Castellano

València està de moda: els estrangers es llancen a la compra d'habitatges a la capital

València està de moda: els estrangers es llancen a la compra d'habitatges a la capital
  • L'oferta de venda i lloguer d'habitatge és tan escassa que cal obra nova per absorbir tota la demanda existent en aquests moments

València està de moda. És una ciutat molt atractiva per anar-hi a viure, amb els avantatges de les grans ciutats com Barcelona o Madrid pel que fa a serveis, però sense els preus tan descaradament disparats. És el que reflecteix l'últim informe del mercat immobiliari 2022-23 elaborat per Engel & Völkers que s'ha donat a conèixer avui i que mostra com el 48% de les compravendes i els lloguers són d'estrangers.

"València és al mapa internacional, s'ha incrementat el nostre client estranger un 15% respecte a l'any passat i en alguns punts de la Costa Blanca representa ja el 90% dels nostres cartera", tal com explica Miguel Ángel Cantos, director d'Engel & Völkers València. El perfil del client estranger és ampli, per una banda europeus (principalment alemanys, francesos) i ara també nord-americans que inverteixen comprant un habitatge per llogar-lo a mitja i llarga estada quan no hi són.

Però també, des que va acabar la pandèmia hi ha molts estrangers que estan escollint viure a València mentre teletreballen per a importants multinacionals: “Parlem de famílies que estan comprant vivenda a prop de col·legis bilingües per portar els fills”, han explicat en roda de premsa.

La veritat és que la demanda s'ha disparat i no hi ha oferta, cal obra nova: “El lloguer ha pujat un 17% i veiem que hi ha molta demanda i poca oferta. Cada mes ens entren 2.000 clients nous als quals no podem oferir una oferta perquè no existeix”.

Aquest tensionament ha desbocat el cost dels lloguers a València fins a nivells històrics i on únicament quatre districtes han aconseguit mantenir el preu per sota dels 10 euros/m2: Patraix, Rascanya, La Saïdia i L’Olivereta. Per contra, quatre escalen més per sobre dels 15 euros/m2, amb Extramurs, Poblats Marítims, Ciutat Vella i Algirós, al capdavant, seguits molt de prop per Poblats del Sud i Eixample.

Tipus d'interès

I és que la pressió que exerceix una demanda creixent davant d'una oferta cada cop més escassa ha posat contra les cordes el mercat de lloguer, més encara en un context on la pujada dels tipus d'interès dificulta l'accés a la compra d'habitatge.

De fet, aquesta nova situació bancària ja està afectant alguns compradors que no reben el vistiplau del banc a l'hora de signar una hipoteca i la transacció es trenca: “S'estan caient tancaments, per exemple en el cas d'una casa de 300.000 euros, la hipoteca no arriba i han de baixar el límit a una nansa de 200.000 euros”.

On és més car comprar a València?

L'anàlisi detallada als 19 districtes de València mostra que els preus mitjans més elevats continuen concentrant-se al centre i al nucli històric, on l'oferta d'habitatge és molt menor i se superen amb comoditat els 2.500 euros/m2. El cost mitjà de les operacions gestionades per la immobiliària a l'Eixample amb prou feines ha registrat canvis el 2022 en mantenir-se lleugerament per sobre dels 3.100 euros/m2. Tot i això, ha realitzat en aquest districte transaccions que han superat els 7.000 euros/m2, mentre que a Ciutat Vella, Benimaclet i Extramurs n'ha tancat algunes per sobre dels 5.000 euros/m2.

Les perspectives són bones

El 2022 va ser un any històric i s'espera que aquest 2023 també ho sigui: “El 2022 vam fer 1.300 operacions a València entre vendes i lloguers i esperem que aquest any sigui també bo. Costa tancar ofertes, això sí, i el lloguer segueix a l'alça sense frens, mentre que a obra nova tot està venut”, reflexiona Miguel Ángel Cantos.

Com a dada interessant, el preu mitjà dels habitatges venuts per Engel & Völkers a València durant el 2022 va registrar un increment del 7,6% fins als 2.585 euros/m2. Una cota que, malgrat la pujada de l'any passat, encara acumula una caiguda del 32% respecte dels màxims de la bombolla immobiliària del 2008.

Pujar