VALENCIA | SOCIETAT

València felicita el 9 d’Octubre amb la mirada posada en el 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia

ELPERIODIC.COM - 05/10/2022

El Consistori ha elaborat un vídeo institucional en el qual l'alcalde destaca que “durant estos 40 anys hem pogut ser nosaltres”

“En 40 anys ens han passat moltes coses: ens hem fet més lliures, més sàvies, més ràpids, més fortes; hem aprés a conéixer-nos, a estimar-nos, a cuidar-nos i a cuidar els altres. Hem demostrat al món sencer el que som, el hem fet i el que farem”. Este és el missatge del vídeo institucional amb el qual l'Ajuntament de València vol felicitar tots els valencians i les valencianes amb motiu de la festivitat del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, en un any en què es complix el 40 aniversari de l'aprovació de l'Estatut d’Autonomia.

Tal com subratlla l'alcalde, Joan Ribó, en el missatge institucional en format de vídeo elaborat pel Consistori per a l'ocasió, “tot això ha sigut possible perquè durant estos anys hem pogut ser nosaltres”. De fet, superats els moments més durs de la pandèmia, i amb unes xifres de recuperació i impuls econòmics en els quals la ciutat de València és líder, el missatge institucional de l'Ajuntament per a este 9 d’Octubre posa l'èmfasi en este camí comú de quatre dècades des de l'aprovació de l’Estatut, que ha dotat la comunitat i, de fet, tota la ciutadania, de majors cotes de llibertat, de desenvolupament i d'autonomia.

El missatge de felicitació en format audiovisual repassa en imatges diferents fites aconseguides per la ciutat en els últims anys, com la millora de la mobilitat, l'aposta per la sostenibilitat, el suport a les persones amb menys recursos, o la projecció de València a través d'assoliments comuns com la Capitalitat Mundial del Disseny, la candidatura a la Capitalitat Verda Europea, o el paper destacat de l'esport com a eina de salut, d'igualtat i de desenvolupament, entre altres aspectes.

Celebrar la singularitat del poble valencià

Dies arrere, l'Ajuntament va publicar el Ban Municipal amb motiu del 9 d’Octubre, en el qual l'alcalde, Joan Ribó, feia una crida a tota la ciutadania a “engalanar els carrers i les places de la nostra ciutat per a caminar amb orgull al costat de la nostra Senyera i per a retre homenatge als emblemes que ens definixen”. “Un any més –continua el text institucional- cridats a celebrar la singularitat del poble valencià, que ha crescut amb arrels profundes gràcies a l’empenta, el dinamisme i la saviesa de la seua gent”.

Per això, l'alcalde proposa festejar un any més “tot allò que ens unix: un patrimoni comú, una cultura pròpia i la defensa dels interessos de la ciutat de València i de tot el nostre poble. En el nostre dia gran recordem el passat per a projectar el futur, proclamem les nostres aspiracions i reivindiquem el nostre autogovern”.

Programa d'actes

El programa d'actes amb motiu de la festivitat del 9 d’Octubre recupera enguany la seua plena normalitat, encara que amb la novetat en esta ocasió que el tradicional castell de focs artificials, que es dispara la nit anterior, es durà a terme al campus de Tarongers. La processó cívica transcorrerà pel seu itinerari habitual fins al Parterre, una vegada concloses les obres de remodelació de la plaça de la Reina.

El programa d'actes aprovat per la Junta de Govern inclou l'exposició de la Real Senyera al Saló de Cristall des de les 10 del matí fins a les 21 hores del dissabte, 8 d'octubre (l'últim accés serà a les 20.30). També al Saló de Cristall i a partir de les 19 hores del mateix dia s'interpretarà el Cant a la Senyera i, a la plaça de l'Ajuntament, començarà una mostra de balls i música valenciana que conclourà amb una Dansà Popular. Una hora després, a les 20 hores està prevista la representació de les Ambaixades de la Conquesta de la plaça dels Furs, organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians. I els actes de la jornada es tancaran a les onze de la nit amb el tret de focs artificials des del campus de Tarongers.

El diumenge, 9 d’Octubre, dia central de la celebració, arrancarà amb la tradicional processó cívica i ofrena floral a Jaume I, que començarà a les 12 hores amb la baixada de la Senyera, que recorrerà l'itinerari des de la plaça de l’Ajuntament, pels carrers de Sant Vicent, plaça de la Reina i carrer de la Pau fins arribar a la plaça d'Alfons el Magnànim. Després de l'ofrena davant l'estàtua del rei Jaume I al Parterre, es reprendrà la processó cívica pel carrer Pintor Sorolla, carrer dels Barques i plaça de l’Ajuntament. En acabar la processó cívica, es dispararà una mascletà en la plaça de l’Ajuntament. I a la vesprada, a partir de les 16.30 h, se celebrarà una nova edició de l'Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València per carrer de la Pau, carrer Sant Vicent, plaça de l’Ajuntament i carrer Marqués de Sotelo.

A més dels actes centrals, el programa inclou també el concert extraordinari de la Banda Simfònica de València, que s'oferix esta vesprada al Palau de les Arts; i el concert de l'Orquestra de València, demà dijous a les 19,30 hores, també al Palau de les Arts.