València crea l’empresa municipal de l’energia sostenible
La Comissió d’Ecologia Urbana aprovarà demà els tràmits per crear l’empresa mixta, que implantarà plaques solars en 525 edificis de l’Ajuntament i abaratirà la factura de la llum del consistori i el veïnat
Arranca el procediment per a crear l’empresa municipal d’energia sostenible. Demà la Comissió d’Ecologia Urbana aprovarà l’inici dels tràmits i la constitució d’una comissió d’estudi per posar en marxa esta empresa mixta â51 % participada per l’Ajuntament; 49 %, per un soci privatâ, que generarà la mateixa electricitat que consumixen 27.400 llars en un any. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha presentat la iniciativa, amb què s’instal·laran plaques solars fotovoltaiques en 525 edificis municipals per a l’autoconsum i els excedents s’oferiran a la ciutadania per abaratir la factura de la llum a través de comunitats energètiques.
L’alcalde ha posat de relleu “l’aposta clara” per l’empresa de l’energia “en un moment transcendental” caracteritzat per “una situació d’emergència climàtica”. L’activitat de l’entitat se centrarà en la gestió i generació de l’energia fotovoltaica i en el manteniment i l’actualització de les instal·lacions, “no es tracta d’una comercialitzadora”, sinó d’un instrument per a l’autoconsum i la gestió dels excedents. Això, amb un triple objectiu: estalviar en la factura de la llum de l’Ajuntament; abaratir la factura de la llum dels veïns i veïnes potenciant les comunitats energètiques, “en un exercici de democratització de l’energia elèctrica”, i “un factor social molt important”, lluitar contra la pobresa energètica subministrant energia a famílies vulnerables. És una iniciativa que s’inclou al Pla d’Acció de l’Estratègia Urbana València 2030 i que serà clau per a la Missió Climàtica València 2030.
L’empresa aspira a canalitzar 73 milions d’euros en inversions publicoprivades; aprofitarà teulats municipals fins ara sense ús, i instal·larà 72,25 megawatss de potència a la ciutat, això és, generarà l’equivalent al que consumixen 27.400 vivendes en un any. D’altra banda, es deixarà d’emetre a l’atmosfera el mateix que absorbirien 139.000 arbres durant un any, una xifra que contribuirà a assolir el repte de la descarbonització en 2030. Igualment, en l’àmbit de la mobilitat, agilitarà el pas del motor d’explosió a l’elèctric en possibilitar la col·locació de més carregadors. A més, generarà llocs de treball relacionats amb el sector de les energies renovables.
Ribó ha explicat que s’ha optat per un model d’empresa mixta per garantir l’interés públic i aprofitar els coneixements empresarials i de mercat, així com el capital que aportarà el soci privat, el qual serà seleccionat per licitació oberta i competitiva. Este dijous la Comissió d’Ecologia Urbana donarà el tret d’eixida a la comissió interdisciplinar que s’encarregarà de posar en marxa l’entitat i està previst tractar-ho en el pròxim Ple. La comissió estarà presidida pel coordinador de l’Estratègia Urbana València 2030, Jordi Peris, i en formaran part tècnics municipals.
Per la seua part, el regidor Alejandro Ramon ha detallat les fases de les quals consta el projecte. En una primera es faran les obres d’instal·lació de producció d’energia renovable en 525 equipaments municipals, com ara escoles, poliesportius o mercats, i es desenvoluparà la modalitat d’autoconsum per a l’Ajuntament. En segon lloc, s’oferirà l’excedent a la ciutadania a través de comunitats energètiques localitzades en un radi de dos quilòmetres del punt de distribució. La tercera fase inclou el manteniment de les plaques fotovoltaiques durant la seua vida útil, al voltant dels 25 anys.
L’edil ha subratllat que “és el moment idoni” per impulsar l’empresa mixta a causa de: “l’elevat preu de l’energia”; “l’increment de la demanda d’energia elèctrica, perquè la descarbonització comporta electrificació”; “el context econòmic favorable pels fons europeus que ens podran subvencionar, de la mateixa manera que ha passat amb els carrils bici de la ciutat”; “el nivell de radiació solar de València, amb moltes hores de llum”, i “la gran quantitat de superfícies lliures en els nostres sostres”.