VALENCIA | POLÍTICA

València demana que la ‘Tira de Comptar’ siga declarada com a Bé d'Interés Cultural

ELPERIODIC.COM - 27/04/2023

El Ple de l'Ajuntament subratlla que “forma part del conjunt de tradicions locals més resilients que conformen la identitat del municipi de València”

El Ple proposarà al Govern Valencià que la Tira de Comptar, tradició centenària que permet als llauradors i llauradores de l’Horta exercir el dret de venda directa del seu producte hortofructícola, siga declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial. Així es desprén de l’acord adoptat hui a l’Hemicicle amb el suport dels grups que conformen l’equip de govern (Compromís i PSPV-PSOE), i sense el suport del Partit Popular (PP) i Ciutadans (Cs), i l’abstenció de Vox. Segons el text de la proposta aprovada, esta figura “forma part, de manera destacada, del conjunt de tradicions locals més resilients que conformen i mantenen la identitat i singularitat del municipi de València”.

La moció, que s’ha aprovat a instàncies del regidor d’Agricultura i Horta, Alejandro Ramon, contempla que “és el moment de reconéixer el dret i la tradició que representen les Tires de Comptar del municipi com activitat representativa i valuosa de la cultura i les maneres de la vida tradicionals dels valencians i valencianes amb l’atorgament de la màxima protecció i reconeixement reconegut a l’ordenament”. “No només representa un dret per a les persones que amb els seus cultius sostenen l’horta, que és el patrimoni natural i productiu més preuat de València, sinó que també simbolitza, per al conjunt de la ciutadania, el dret d’accés a un producte alimentari fresc, pròxim i de temporada”.

En el debat generat per esta moció, el regidor de Ciutadans Rafael Pardo ha defés la Tira de Comptar de Mercavalència, “l’única genuïna i tradicional de la ciutat, i l’única que mereix la protecció, perquè a més no entra en competència directa amb els comerços de la ciutat”; i ha proposat “la protecció d’eixa, únicament d’eixa Tira de Comptar”, una esmena que (amb el suport de Vox i l’abstenció del PP) finalment ha sigut rebutjada.

En la mateixa línia s’ha manifestat el regidor del Partit Popular Santiago Ballester, qui també ha considerat “la importància de la Tira de Comptar de Mercavalencia, oberta tots els dies per a agricultors i agricultores, que poden vendre els seus productes a comerciants, “sense fer-los competència deslleial”.

El regidor Alejandro Ramón ha replicat que "la Tira de Comptar és un dret i un costum, una figura històrica que, a més de representar una tradició centenària rellevant i de no suposar una competència deslleial per als mercats municipals i comerços de la ciutat perquè és un model avalat, implica una activitat econòmica afavoridora de l’economia local”. “Nosaltres apostem pel mercat de l’horta per donar oxigen als professionals dels camps i perquè puguen vendre les seues collites a uns preus justos”, ha conclòs en afirmar: “Si salvem a les llauradores i als llauradors també salvarem l’horta”.

Sistemes de mediació en l'àmbit administratiu municipal

El Ple ha aprovat una moció per a potenciar els sistemes de mediació en l'àmbit administratiu de l’Ajuntament. El text de la moció advoca per “continuar ampliant i aprofundint en la formació del personal empleat públic de l'Ajuntament de València en el coneixement i comprensió del marc jurídic-normatiu en què es realitza la funció de mediació” amb l'objectiu d'aconseguir un número significatiu de personal acreditat per a la prestació de serveis de mediació en els àmbits en els quals es definisquen com a adequats.

Este acord ha sigut adoptat amb el vot a favor de l'equip de govern, l'abstenció de Ciutadans i el Grup Popular i el vot en contra de Vox. La moció aprovada s'ha presentat com a alternativa a una altra presentada pel grup municipal de Ciutadans en la qual se sol·licitava la creació d'un servici municipal de mediació administrativa i resolució extrajudicial de conflictes dependent d'alcaldia. L'alcalde, Joan Ribó, en resposta a esta iniciativa ha assenyalat que els sistemes de mediació no es poden ajustar a una estructura administrativa rígida.

Habitatge

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció en la qual es recolza la llei d'Habitatge impulsada pel govern central i se sol·licita que, una vegada siga aprovada la llei, es declare “tota la ciutat de València zona tensionada per a regular els preus”. El text de la moció celebra l'acord del Consell de Ministres sobre la SAREB i “ratifica el compromís d'executar els 2.109 habitatges” que estan promovent les administracions valencianes. A més, sol·licita que s'aproven els mecanismes que impedisquen el sorgiment de nous apartaments turístics.

La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot en contra dels grups de l'oposició. Esta moció s'ha presentat com a text alternatiu a una altra presentada pel Grup Popular en la qual se sol·licitava que l'Ajuntament inste el Govern d'Espanya perquè s'habiliten línies d'avals per a facilitar l'accés a l'habitatge dels joves i perquè es reforce la seguretat jurídica dels propietaris.

