VALENCIA | MEDI AMBIENT

València i la Diputació s'unixen per a reclamar al govern que declare la Capitalitat Verda Esdeveniment Excepcional d'Interés Públic

ELPERIODIC.COM - 08/07/2024

María José Catalá ha agraït el suport de la Diputació a la Capitalitat Verda, a la qual dona suport amb diferents accions subvencionades amb 800.000 euros

L'Ajuntament de València i la Diputació Provincial han subratllat la voluntat de “treballar de manera coordinada” per a avançar cap a “una València més sostenible, més habitable i amb millors infraestructures en les pedanies”. Així ho han manifestat este dilluns l'alcaldessa de València, María José Catalá, i el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, els qui han mantingut una trobada a l'Ajuntament en el qual han destacat que les dos institucions “alineen els objectius” per a la promoció i el desenvolupament de la ciutat i les pedanies, i el “impuls a la València Verda”.

Precisament, María José Catalá ha agraït al president Mompó la seua “sensibilitat amb València i el suport a la Capitalitat Verda”, atés que la Diputació secunda amb 800.000 euros diferents accions relacionades amb els objectius de la Capitalitat. Catalá també ha agraït el suport de l'entitat provincial a la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera.

En este sentit, l'alcaldessa de València ha recordat que Ajuntament i Diputació “compartim també reivindicacions al govern d'Espanya, com és la sol·licitud que la Capitalitat Verda siga declarada Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic; o la reclamació de l'aigua que es nega a l’Albufera”, ha assegurat l'alcaldessa. De fet, divendres passat, la Junta de Govern Local va acordar iniciar accions legals contra el govern pel tema de l'aigua de l’Albufera.

En esta línia, el president de la Diputació, Vicent Mompó, ha remarcat “el valor que té les institucions estiguen alineades per a aconseguir objectius en benefici del Cap i Casal i de tota la província de València”.

Clima i Energia: Llibre Verd de bones pràctiques en sostenibilitat

Catalá ha agraït a la Diputació de València el suport a la Capitalitat Verda Europea València 2024. L'entitat ha aportat un total de 800.000 euros a través de dos línies nominatives dirigides a València Clima i Energia i la Fundació Visit València.

En el primer cas, s’ha disposat d’un total de 500.000 euros, dirigits a impulsar onze projectes en 4 línies d'actuació per a l'impuls de la millora climàtica i l'eficiència energètica a la ciutat i província. Es tracta d'accions per a avançar en la descarbonització, la transició energètica, la sensibilització, i la formació i conscienciació sobre la sostenibilitat. Entre estes accions, l'alcaldessa ha destacat l'elaboració d'un Llibre Verd que serà una guia de bones pràctiques en sostenibilitat urbana per a les ciutats europees, la determinació d'un full de ruta per a estendre els espais climàticament neutres que ajuden a afrontar millor els episodis de temperatures extremes (especialment de la calor a l'estiu, que segons els experts seran cada vegada més freqüents), el desenvolupament de projectes de mitigació i adaptació a eixos canvis que ja s'estan registrant, o l'aprofundiment en la transició al nou paradigma de les energies renovables, netes i accessibles a tota la ciutadania.

“Gràcies a la Diputació, accelerem el treball que ja teníem en marxa, i ho fem estenent els beneficis als veïns de fora de la ciutat de València”, ha subratllat l'alcaldessa Catalá, qui ha destacat també que tot això “es fa posant en valor el territori, i especialment l’Albufera com a reserva natural d'àmbit supramunicipal, i aprofitant l'oportunitat de posicionar-nos com a pol d'atracció de l'economia verda dins d'Europa”.

Visit València: La ciutat, destinació turística sostenible

Quant a la Fundació Visit València, l'import rebut de la Diputació suma 300.000 euros, dirigits a impulsar un Pla d'acció, els objectius del qual es dirigixen a la protecció i millora del paisatge i del medi ambient a través de la captació de turistes responsables, i al posicionament de la ciutat com a destinació turística sostenible.

Tal com han explicat Catalá i Mompó, en este cas, les accions a dur a terme van dirigides, en primer lloc, a reforçar el posicionament de València com a destinació turística sostenible, “en el qual la protecció del nostre paisatge i del medi ambient són premisses fonamentals per a les administracions i el sector privat”. En segon lloc, es busca atraure un perfil de turista amb patrons de consum alineats amb les premisses de sostenibilitat i, en este sentit, Visit València ha elaborat un estudi de mercat que identifica clients reals o potencials a partir d'informació demogràfica, de comportament, necessitats i motivacions de compra, i estos perfils ajudaran a orientar l'estratègia i continguts de les actuacions del pla. En concret, les accions es dirigiran al segment de turistes nacionals i internacionals amb dos perfils: parelles sènior que busquen descobrir la cultura i tradicions de la destinació; i parelles de mitjana edat interessades en la gastronomia basada en alimentació sostenible i saludable, i en activitats en la naturalesa.

Finalment, les accions positives de promoció turístiques inclouen la sensibilització i informació a les persones residents a la ciutat sobre la importància d'assumir i consolidar hàbits sostenibles per a la preservació del medi ambient, i el valor del paisatge natural que envolta la ciutat, com a rebost natural per a una alimentació saludable de dieta mediterrània.

En acabar la trobada, Catalá ha agraït altres iniciatives de la Diputació de València, com “la retirada del ‘mur de la vergonya’ de Benifaraig, o les obres de pacificació del trànsit en la CV-315, Camí de Moncada, al seu pas per la població, amb l'objectiu d'una major seguretat viària, reduir l'impacte acústic i millorar la sostenibilitat en la carretera”.

MÉS FOTOS