VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

València convertirà en intel·ligents 194 edificis de la ciutat a través de “Connecta

PATRICIA CAMACHO - 03/08/2020

L'Ajuntament posa en marxa un nou projecte per a aconseguir una ciutat més sostenible, tecnològica i concreta

L'Ajuntament de València posa en marxa el projecte “Connecta VLCi”, una iniciativa que busca convertir en intel·ligents quasi 194 edificis de la ciutat per a millorar la vida dels valencians i avançar en aqueixa transformació digital.

Així ho han anunciat en roda de premsa el regidor d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, i la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, els qui han celebrat l'avanç en matèria tecnològica que ha experimentat la ciutat de València en els últims anys. L'objectiu principal d'aquesta proposta és “aconseguir una ciutat més sostenible, tecnològica, connectada, social i participativa que millore la qualitat de vida de la ciutadania”, tal com ha explicat Notario. Una meta complementada amb la de “proporcionar serveis de valor per al ciutadà i el visitant, permetent una major eficàcia en la presentació dels serveis públics i el desenvolupament de les generacions de nous serveis, així com també l'enriquiment dels ja existents” ha explicat Fuset.

A més, asseguren que “a la llarga ens farà estalviar recursos municipals i millorar la nostra presa de decisions com a equip de govern gràcies a les dades en temps real que ens oferirà un major coneixement”.

El projecte “Connecta VLCi” intervindrà en 194 edificis en els quals es monitoraran els espais i les instal·lacions mitjançant sonorització urbana de la qualitat ambiental exterior i interior, per a controlar consums i la seua verificació en temps real pel que es podran detectar consums fantasma o fugides d'aigua per a realitzar actuacions immediates per a atallar aqueixa situació.

Aquesta idea ronda un pressupost de 5.000.000 euros. Un percentatge de la inversió serà sufragada per Red.es gràcies al cofinançament del FEDER a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE), de la qual és beneficiària València. Per part seua, la ciutat, es farà càrrec d'entre un 20% i un 50% del cost total estimat.

Cinc camps d'actuació

“Connecta VLCi” contempla un total de cinc actuacions que es duran a terme sobre un total de 194 edificis distribuïts pel municipi. En primer lloc, està Connecta Esports, que té com a fi subministrar i implantar dispositius de sensorizació i actuació en 58 instal·lacions esportives municipals, a més un sistema informàtic destinat a la gestió global de les instal·lacions esportives i de les reserves dels recursos i serveis.

D'altra banda, s'ha creat Connecta Museus que persegueix l'optimització dels serveis oferits a l'usuari com la reserva i venda d'entrades, perquè l'experiència de visita o d'interacció amb cada museu siga satisfactòria. Per a això, s'implantarà una infraestructura tecnològica que permetrà un millor control de les instal·lacions, la conservació de les col·leccions, el manteniment dels equipaments i la gestió.

Mentrestant, Connecta Mercats, cerca millorar la gestió dels recursos dels mercats municipals i oferir nous serveis. “Existeix una experiència de “mercat connectat” en el Mercat de Ruzafa amb resultats molt positius per a compradors, venedors i gestors d'espais que ha servit de referència per a elaborar aquest pla”, ha assenyalat la regidora de gestió de recursos, Luisa Notario. Aquest cas d'ús permetrà actuar sobre 16 mercats de gestió municipal i disposar d'una plataforma que inclourà serveis online.

En l'àmbit educatiu es durà a terme Connecta Escoles, que la seua posada en marxa permetrà l'actuació sobre 98 col·legis públics que disposaran d'una plataforma de conscienciació mediambiental per a la comunitat educativa.

Finalment, s'ha proposat Connecta Sostenible que inclou una plataforma global de gestió BMS (Building Management System) dels edificis, un mòdul de gestió energètica i la seua integració amb la plataforma de ciutat.

A totes aquestes iniciatives cal sumar la connexió de les plataformes d'AENA, ADIF, estació d'autobusos, port de València i EMIVASA amb la Plataforma de Ciutat VLCi segons la norma AENOR PNE 178104, per a l'intercanvi d'informació sobre aspectes de mobilitat, oferta turística, connectivitat, sostenibilitat o seguretat, entre altres.