València rep la donació de la històrica rosa “E. Veyrat Hermanos” per al Jardí de Monforte
La ciutat, Capital Verda Europea 2024, acull la flor per al seu futur cultiu en jardins i altres zones verdes
En el marc de la designació de València com a Capital Verda Europea 2024, la ciutat ha rebut la donació de la rosa “E. Veyrat Hermanos”, obtinguda en 1894 pel prestigiós roserista Alexandre Bernaix de Lió, per al Jardí de Monforte.
Segons ha explicat, el director general de la Capitalitat, Antonio García Celda, “la pròxima reinserció d'esta varietat al Jardí històric de Monforte i el seu futur cultiu en jardins i altres zones verdes reflectix la posada en valor d'esta flor i constituïx una gran iniciativa en la preservació d'espècies vegetals amb rellevància històrica”.
Així mateix, García Celda ha assenyalat que este tipus d'iniciatives “són remarcables, ja que, amb el pas del temps, nombroses varietats de roses han anat desapareixent o s'han extingit per diverses causes. Entre elles es troben el creixement urbà i la consegüent disminució d'àrees verdes, falta de sensibilitat, o el fraccionament d'immobles, que provoca que molts jardins passen a les mans de nous propietaris, a vegades sense interés pel cultiu de plantes”.
La rosa “E. Veyrat Hermanos” en Iberflora
La rosa “E. Veyrat Hermanos”, que homenatja amb el seu nom a la família d'horticultors i paisatgistes Veyrat, s'exhibix durant estos dies en la fira Iberflora, a la qual arriba de la mà de l'arquitecte i paisatgista, Roberto Duato Veyrat, cent trenta anys després de la seua creació.
La família Veyrat, va desenrotllar la seua activitat a partir de 1875 quan el seu fundador, el francés Étienne Veyrat, va establir l'empresa al carrer de la Mar (“Pati de les Plantes”). Des de llavors, nombrosos guardons van valorar els assoliments hortícoles i creacions paisatgístiques d'esta família. Esta varietat de rosa grimpadora, que va ser exhibida en l'Exposició Universal de París en 1900, destaca pel seu color groc-domàs i rosat-carmí i el seu perfum intens i suau.