Difusió de les festes de València

En matèria de Cultura Festiva, el Ple ha decidit “continuar aprofitant les xarxes socials corporatives de Festes de València i de l'Ajuntament , així com d'altres servicis municipals vinculats per a difondre el ric patrimoni de la cultura festiva de la ciutat en tota la seua extensió, i aprofitar el nou portal web per ampliar els continguts relatius a les festes de València i oferir un ampli catàleg virtual que amb mitjans multimèdia permeta acostar-les a la ciutadania i als visitants”. Segons este acord, avalat amb els vots de Compromís i PSPV-PSOE, l’abtenció de PP i Cs i el vot en contra de Vox, "l’Ajuntament també impulsarà la creació de continguts expositius i divulgatius mòbils sobre la cultura festiva de València acompanyats de material multimèdia que permeten la realització d'exposicions de caràcter itinerant tant als museus i altres espais municipals com a la via pública, i posarà a disposició del teixit associatiu de la ciutat així com dels col·legis i instituts públics i d'altres agents socials i educatius, en qualitat de préstec, estos elements per tal que puguen arribar a la major quantitat de públic possible".

Al text d’este acord també es recull “felicitacions per a l'equip tècnic dels tres museus festius de València, pel seu treball”, i “el compromís de continuar aprofitant la xarxa de museus de l'Ajuntament de València per a difondre mitjançant exposicions i activitats el patrimoni festiu de la ciutat com s'ha fet amb anterioritat amb exposicions tan reeixides com les dedicades a la Gran Fira de València o a Sant Vicent Ferrer”.

Esta moció s’ha aprovat com a alternativa a una moció del grup Ciutadans per a la posada en marxa d’un Museu de les Festes de València, que ha defés la regidora Amparo Picó, "perquè la ciutat té un rellevant patrimoni festiu-cultural, amb un total de més huitanta importantíssimes festivitats".

Anell verd

El Ple ha aprovat una moció perquè es trasllade a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat la inquietud del veïnat afectat per les obres de l'anell verd metropolità, tram Sud, en el Camí del Tremolar. La moció sol·licita també que s'analitze el traçat final per a previndre qualsevol problema de seguretat i accessibilitat. Ha estat aprovada amb el vot favorable de l'equip de govern i el vot en contra dels grups de l'oposició.

Esta proposta s'ha presentat com a alternativa a una moció del grup Popular en la qual demanava “la paralització immediata de les obres de l'Anell Verd Metropolità, tram Sud”.  En este punt ha pres la paraula Francisco Sáez, veí del barri de Tremolar, que ha sol·licitat una modificació en el traçat del carril bici.

Llei de garantia integral de la llibertat sexual

El Consistori ha rebutjat una moció presentada pel Grup Popular en la qual se sol·licitava la destitució de la ministra d'Igualtat i la reprovació del Govern d'Espanya per les conseqüències de la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual. La moció ha rebut el suport dels regidors del Grup Popular i de Ciutadans mentre que l'equip de govern i els dos regidors de Vox han votat en contra.

Salut mental

La Corporació ha aprovat amb el vot amb el vot a favor de l'equip de govern, grup Popular i Ciutadans i l'abstenció de Vox, una moció presentada per l’equip de govern sobre salut mental. En la moció, que és alternativa a la presentada inicialment per Ciutadans, es reafirma “el compromís de l’Ajuntament de València amb la continuïtat i reforçament dels programes i serveis de prevenció, detecció, atenció i acompanyament a les persones amb problemes de salut mental, fent una especial incidència en relació a la població infantil i jove, les dones, així com a les persones amb trastorn mental greu”. El Plenari sol·licita també que es desenvolupe “en tota la seua extensió, el nou servici d’atenció i seguiment per a persones amb problemes de salut mental greu, en coordinació amb el sistema sanitari i de serveis socials, els diversos serveis i recursos municipals, i en col·laboració amb el tercer sector de la ciutat”.

Per últim, el Ple de l’Ajuntament ha votat en contra de la proposta del grup Vox de demanar la declaració com a esdeveniment d’interés públic l’any sant jubilar de la ciutat de València. 

Monument a les víctimes d’accidents de trànsit

Finalment, el Ple ha acordat per unanimitat una moció d’urgència a proposta del PSPV-PSOE per institucionalitzar a València el Dia en record a les víctimes de sinistres de trànsit, declarada per les Nacions Unides el tercer diumenge de novembre, i la instal·lació d’un monument, en un lloc cèntric, emblemàtic, visible i de fàcil accés de la ciutat, com ara la plaça de la Reina, per poder commemorar-lo. 

La presidenta d’STOP Accidentes, Ana Novella, ha pres la paraula per indicar que “els nostres familiars no s’han mort, els han matat, ja que en el 90 % dels casos han intervingut les drogues, el alcohol o l’excés de velocitat”. Novella ha remarcat que “este tipus de violència no entén d’ideologies ni de partits” i “genera molt de dolor”.