València exhibix les seues polítiques per a la millora de la qualitat de l'aire en una cimera en línia
ELPERIODIC.COM - 08/11/2021Diverses ciutats han participat en la cimera en línia en què han intervingut el vicealcalde, Sergi Campillo, i el regidor Giuseppe Grezzi
València ha exhibit este dilluns les seues polítiques municipals per a millorar la qualitat de l'aire i mitigar la contaminació acústica a la ciutat, amb atenció especial a la gestió de l'espai públic, la planificació urbana tàctica i el creixement de la mobilitat alternativa. El vicealcalde de la ciutat, Sergi Campillo, i el regidor de Mobilitat Sostenible i Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi, han explicat iniciatives, mesures i accions implementades localment amb eixe objectiu i han donat la benvinguda a la resta de ciutats participants en la jornada ‘Green City Accord Peer learning programme 2021. Improving air quality in València’.
Entre les intervencions durant la jornada, la de València ha permés mirar a “un futur en el qual cada vegada tinga menys protagonisme el vehicle privat motoritzat -només quan no hi haja més remei, quan siga imprescindible- i s'impulsen les alternatives”. Per a això, Grezzi ha donat un repàs a les mesures de gran importància impulsades en els últims sis anys i mig en els quals ha situat el nom de la regidoria com a símbol del canvi de paradigma, passant de ser de Trànsit a de Mobilitat Sostenible. “L'objectiu és moure persones, no cotxes, i retornar la ciutat a la gent, una ciutat que aspirem al fet que siga més sana, més segura, més eficient, més saludable i més inclusiva”.
El primer eix sobre el qual s'ha canviat el model és el de la recuperació de l'espai per a la ciutadania, segons ha explicat Grezzi, que ha detallat que “la dignificació i potenciació dels recorreguts per a vianants han arribat de la mà d'un augment de 150.000 metres quadrats d'espai públic recuperats per a les persones”. En eixe sentit, ha posat com a exemple la conversió en zona de vianants que s'està duent a terme de la plaça de la Reina o la conversió de la plaça de l'Ajuntament, per la qual abans passaven més de 10.000 cotxes al dia. Entre les dos es democratitzen 23.000 metres quadrats.
Com a segon eix, Grezzi ha destacat “el reforç notable del transport públic”, que ha concretat en l'Empresa Municipal de Transports. “Del deteriorament de les últimes dècades hem passat a un impuls acompanyat per un increment de persones usuàries en un 11 per cent, un 30% més de pressupost i 340 nous autobusos per a renovar la flota”, ha explicat.
Com a tercer eix el regidor ha assenyalat la creació d'infraestructures segregades i segures per a poder moure's amb bici per la ciutat. “S'ha fet evident que és més còmode, ràpid i barat moure's dins de la ciutat amb bici o patinet”, ha explicat Grezzi, que ha indicat que el foment d'esta alternativa de mobilitat s'ha realitzat prioritzant la seguretat, que no es moleste a les i els vianants i amb un increment evident del nombre de persones usuàries. “Hem incrementat la xarxa de carrils bici en més de 40 km., quasi un 30 % més, amb esment especial per a l'anell ciclista, que en poc més de quatre anys ha vist passar a més de sis milions de persones usuàries, reflex d'un augment de l'ús de la bici de fins a un 214%”, ha destacat.
Grezzi ha conclòs la seua intervenció posant en valor a manera de resum “la redistribució de l'espai públic d'una manera més democràtica, amb reducció dels vehicles motoritzats any rere any” i ha explicat que durant i després de la pandèmia no sols s'ha incrementat el nombre de bicis, sinó que s'ha reduït l'ús de vehicles motoritzats. Tot, per a “retornar a les persones el protagonisme que mereixen al carrer i millorar la qualitat de l'aire, amb una reducció de la contaminació d'un 2 % anual des de 2019, segons estudis d'organismes independents”. A més, ha apuntat que s'està treballant a potenciar la mobilitat elèctrica de les flotes captives -repartiment, transport públic, etc.-, ha destacat la reforma de l'ordenança municipal de mobilitat i ha assenyalat com a assignatura pendent la gestió de la mobilitat motoritzada en l'àmbit metropolità, “que no depén de l'Ajuntament de València, però que suportem i patim”, afegint que “són necessàries més inversions de l'Estat per a la millora notable de la xarxa de rodalia de Renfe, i de la Generalitat per a la millora del metro i del sistema metropolità d'autobusos, així com l'impuls dels anomenats carrils VAO”.