València fomenta l'apicultura urbana entre els més xicotets a través dels tallers ‘Les abelles van a escola’
El programa divulgatiu té l'objectiu de formar als xiquets sobre la importància a nivell planetari de les abelles
El Servici de Jardineria Sostenible de l’Ajuntament de València ha incrementat el programa divulgatiu dels tallers ‘Les abelles van a l’escola’ amb l’objectiu de fomentar el coneixement de la biodiversitat en l’alumnat d’educació infantil i primària de les escoles públiques de la ciutat. En aquesta tercera edició, impartida durant el curs 2021-2022, s’han realitzat 48 tallers a un total de 1.200 alumnes de 24 col·legis públics, en els quals també s’han implicat 48 professores i professors.
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, comenta que el programa divulgatiu Les abelles van a l’escola “té l’objectiu de formar xiquetes i xiquets dels col·legis públics sobre la importància a nivell planetari de les abelles, ja que són pol·linitzadors de la major part de les fruites i les hortalisses que mengem i, per tant, estos insectes són aliats imprescindibles per a l’alimentació mundial”.
Estratègia municipal d’apicultura urbana
Durant els últims anys, s’ha detectat un greu problema de declivi de les poblacions d’abelles a causa de factors com ara la contaminació o la destrucció dels ecosistemes. De fet, “les ciutats tenim un paper molt rellevant en la conservació de pol·linitzadors, per exemple, a València tenim una estratègia d’apicultura urbana, protegim les abelles mitjançant el foment d’un model de jardineria més lliure d’insecticides i fitosanitaris”, exposa Sergi Campillo.
El regidor d’Ecologia Urbana explica que València és “un refugi per a les abelles. Disposem d’un abellar municipal molt destacable, el qual volem ampliar, encara que estem a l’espera que el Govern valencià regule adequadament l’apicultura urbana, a fi de poder estendre els ruscos d’abelles arreu de la ciutat”. En conseqüència, els tallers divulgatius “informen i formen la població infantil que les abelles i els insectes en general no constituixen perills, sinó que són fonamentals; els éssers humans no podem viure aïllats de la natura, ben al contrari, depenem de les abelles i l’equilibri de la biodiversitat per a la nostra pròpia supervivència”, argumenta Campillo, qui afegix: “Les abelles i el medi ambient són aliats per a aconseguir ciutats més verdes, sostenibles i amables, per això, continuarem promovent la biodiversitat urbana i els pol·linitzadors”.
València, ciutat refugi d’abelles
El Servici de Jardineria Sostenible de l’Ajuntament de València juntament amb l’Observatori Municipal de l’Arbre de València (OMAV), desenvolupa el programa divulgatiu Les abelles van a l’escola, en el qual col·labora l’empresa Abella Negra. Entre els objectius d’esta proposta educativa es troben la conscienciació i sensibilització de la comunitat escolar al voltant dels beneficis que aporten les abelles així com de la necessitat de protegir-les davant els impactes ambientals que amenacen la seua supervivència mitjançant l’impuls de l’apicultura urbana. Les activitats d’esta proposta també mostren les tasques realitzades per les persones apicultores alhora que introduixen l’estudiantat en el món de les abelles, la seua biologia, com viuen i com s’organitzen el seu rusc.