics a l'hora d'avaluar llicències es regisquen pels mateixos criteris, tant en activitats com obres” i “l'increment de recursos humans i materials”. A més, Pardo sol·licitava que “el termini màxim de resolució de les llicències fora de sis mesos perquè suposa una barrera en l'emprenedoria a la nostra ciutat”. El regidor del Grup Municipal Popular, Juan Giner, ha advertit que “este embús junt altres elements com l’excessiva pressió fiscal que se li ha posat a esta ciutat, és el còctel perfecte perquè en un mig termini en esta ciutat tornem a tenir més atur, més decadència econòmica i perdem fortes posicions de lideratge”. Per la seua part, el regidor del Grup Municipal Vox, Vicente Montañez, ha incidit que “cal fer més breus els processos de tramitació de llicències perquè si tenim tràmits que s'eternitzen asfixiem i ofeguem als possibles noves emprenedors, inversors que vinguen a esta ciutat o impedir que les nostres empreses creixen”.

DESCENTRALITZACIÓ INSTITUCIONS DE L'ESTAT

Els regidors de l'equip de govern Pilar Bernabé i Carlos Galiana han presentat una moció sobre la descentralització de les institucions de l'Estat en la qual sol·liciten al Govern central “una proposta territorial que aborde la reforma del finançament autonòmic i local”; “la “elaboració d'una Llei de Carta Municipal de Capitalitat”; i la “voluntat de la ciutat de València per a acollir institucions estatals, d'acord amb la nostra realitat com a tercera ciutat d'Espanya”. Una moció que ha estat aprovada malgrat els vots en contra del Grup Municipal Popular i Vox, i l'abstenció de Ciudadanos.

Bernabé ha criticat “el desigual repartiment de recursos i, molt concretament, una concentració centralitzada dels recursos de l'Estat impròpia dels objectius marcats pel nostre text constitucional”. “Emergix un indubtable problema de cohesió territorial que no podem reduir simplement a Catalunya i que denota la necessitat de reconnectar el conjunt dels diferents prismes territorials en una empresa que se senta comuna i compartida”, ha prosseguit Bernabé. Per la seua part, el seu company d'equip de govern Carlos Galiana, ha insistit que “les decisions polítiques s'han de prendre en l'àmbit més pròxim possible al ciutadà, nosaltres vetllem pels interessos de les persones de València, que no volen ser expulsades de la seua terra”. En este sentit, Galiana ha remarcat que “és necessària una transició perquè l'Ajuntament de València tinga els recursos necessaris, perquè la política es fa prop de les persones”.

El portaveu del Grup Municipal Vox, José Gosalbez, ha reiterat el “no” a la moció presentada per l'equip de govern perquè “advoquem per un estat unitari, per la recuperació de competències per part de l'Estat en matèries com la sanitat, educació, justícia i limitar l'activitat legislativa de les Comunitats Autònomes”. “Espanya és el segon país del món amb més competències cedides als governs autonòmics, ¿qué més volen donar-los?”, ha afegit. Per part del Grup Municipal Ciudadanos, que s'ha abstingut, Fernando Giner, ha acusat al consistori de “intentar tirar la culpa de tot a Madrid, però la desigualtat dels espanyols és culpa o conseqüència de les decisions polítiques i concessions històriques a independentistes i separatistes”. L'últim torn de paraula ha estat per a Paula Llobet (Grup Municipal Popular), qui s'ha sumat al “no” de Vox, en reclamar “solucions” perquè “la Comunitat Valenciana és una de les pitjors finançades d'Espanya, i cap ciutadà hauria de tenir servicis pitjors en funció del lloc de naixement o residència”. “Per què no s'han compromès a fixar terminis per al nou model de finançament? Com per exemple els sis mesos que nosaltres proposem en la moció de substitució?”, ha preguntat Llobet, qui ha denunciat una moció que “posa en evidència la inacció de la Generalitat, de Ximo Puig, al qual li correspon reclamar el finançament, no a vosaltres. Fan soroll amb coses de les quals no tenen competències, però passen de les que són la seua responsabilitat”.