VALENCIA | SOCIETAT

València ja té data per als batejos civils: la primera cerimònia serà el 8 de maig

ELPERIODIC.COM - 21/04/2023

Es realitzaran els primers dilluns de mes en el Palau dels Jardins de Monforte

Les cerimònies de benvinguda a la ciutadania començaran a celebrar-se el mes vinent de maig, després que la Junta de Govern Local ha aprovat este divendres el protocol especial d'actuació que estableix l'estructura, els requisits i els tràmits pertinents. L'alcalde de València, Joan Ribó, realitzarà la primera cerimònia el dia 8 de maig, el primer dilluns hàbil del mes, atés que l'1 és festiu.

Tal com ha recordat l'alcalde, Joan Ribó, la protecció de les persones que arriben al món està recollida en la Constitució Espanyola i en la Convenció sobre els Drets de la Infància de l'Organització de les Nacions Unides. A més, ha afegit, la possibilitat de realitzar actes de caràcter formal i protocol·lari, sense efectes jurídics, per part dels ajuntaments s'assenta sobre la promoció d'activitats culturals, el desenvolupament de la participació ciutadana i el desenvolupament de valors cívics en l'àmbit de la comunitat veïnal, com recull la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

Segons el protocol aprovat este divendres, les cerimònies de benvinguda se celebraran al Palau dels Jardins de Monforte el primer dilluns de cada mes, excepte festius, en horari d'11.30 a 14.00 hores, i excepte també el mes d'agost i la setmana de Falles. Tal com estableix el protocol aprovat hui, per a poder accedir a celebració davant l'autoritat municipal, almenys una de les persones sol·licitants haurà d'estar empadronada a la ciutat, i les xiquetes i xiquets protagonistes de la cerimònia no hauran de tindre una edat superior a dos anys en la data de presentació de la sol·licitud, (encara que es contemplen excepcions per a casos especials, com l'adopció, segons s'assenyala en el protocol aprovat).

Les sol·licituds es realitzaran de manera presencial en l'oficina situada al Palau dels Jardins de Monforte o a través de la seu electrònica municipal. Haurà d'aportar-se el certificat de naixement de la xiqueta o xiquet, i el llibre de família o la resolució judicial per la qual es concedeix la tutela del o la menor. També caldrà incloure el DNI, passaport o NIE de la persona o persones sol·licitants (les dos persones que ostenten la pàtria potestat, excepte en el cas de les famílies monoparentals, o persones tutores de la xiqueta o xiquet) i, si hi haguera padrins o padrines de l'acte, aspecte que és facultatiu, també s'aportaran els seus DNI, passaports o NIE. Finalment, s'estableix que l'Ajuntament comprovarà d'ofici els requisits d'empadronament de la menor o el menor, els seus pares, mares o tutors.

La competència per a la celebració de les cerimònies és de l'Alcaldia, que podrà delegar en les regidores i regidors de la Corporació, segons estableix la Llei reguladora de les bases del règim local. El calendari de celebracions, que comprén les dates i hores hàbils de cada any s'aprovarà mitjançant resolució d'Alcaldia, i es publicarà en la pàgina web municipal. Esta cerimònia, assenyala el protocol aprovat per la Junta de Govern, constitueix “un acte protocol·lari sense efectes jurídics, la finalitat dels quals és donar la benvinguda a un nou membre de la família i de la ciutat”. Per tant, l'acte de benvinguda “no té efectes legals ni suposa cap privilegi o preferència del xiquet o xiqueta en l'accés als servicis municipals”.

L'estructura de la cerimònia

La celebració de la cerimònia de benvinguda s'estructura en quatre parts. En la primera, l'alcalde, o la regidora o regidor delegat, donarà la benvinguda a les persones assistents a l'acte. Seguidament, es donarà lectura a alguns articles i principis legals, relacionats amb la protecció de la infància i els seus drets fonamentals, com poden ser la Constitució Espanyola (1978), la Convenció de drets del Xiquet de Nacions Unides (1990), o la Declaració dels drets del xiquet (1959).

En tercer lloc s'ha previst la intervenció directa de les mares o pares de les criatures, els seus familiars o els tutors legals, els qui podran “reafirmar el seu compromís amb la protecció i defensa dels drets fonamentals del menor o la menor”. Per a això, tal com assenyala el protocol aprovat hui, es podrà donar lectura a algun text o es reproduirà alguna música seleccionada per la família de la xiqueta o xiquet a qui es dona la benvinguda. L'acte conclourà amb la signatura de la Carta Municipal Ciutadana i lliurament de la còpia signada per les parts als pares, mares o tutors legals.