VALENCIA | SOCIETAT

València homenatja a Martínez Castellano i perpetua el nom del seu primer alcalde democràtic en un espai a l'entorn del Parc de Capçalera

ELPERIODIC.COM - 21/05/2024

València està de dol oficial, fins demà dimecres, per la pèrdua de qui va ser el primer alcalde de la ciutat després de les eleccions democràtiques de 1979

El Ple acomiada, homenatja i reconeix a Fernando Martínez Castellano, que va morir ahir a València

L'alcaldessa destaca que “Martínez Castellano va pertànyer a una generació de polítics que ens va donar una lliçó de vida i de democràcia a tots”

 

 

València està dol per la pèrdua de Fernando Martínez Castellano, el primer alcalde de la democràcia instaurada a Espanya després de la Transició. Per esta raó, des d'ahir dilluns i fins demà dimecres 22 de maig, les banderes de l'edifici municipal romandran a mitja asta, en senyal de respecte i de record de qui “forma part indiscutible de la història de la història de la ciutat, i que a títol pòstum donarà nom a un espai situat a l'entorn del Parc de Capçalera.

Així ho ha anunciat hui l'alcaldessa de València, María José Catalá, en el Ple celebrat, amb caràcter extraordinari, en el Saló de Cristall, per a acomiadar i lamentar la defunció de qui va prendre la vara de comandament del consistori després de la transició democràtica, així com per a reivindicar la seua trajectòria i llegat històric”.

L'alcaldessa, en nom de tota la corporació i de la ciutadania, ha transmés les “més sentides condolences” a la família de Martínez Castellano, que ha sigut present en esta sessió plenària, i ha agraït “el seu lliurament a la ciutat com a servidor públic, i la seua lleialtat i amor per València”.

“Fa 45 anys, Fernando Martínez Castellano va obrir les portes d'este edifici i amb elles una nova etapa per a la ciutat, la de la València democràtica. Hui eixes portes s'han obert, de nou, per a acomiadar, amb la dignitat que mereix, a qui va ser el primer alcalde democràtic de la ciutat de València”, ha afirmat.

“Martínez Castellano va pertànyer a una generació de polítics que ens va donar una lliçó de vida i de democràcia a tots, una generació que va deixar a un costat rancors i diferències, assumint que el diàleg i el respecte era el camí, uns valors tan necessaris hui”, ha manifestat l'alcaldessa, qui així mateix ha rememorat que “el seu mandat (que va durar del 21 d'abril al 14 de setembre) va ser breu, però intens”. “El seu primer acte com a alcalde va ser una visita al conjunt Devesa-Albufera per a interessar-se per la situació del principal espai natural de la ciutat, perquè ja llavors va advertir que l'Albufera era una joia a cuidar i protegir”, ha ressaltat María José Catalá.

En la seua intervenció, l'alcaldessa ha recordat que Martínez Castellano, que va exercir com a primera autoritat municipal durant els primers mesos de la Democràcia, “va ser un home que va caminar ràpid però amb pas ferm, amb les idees molt clares”. “I, malgrat veure's obligat a deixar l'alcaldia de manera precipitada i no tornar mai a la política, mai va deixar d'oferir als valencians la seua visió de ciutat”, ha assegurat, després de ressaltar que “també va tindre temps de viatjar a Madrid per a reclamar un finançament local i reunir a València als alcaldes de les 20 primeres ciutats espanyoles darrere d'este objectiu”.

“Per tot això, València tindrà un lloc amb el seu nom per a honrar la seua memòria, perquè és just, és honest i és una obligació moral reconéixer la seua trajectòria durant la Transició i com a alcalde”. “I d'acord amb el desig de la seua família, l'Ajuntament li dedicarà un espai en una zona pròxima al Parc de Capçalera, per on ell tant gaudia passejant”, ha conclòs l'alcaldessa.

En representació del grup municipal socialista, la seua portaveu Sandra Gómez, ha ressaltat que Fernando Martínez Castellano, “símbol de la València democràtica, ens ha deixat un llegat fonamental de respecte a les urnes, així com una manera de veure la ciutat en la qual es pot respirar la llum i la llibertat, un llegat que continua viu en la seua família del grup socialista”.

D'altra banda, la portaveu del grup Compromís, Papi Robles, ha reconegut “la valentia de qui va encapçalar el primer govern democràtic de la ciutat, així com el seu defensa de valors com el diàleg”. “Martínez Castellano és una figura fonamental per a la història de València que hem de reivindicar”, ha afirmat.

El Ple extraordinari ha comptat amb la presència dels nets i la neboda de l'alcalde Fernando Martínez Castellano, l'exalcalde de València, Joan Ribó, el exregidor d'esta corporació, Vicent Garcés, i els cronistes de la ciutat, Paco Pérez Puche i Vicente Baydal.

Amb motiu del dol oficial, l'Ajuntament ha suspés tots els actes organitzats pel consistori i ha posat a la disposició de la ciutadania un llibre de condolences perquè valencians i valencianes col·loquen les seues paraules d'honra i tribut cap a Martínez Castellano, així com records i paraules de condol per als seus familiars.

Este llibre romandrà exposat en el Saló de Cristall durant hui dimarts, fins a les 14 hores, i des de les 17 fins a les 20 hores. El dimecres també estarà a la disposició de la ciutadania al matí, des de les 10 fins a les 14 hores, i a la vesprada, amb el mateix horari que el dia anterior.